Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (23): 3.Havalimanı işçilerinin eylemi, Cargill işçilerinin İstanbul’a yürüyüşü, metal fabrikasında işten çıkarmalar

Cargill işçileri İstanbul’a yürüyor

Nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill Türkiye’nin Bursa – Orhangazi’de bulunan fabrikasında işten çıkarılan işçiler direnişlerinin 150. gününde İstanbul’a yürüyüş başlattı.

Cargill işçileri adına açıklamada bulunan Tek Gıda İş Sendikası, tüm iyi niyetlerine rağmen firmanın olumlu adım atmadığını söyledi.  Şirket patronlarının suç işlediği söylenen açıklamada “2012 yılında başka bir gıda sendikasında örgütlenemeyen Cargill işçisi anayasal hakkını kullanarak örgütlendi ancak hiçbir anayasal hakkı tanımayan Cargill işvereni o dönemde 5 sendika üyesini işten attı. Tek Gıda İş Sendikası olarak biz iyi niyetimizi ortaya koyduk. Fabrikadaki örgütlenme çalışmalarımızı yasal ve hukuka uygun şekilde sürdürdük. Ancak Cargill bizim iyi niyetimize karşılık 14 arkadaşımızı kota fazlalığı ve daralmayı gerekçe göstererek işten çıkardı. İşçilerimiz işten çıkarıldıktan sonra işe iade için mücadele başlattı. Bugün mücadelenin 150.günündeyiz. Fabrikadan başlayıp İstanbul’daki merkeze kadar işçilerimiz yürüyüş yapacak” denildi.

18 Eylül’de İstanbul’da açıklama yapmayı planlayan Cargill işçilerinin yürüyüş programı şu şekilde:

-14 Eylül Cuma: Saat 10.30’da yola çıkılacak. Yalova İDO iskelesinin önüne ulaşmak için yürünecek, gece burada konaklanacak.

-15 Eylül Cumartesi: Saat 10.30’da yola çıkılacak. Topçular İskelesi istikametine gidilecek. Yaklaşık 25 km yürünerek yol kenarında gece konaklaması gerçekleştirilecek

-16 Eylül Pazar: Saat 10.30’da yola çıkılacak. Topçular üzerinden Eskihisar’a geçilip Gebze Kent Meydanı’na ulaşılacak. Gece burada geçirilecek.

-17 Eylül Pazartesi: Sabah erken saatlerde yola çıkılacak, direnişteki Flormar işçilerine dayanışma ve destek ziyareti gerçekleştirilecek. Buradan yürüyüş devam ederek Kartal Meydanı’na ulaşılıp gece burada geçirilecek.

-18 Eylül Salı: Saat 14.00’te Cargill Genel Müdürlüğü önünde olunacak şekilde yürüyüşe geçilecek. Genel Müdürlük önünde saat 14.00’te bir basın açıklaması gerçekleştirilip 21 Eylül Cuma gününe kadar burada konaklanılacak.

Metal fabrikasında işçi çıkarıldı

Gebze’de bulunan BBS Metal fabrikasında çalışan işçiler DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için, işten çıkarıldı.

Birleşik Metal-İş’in örgütlendiği işyerinde, çoğunluk tespitinin ardından şirket önce karara itiraz etti, daha sonra da işçi çıkardı.

Sendikanın Gebze Örgütlenme Sorumlusu Nihat Akyol, işverenle görüşmek istediklerini fakat olumsuz cevap aldıklarını söyledi. Akyol; “ayın 11’inde iki öncü işçi arkadaşımızı işten attılar. İşverenle görüşmek için mesai saati dışında işyerinde bekledikleri için 9 arkadaşımız daha işten atıldı” dedi.

Genel-İş: “Krizin faturası işçilere kesiliyor”

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilere kadro ve ek zam talebiyle  Ankara’da Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, enflasyonun yüzde 20’lere yaklaştığını, reel ücretlerin eridiğini belirtti.

Çalışkan yaşanan krizin her geçen gün büyüdüğünü ve faturanın işçilere kesildiğini söyledi.

Açıklamanın devamında Çalışkan; “faturalarımız her geçen gün kabarmaya başladı; doğalgaza, elektriğe, suya yüksek zamlar yapıldı. Artık emeğiyle geçinenlerin aldığı ücret; faturalara, kiraya zor yetmekte ve temel ihtiyaçlarını neredeyse karşılamayacak düzeydedir”dedi.

Taşeron şirketlerden belediye şirketlerine geçişleri yapılan 500 bin işçiye kadro hakkı verilmediğini söyleyen Çalışkan; “belediyelerdeki taşeron şirket işçilerini belediye şirketi işçiliğine mahkum etmek adaletsiz, haksız ve ayrımcı bir uygulamadır. Soruyoruz: Merkezi idarede taşeron şirketlerde çalışan işçiler kamu hizmetlerinde çalıştıkları için kadroya alınmışlarsa yerel yönetimlerde çalışan işçiler hangi nitelikte hizmetlerde çalışıyorlar ki hala kadro dışında bırakılıyorlar? Yerel yönetim hizmetleri kamu hizmeti değil midir?” dedi.

TÜMTİS, Aras Kargo’da yetkiyi aldı

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Aras Kargo firmasında sendikal yetki kazanarak toplu sözleşme sürecini başlattı.

TÜMTİS, 2015 yılında yasal çoğunluğu sağlamış fakat işveren Çalışma Bakanlığı’nın çoğunluk tespitine yasalardaki boşlukları kullanarak itiraz davası açmış ve toplu sözleşme süreci durmuştu.

TÜMTİS  tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Aras Kargo 844 şubesi, 28 aktarma merkeziyle, 1500 yerleşim yerinde 10 binden fazla çalışanıyla Türkiye’deki en büyük kargo işletmelerinden birisidir. Aras Kargo’da sağlanan bu başarı ülkemizde kargo işçisinin kaderini etkileyecek önemdedir. Sendikamızın, tüm zorluklara karşın örgütlenme çalışmasında sağladığı bu başarı, kargo işçilerinin geleceğini kazanma mücadelesinde önemli bir aşama olmuştur”.

3. Havalimanı inşaatında işçiler iş bıraktı

3. Havalimanı inşaatında yaşanan servis kazasında 17 işçi yaralandı. Kazanın duyulmasının ardından işçiler servis çıkışlarına izin vermeyerek eylem başlattı.

Eylem yapan işçilere hoparlörlerden “eylem yapana cezai işlem uygulanacak” şeklinde anons yapılması üzerine işçiler kabloları kesti.

Eylem esnasında havalimanı şantiyesine çok sayıda jandarma geldi. Jandarma, işçilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahaleden kaçmaya çalışan bazı işçiler düşerek yaralandı bazıları da gazdan etkilendi. Yaralılar olay yerine gelen ambulanslarla revire kaldırıldı. Öğle saatlerine işçilerin kaldığı Akpınar kampına çok sayıda çevik kuvvet ve TOMA sevk edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.