Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistin lideri Mahmud Abbas: Trump yönetimi Filistin-Ürdün Konfederasyonu önerdi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın temsilcilerinin kendisine bir Filistin-Ürdün Konfederasyonu kurulmasını teklif ettiklerini duyurdu. Abbas böyle bir teklifi ancak, İsrail’in sözkonusu federasyona dahil olması halinde kabul edebileceklerini açıkladı.

Abbas bu açıklamayı, hafta sonunda Ramallah’ta, kurucuları arasında ünlü İsrailli yazar Amos Oz’un da bulunduğu Şimdi Barış (Peace Now) adlı sivil toplum temsilcileri ile Meretz ve Siyonist Kamp adlı partilerden iki milletvekilini kabulü sırasında yaptı. “Bana Ürdün’ün buna sıcak baktığını söyleyip, böyle bir konfederasyon kurulmasına nasıl baktığımı sordular” diyen Abbas, teklifi ileten Başkan Trump’ın damadı ve özel temsilcisi Jared Kushner ile Ortadoğu Elçisi Jason Greenblatt’a verdiği yanıtın ise “İsrail de dahil olursa, İsrail’i de buna ikna edebilirseniz isterim” olduğunu söyledi.

Filistin lideri Abbas, Trump’ın damadı ve özel temsilcisi Jared Kushner ile.

Konfederasyon fikri, İsrail’i Batı Şeria’daki 3,5 milyon Filistinliye dair sorumluluklarından kurtaracağı için, bazı sağ kanat İsrailliler tarafından da zaman zaman gündeme getiriliyor.

Mali desteği çekme kararına tepki

Trump yönetiminin barış sürecini öldürdüğünü söyleyen Filistin Yönetimi Başkanı Abbas, ABD’nin Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım Örgütü (UNRWA) mali desteği çekme kararını da sert bir dille eleştirdi. “Bu düşmanca bir tavır. UNRWA’yı tamamen kapatmak istiyorlar” diyen Abbas, Gazze Şeridi’ndeki halkın yüzde 70’inin bu örgütün yardımlarına muhtaç olduğunu, böyle bir mekanizmanın yokluğu halinde Gazzelilere yardım ulaştırmanın imkânı kalmayacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.