Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarım ilaçlarının mahvettiği Fabian Thomasi öldü: “Şirketler, hükümetler ve sağlık sektörü arasında suç ortaklığı var”

Le Monde’un haberine göre, 53 yaşındaki Arjantinli uzun müddettir tarım ilaçları serpen uçaklara söz konusu ilaçların yüklemesini yapıyordu. Son sözlerinden biri ise “vücudunun tükendiği” olmuştu.

Arjantinli’nin son hâli iyice kötülemişti. Vücudunun son hâli tarım ilaçlarına karşı verdiği mücadelenin bir simgesi hâline gelmişti. Thomasi 7 Eylül günü vefat etti. Arjantin’de Basavilbaso kasabasında 23 yaşında çalışmaya başlayan Thomasi’nin görevi devasa soya fasülyesi tarlalarını gübreleyen uçaklara böcek ilacı yerleştirmekti. Söz konusu tarım alanları bölgede geleneksel sığır yetiştiriciliği için oldukça önemli bir konumdaydı. Thomasi’nin uçaklara yükledikleri arasında bir çok farklı tarım ilacı bulunmaktaydı.

Ancak Thomasi çok hızlı bir şekilde bu ilaçların bünyesinde yarattığı ağır sonuçları yaşamaya başladı. Şirket ona ve onun gibi çalışan tarım işçilerine hiç bir koruma sağlamıyordu. Bir doktor ona nöropati teşhisi koydu. Ancak Thomasi’nin vücudunda olanlar bununla kalmadı. Akciğeri küçüldü, vücut derisi esnekliğini kaybetti, çok ciddi kilo kaybına uğradı, dirseklerinde enfeksiyon oluştu, daha sonra bu dizlerine sıçradı. En sonunda anlaşılmıştı ki çoklu bir nöropati durumuyla karşı karşıyaydı ve bu vücudunu ciddi olarak etkiliyordu. İşte bu noktada Thomasi vücudunun artık tükendiğini ve neredeyse bir kabuğa dönüştüğünü söylüyordu. Geceleri hem ağrıdan hem de sabah uyanamamaktan korktuğu için uyuyamadığını ifade ediyordu.

Öte yandan Thomasi yalnız değildi, kardeşi de aynı işte çalışıyordu ve o da karaciğer kanserine yakalanmıştı. Uzmanlar bu bölgede kanser olasılığının çok daha yüksek olduğunu da buldular ve bu durumun neredeyse bir salgın olduğunun altını çizdiler.

Bu noktada Thomasi mesleği ve mesleğinin neden olduğu hastalıklardan dolayı savaşmaya karar verdi. Thomasi bir çevreci olmadığını ancak kamu sağlığını düşünmek yerine ceplerini dolduran bir kaç kişinin ürettiklerinden etkilenen basit insanlar olduğunun altını çiziyor. Bu ilaçlardan etkilenmenin kati olduğunu belirten Thomasi, yarım saat de alabilir üç yıl da, bu sizin söz konusu maddelerle temasınıza bağlı diyor.

Thomasi ekliyor “tüm bu yapılanlar çok-uluslu şirketler, hükümetler, adalet sistemi ve sağlık sektörü arasında bir suç ortaklığı ile gerçekleşiyor. Bugün her zaman olduğundan daha çok bunlara karşı savaşmalıyız”. Daha önce tazminat alma durumu olduğunda da “benim paraya ihtiyacım yok, ben sağlığımı istiyorum, ben öldükten sonra da gerçeği savunmaya devam edin” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.