Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Gündemi: Uluslararası Para ve Sermaye Piyasaları

Bu hafta uluslararası para ve sermaye piyasaları bu gelişmeleri takip edecek:

ABD Merkez Bankası (FED) eylül ayı politika faiz kararını çarşamba günü açıklayacak. FED’in politika faizini %2,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor (önceki: %2).

FED tarafından çarşamba günü yapılacak basın bildirimi ve FED Başkanı Jerome Powell tarafından perşembe günü düzenlenecek konuşma dünya piyasaları tarafından yakından takip edilecek. ABD’nin ekonomik performansı ve ABD ile Çin arasında tırmanan ticari gerilim sonrasında, açıklamaların FED’in önümüzdeki süreçte izleyeceği politikalar ve alacağı faiz kararları hakkında işaret vermesi bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) geçen hafta gerçekleştirilen para politikası toplantısının tutanakları salı günü yayınlanacak. Tutanaklar, BOJ’un küresel ticaret gerilimi, parasal sıkılaştırma ve faiz artırımı ile ilgili ileriye dönük beklentilerine ışık tutacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bu hafta birçok ülke lideri konuşma yapacak ve çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirilecek. Piyasalar özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın salı günü yapacağı konuşmayı ve Çin ile yaşanan ticaret gerilimini, Dünya Ticaret Örgütü, Kuzey Kore, İran yaptırımları ve küresel ilişkiler alanlarında vereceği mesajları yakından takip edecek.

Fransa’da eylül ayı iş dünyası güven endeksi çarşamba günü açıklanacak. Eylül ayında güven endeksinin 109 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor (önceki: 110).

ABD’de 3 aylık, 6 aylık ve 2 yıllık bono ihalesi gerçekleştirilecek. Piyasalar, ihale sırasında bonoların getiri oranlarını yakından izleyecek (önceki: %2,125; %2,290; %2,655).

Ukrayna’da 2018 senesinin ikinci çeyreği için işsizlik verileri pazartesi günü açıklanacak (önceki: %9,7).

Pazartesi günü Brezilya’da ağustos ayı ödemeler dengesi verileri açıklanacak. Brezilya’nın ağustos ayında 1,2 milyar dolar cari açık vermesi bekleniyor (önceki: 4,43 milyar dolar).

Türkiye’nin iş dünyası güven endeks verileri pazartesi günü, ekonomik güven endeksi verileri ise perşembe günü açıklanacak (önceki: 96,4; 83,9).

Kenya’nın 2018 senesi ikinci çeyrek büyüme verileri pazartesi günü açıklanacak (önceki: %5,7).

Norveç’in temmuz ayı işgücü verileri çarşamba günü açıklanacak. Norveç’in işsizlik oranının temmuz ayında %3,8 olarak açıklanması bekleniyor (önceki: %3,7).

Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın eylül ayı para politikası toplantısı perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantıda, politika faiz oranlarında değişikliğe gidilmesi beklenmiyor (önceki: %1,75).

Macaristan’ın ağustos ayı işsizlik verileri perşembe günü açıklanacak (önceki: %3,8).

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın Genel Konsey Toplantısı düzenlenecek. Toplantıda verilecek mesajlar piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Yine perşembe günü Euro bölgesinin ağustos ayı para arzı (M3) ve kredi büyüme verileri açıklanacak. Para arzının yıllık bazda %3,8, kredi büyümesinin ise %3,1 seviyesinde olması bekleniyor (önceki: %4; %3).

Ekonomik olarak sıkıntılı günler geçiren Arjantin’de eylül ayı tüketici güven endeks verileri açıklanacak (önceki: 36,2).

Mısır Merkez Bankası’nın eylül ayı para politikası toplantısı perşembe günü yapılacak. Mısır Merkez Bankası’nın politika faizlerinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor (önceki: %16,75).

Güney Kore’nin eylül ayı tüketici güven endeks verileri cuma günü açıklanacak (önceki: 99).

Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz’un cuma günü gerçekleştireceği konuşma piyasalar tarafından izlenecek. ABD ile süren NAFTA anlaşmazlığı, FED’in hafta içinde açıklayacağı faiz kararı ve ABD’nin ticari baskıları sonrasında Poloz’un vereceği mesajlar Kanada ekonomisi için önem taşıyor.

Almanya’nın eylül ayı işgücü verileri cuma günü açıklanacak. İşsizlik oranının eylül ayında%5,2 seviyesinde olması bekleniyor (önceki: %5,2).

Brexit süreciyle ilgili iç kamuoyunda zor günler geçiren İngiltere‘nin 2018 senesi ikinci çeyreği için büyüme verileri cuma günü açıklanacak. İngiltere ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde 3 aylık bazda %0,4 yıllık bazda ise %1,3 büyümesi bekleniyor (önceki: %0,2; %1,2).

Brezilya’da ağustos ayı işgücü verileri cuma günü açıklanacak. İşsizlik oranı yakından takip edilecek (önceki: %12,3).

Çin’in sanayi sektörünün ağustos ayı itibarıyla yıllık bazda kârlılık verileri cuma günü açıklanacak (önceki: %17,1).

Çarşamba günü Rusya’nın temmuz ayı itibarıyla özel sektör kârlılık verileri açıklanacak (önceki: 6.372 milyar ruble).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.