Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Gündemi: Jeopolitik Gelişmeler

Bu hafta gözler Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, FED’in faiz kararı ve BM Güvenlik Konseyi’nin İran oturumunun üzerinde olacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu: 18 Eylül’de New York’ta başlayan 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları devam ediyor. İlk haftanın alt düzey çalışmalara ayrıldığı genel kurul bu hafta dünya liderlerini ağırlayacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın BM Genel Kurulu’na hitaben salı günü yapacağı konuşmada İran yaptırımları, Kuzey Kore konusu, ticaret gerilimi ve küresel ilişkilerle ilgili vereceği mesajlar yakından izlenecek. Trump’ın konuşmasından kısa bir süre sonra ise İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin konuşmasını yapması bekleniyor. Türkiye’yi temsilen genel kurula katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da genel kurula salı günü hitap edecek. Liderlerin yapacağı konuşmaların yanı sıra çok sayıda ikili ve çoklu temas gerçekleştirilmesi bekleniyor. Trump’ın, Kuzey Kore konusunun hareketlendiği bir süreçte Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yapacağı görüşme, Kore’nin ve dünyanın geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Geçen hafta Güney Kore ile Kuzey Kore liderleri arasında Pyongyang’da gerçekleşen üç günlük zirvenin, ABD ile Kuzey Kore arasında inişli-çıkışlı bir şekilde devam eden görüşmelere nasıl yansıyacağı merak konusu. Bu çerçevede, Trump’ın genel kurulda vereceği mesajlar ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yapacağı görüşme, ABD-Kuzey Kore diyaloğunun geleceğine dair önemli işaretler sunacak. ABD makamlarının Kuzey Kore yönetimini Trump-Kim zirvesinde verilen sözlere uymamakla suçlamasına karşın, ABD Başkanı Trump’ın ikinci görüşme için hazırlık yaptığı biliniyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ise genel kurula katılmayacağı, Çin’in dışişleri bakanı seviyesinde temsil edileceği ifade ediliyor. Genel kurul boyunca ABD ile Çin arasında devam eden ve dozu artan ticaret gerilimi konusunda hangi mesajların verileceği merakla bekleniyor. Geçen hafta içerisinde yürürlüğe giren kararla beraber ABD, 200 milyar dolar hacme sahip ithal Çin ürününe ilave gümrük vergisi getirmişti. Çin bu karar sonrasında ABD ile devam eden ticaret müzakerelerine katılmama kararı almış ve ek vergi kararına yanıt vereceğini söylemişti. Bu doğrultuda, zirve boyunca kimlerin bir araya geleceği kadar kimlerin bir araya gelmeyeceği de mercek altına alınacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran Oturumu: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) çarşamba günü yapılacak İran oturumunu ABD Başkanı Donald Trump yönetecek. Toplantıda Trump’ın İran’ın uluslararası hukuk ihlallerini ve bölgeye yaydığı istikrarsızlığı anlatacağı ifade ediliyor. ABD’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisi Nikki Haley, bugüne kadar en çok takip edilecek BMGK toplantısına tanık olacaklarını söyledi. ABD Başkanı Trump’ın İran konusunda attığı adımlar -birçok diğer uygulama gibi- BMGK’nin diğer üyeleri tarafından kural bazlı çoklu ilişkilere zarar verdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı: ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Pazar Komitesi iki gün süreyle toplanacak. Toplantı sonrasında FED’in faiz artırım kararı alması bekleniyor. Toplantı sonrasında FED yetkilileri tarafından yapılacak açıklama ve çarşamba günü FED Başkanı Jerome Powell’in yapacağı basın toplantısı, FED’in önümüzdeki süreçte atacağı ilave faiz adımları ve parasal sıkılaştırma adımlarını öngörmek için piyasalar tarafından yakından takip edilecek. FED’in alacağı faiz kararı ve önümüzdeki sürece ilişkin vereceği mesajlar başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere bütün dünya ekonomilerinin izleyeceği para politikalarını yakından ilgilendiriyor.

Diğer önemli gelişmeler:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan’ı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile buluşacak olan Putin’in ana gündemi, son dönemde Bakü ile Erivan arasında artan tansiyonun yatıştırılması ve Rus-Azeri bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi olacak. Putin geçen hafta, Rusya’nın Ermenistan’la ilişkisini “özel müttefiklik” olarak tanımlamıştı.

Japonya Ekonomi Bakanı Toshimitsu Motegi, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile New York’ta görüşecek. Görüşme ülkeler arasında başlatılan ticaret müzakerelerinin ikinci toplantısı olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Genel Konseyi toplantısı Frankfurt’ta gerçekleştirilecek.

Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) Devlet Başkanları Zirvesi Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de toplanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya’ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Makedonya, Yunanistan ile arasındaki isim sorununu çözen anlaşmaya ilişkin referandum için sandığa gidiyor. Referandumda vatandaşlara isim değişikliğinin yanı sıra ülkenin Avrupa Birliği’ne ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyeliğine ilişkin görüşleri sorulacak.

İngiltere’nin Birmingham kentinde Muhafazakâr Parti’nin yıllık konferansı toplanacak. 3 gün sürecek konferansın ana gündemi Brexit olacak. Başbakan Theresa May, kendi partisi içindeki katı-Brexit yanlısı ile yumuşak-Brexit yanlısı kanatların baskısı altında kalmış durumda. May’in partisini ortak bir yaklaşım arkasında birleştirip birleştiremeyeceği başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyanın geri kalanı tarafından takip edilecek.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesel parlamento seçimleri gerçekleştirilecek. Irak Parlamentosu’nda 25 Eylül’de yapılması beklenen cumhurbaşkanı seçiminin ertelendiği bildirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.