Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Gündemi Jeopolitik Gelişmeler (1 Ekim – 7 Ekim 2018)

Bu hafta gözler Brezilya seçimleri, İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin olağan kongresi ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Hindistan ziyareti üzerinde olacak.

Brezilya’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacak

Gergin geçen ve eski Cumhurbaşkanı Luiz İnacio “Lula” da Silva’nın adaylığının Anayasa Mahkemesi kararıyla engellendiği Brezilya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi ve ekonomik istikrarsızlık getirmesinden endişe ediliyor.

Anketlerde hâlâ önde gözüken ve seçim sürecinde suikast girişimine maruz kalan aşırı sağcı popülist aday Jair Bolsonaro ile Brezilya İşçi Partisi’nin adayı Sao Paulo eski Belediye Başkanı Fernando Haddad’ın ikinci tura kalıp kalmaması önemli bir eşik olacak. Mevcut anketler iki adayın ikinci turda yarışacağını ortaya koyuyor. Ancak bu senaryonun Brezilya’yı hiç olmadığı kadar kutuplaştırmasından ve sol ile aşırı sağ partileri karşı karşıya getirmesinden korkuluyor.

Bu ortamda yapılacak seçimler sonucunda ülkede 4 yıllık bir siyasi belirsizlik ortamının ortaya çıkabileceği ve Brezilya’nın ekonomik sorunları karşısında alınması gereken acil kararların hayata geçirilemeyebileceği belirtiliyor.

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin olağan yıllık konferansı Birmingham’da toplanıyor

Konferansın ana gündemi Başbakan Theresa May’in Brexit stratejisi olacak. May’in, Brexit stratejisini değiştirmesi için parlamento üyeleri ve parti tabanı tarafından güçlü bir baskıyla karşılaşması bekleniyor. May’in ise kendi Brexit planını savunacağı belirtiliyor.

Tartışılması beklenen bir diğer konu ise Başbakan May’in parti içerisindeki konumu olacak. Birçok uzman bu konferansın Theresa May’in parti lideri ve başbakan olarak katılacağı son parti konferansı olacağını savunuyor. Bu çerçevede, konferans boyunca Başbakan May, partiyi elinde tuttuğunu ve halen gücünü koruduğunu göstermek için yoğun çaba içerisinde olacak. May merakla beklenen konuşmasını çarşamba günü yapacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan’a ziyaret gerçekleştirecek

Ziyaretin ana gündem maddesi Hindistan’ın Rusya’dan almayı değerlendirdiği S-400 Hava Savunma Sistemi olacak. Rus yetkililer tarafından yapılan açıklamada görüşmeler sonrasında Hindistan ile S-400 Hava Savunma Sistemi satışı için bir anlaşmanın yapılabileceği belirtilirdi. Putin’in ziyareti, ABD’nin geçtiğimiz haftalarda duyurduğu Rusya’dan askeri ekipman alan ülkeleri hedef alan yaptırım kararının ne derece caydırıcı olduğunu ortaya koyacak.

Görüşme sonrasında alınacak kararlar takip edileceği gibi, bu kararların ABD cephesi tarafından nasıl karşılanacağı da dikkatle izlenecek. ABD Savunma Bakanı James Mattis ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kısa bir süre önce Hindistan’ı ziyaret ederek yeni bir savunma işbirliği anlaşması için yoğun görüşmeler gerçekleştirmişti.

İran-ABD gerilimi devam ediyor

İran’ın Ahvaz kentindeki askeri geçit törenine düzenlenen ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının ardından dünya, İran-ABD hattında yaşanan gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırıdan ABD ve ABD destekli Körfez ülkelerinin sorumlu olduğunu açıklamıştı. Ruhani, ülkesinin saldırıya hukuk ve ülke çıkarları çerçevesinde yanıt vereceğini de eklemişti. Bu açıklamaların ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Basra kentinde bulunan Amerikan konsolosluğunu kapatma kararı aldı. Washington, bu adıma gerekçe olarak İran’ın bölgedeki vekil güçlerinin eylemlerini gösterdi ve Tahran’ı sorumlu tuttu. Karşılıklı yapılan açıklamaların bu hafta da devam etmesi bekleniyor.

İran-ABD hattında bir diğer takip edilecek konu ise İran yaptırımları olacak. İran makamları, petrol satışında ortaya çıkan zarara karşın İran’ın enerji ihracatını sıfıra indirmeye yönelik Amerikan planının amacına ulaşamayacağını vurguluyor. ABD’nin tüm baskılarına karşın başta Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülke, İran ile enerji işbirliğini sonlandırmamakta ısrarcı. Geçen hafta İran ile Hindistan Dışişleri bakanları arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından, Hindistan’ın İran’dan petrol alımına devam edeceği açıklanmıştı. Öte yandan, Avrupa Birliği ile İran’ın da enerji ticareti için ortak bir mekanizma kurma yolunda önemli mesafe kat ettiği belirtiliyor.

Devam eden OPEC görüşmelerinde ise ülkelerin petrol üretim hacimleri tartışılmaya devam edecek. Üretimde artışa gidilmemesi sonrasında petrol fiyatları geçtiğimiz hafta içerisinde 80 dolar sınırını geçmişti. İran yaptırımları sonrasında OPEC üye ülkeleri süreçten maksimum kazançla çıkmanın hesabını yapıyor.

ABD’nin İran’a yönelik ikinci yaptırım paketinin yürürlüğe girmesine 2 aydan kısa bir süre kala enerji denkleminde atılacak adımlar tüm dünya tarafından dikkatle izlenecek.

Diğer önemli gelişmeler:

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu tamamlanacak.

Sırbistan ile Kosova arasında gerilim yükselirken Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

ABD ile Kanada arasında devam eden Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) görüşmelerinin gelişimi takip edilecek. Washington’un, Ottawa’nın bir karara varması için koyduğu son süre 30 Eylül’dü.

Letonya’da parlamento seçimleri yapılacak.

Peru’da bölgesel ve yerel seçimler gerçekleştirilecek.

Bosna’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için sandığa gidilecek.

Kamerun’da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesel parlamento seçimlerinin sonuçları takip edilecek. Irak Parlamentosu’nda 2 Ekim’de cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.

Makedonya’nın ismi ile ilgili olarak düzenlenen referandumun sonuçları izlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.