Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehir plancısı, filozof ve yazar Paul Virilio hayatını kaybetti

Özgün ve vizyoner eserleri ile bilinen 86 yaşındaki şehir plancısı Paul Virilio hayatını kaybetti. Kalbi 10 Eylül günü duran Virilio’nun cenaze töreni ise aile yakınlarının bulunduğu sınırlı bir katılımla dün yapıldı.

Virilio, Fransız mimarisi başta olmak üzere dünya mimarisine ve felsefesine önemli katkılarda bulunan bir entelektüeldi. 1970’li yıllarda “hız” üzerine yaptığı düşünsel çalışmalarda, bunun sosyal hayat ve siyasal kontrol mekanizmalarında ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

1932’de Paris’te doğan Virilio, 1943 yılında Nantes şehrinin bombalanmasından çok etkilenmiş ve bunu “yok oluşun estetiği” olarak adlandırmıştı. 2010 yılında Libération’a verdiği bir demeçte, duyguların senkronize olduğunu ve etkilerin küreselleştiğini belirterek “Dünyanın neresinde olursanız olun, aynı korkuyu, paniği, endişeyi yaşarsınız” demişti. “Hız ve Politika” kitabı Türkçeye de çevrilen Virilio’nun Esprit, Cause Commune, Critique, Urbanisme gibi dergilerde birçok makalesi de yayınlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.