Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar ödüllü yönetmen Steve McQueen’in yeni projesi için Londra’da 7-8 yaşlarındaki 115 bin öğrencinin fotoğrafı çekilecek

Küçükken okulda çektirdiğimiz fotoğraflar, birçoğumuz için genelde unutulmaz ve bazen de utandıran hatıralardır. Oscar ödüllü İngiliz sanatçı ve yönetmen Steve McQueen’e göre ise bir sınıf fotoğrafı çok daha fazlasını yapıp, toplumun çeşitliliğini ve potansiyelini ortaya koyabilir.

McQueen’in son projesi, Londra’da 2410 okulda  7-8 yaşlarındaki toplam 115 bin öğrenciyi fotoğraflamak. Fotoğraflar Kasım 2019’dan itibaren Londra’daki Tate Britain galerisinde sergilenecek.

Oscar ödüllü yönetmen Steve McQueen.

McQueen bu fikrin kendi çocukluğu hakkında düşünürken aklına geldiğini söylüyor. Kendi sınıf fotoğrafını gösteren bir ekranın yanında oturan McQueen şöyle diyor: “Hayatın belli bir anında insan geriye bakıyor ve düşünüyor: ‘Bu nerededir, şu ne yapıyordur, onlara ne oldu?’ Tek istediğim hayatımın bir anına geri dönüp, nelerin değişip nelerin aynı kaldığını anımsamak.”

McQueen’e göre 7 yaşındaki bir çocukta kimlik fikri henüz yerleşmemiş oluyor: “Mesela benim için o zaman tüm hayat futbol ve kızlardı. Şu Pakistanlıymış, İranlıymış, kimin umurunda! Tek sorduğumuz soru: Top nerede.”

McQueen soldaki fotoğrafta (ortadaki sırada soldan beşinci), 1977’de Batı Londra’daki okulunda. Sağdaki fotoğrafta ise günümüzde bir okulda çekilen ve 7-8 yaşlarındaki öğrencilerin bulunduğu bir sınıf görülüyor.

McQueen, bu projeyle herkesin kendine “Neredeyim, nereden geliyorum?” sorusunu da sormasını sağlayacağını düşünüyor: “Hepimiz Londra’dayız ve burada yaşadığımız için burayı bildiğimiz düşünüyoruz ama aslında bilmiyoruz. Bence bunu da acilen anlamamız gerekiyor.”

Projenin hazırlık süreci ise uzun bir çalışmanın ardından yeni tamamlanabildi. Hazırlık sürecinde tüm okullardan ve her bir ebeveynden izin alındı ve projeyi yürütecek olan yaklaşık 30 profesyonel fotoğrafçı, McQueen tarafından bilgilendirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.