Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’dan açıklama: “Hakkaniler’in lideri Celaleddin Hakkani hayatını kaybetti”

The Guardian’ın haberine göre; Taliban’ın en güçlü ve korkulan alt gruplarından biri olan Hakkani şebekesinin lideri Celaleddin Hakkani, hayatını kaybetti. Örgütün yaptığı açıklamada, on yıldır felçli olan Hakkani’nin ölüm sebebinin “uzun süredir mücadele ettiği bir hastalık” olduğu belirtildi. Hakkani’den birkaç yıldır haber alınamıyordu.

Hakkani, 1970’lerde Sovyet işgaline direnmek amacıyla silahlı bir grup kurmuş ve CIA tarafından desteklenmişti. Birkaç yıl önce örgüt liderliğini oğlu Seracettin Hakkani’ye devreden Celaleddin Hakkani, 1996 yılında kurulan Taliban hükümetinde aşiret işlerinden sorumlu bakan olarak yer almıştı. 2001’deki ABD işgaliyle diğer Taliban militanları gibi tekrar silahlı mücadeleye dönmüştü. Hakkani örgütü, 2012 yılında Birleşmiş Milletler tarafından terörist örgütler listesine alınmıştı.

 

BBC Kabil muhabiri Mahfuze Zubeyde, Hakkani’nin ölümünü şöyle yorumladı:“Hakkani’nin örgütte stratejik ve operasyonel bir rolü olmasa da ölümü, kurduğu örgütün militanları için önemli bir manevi kayıp.”

Zubeyde, birkaç yıl önce liderliği oğluna devretse de, Hakkani’nin önemli konularda oğluna danışmanlık yaptığını belirtti.

Hakkani örgütü, Afganistan’daki en güçlü gruplardan biri olarak görülüyor. Hatta bazılarına göre örgüt, IŞİD gibi örgütlerden bile fazla nüfuza sahip. Hakkaniler geçen yıl Kabil’de gerçekleştirilen bombalı saldırı dahil olmak üzere ülkedeki birçok bombalı saldırıdan sorumlu tutuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.