Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Tıp Ödülü’nü bu yıl kanser tedavisi üzerine çalışan iki biliminsanı kazandı

Nobel Tıp Ödülü’nün bu yılki sahipleri belli oldu. Reuters’in geçtiği habere göre, bağışıklık uzmanları (immunolojist) ABD’li James P. Allison ve Japon Tasuku Honco, kanser tedavisine yönelik çalışmalarıyla ödülün sahibi oldu.

Ödül Kurulu yaptığı açıklamada, “kanser tedavisinde bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını engelleyen faktörleri durdurmak için farklı stratejilerin nasıl kullanılabileceğini gösterdikleri için” Allison ve Honco’yu 1 milyon dolarlık ödüle layık gördüklerini belirtti.

“Kanserle savaşta dönüm noktası”

Ödül sahibi bilim adamları bağışıklık hücrelerinin tümörleri yok etmelerini engelleyen proteinler üzerine çalışmalar yapıyor. Texas Üniversitesi’nden Allison, bağışıklık sistemini durduran bir protein üzerine yaptığı çalışmalarında, bu proteinler ortadan kaldırılırsa bağışıklık hücrelerinin tümörleri yok edebileceğini keşfetti.

1984’ten beri Kyoto Üniversitesi’nde çalışan Honco da, bağışıklık hücrelerinde keşfettiği proteinin farklı bir mekanizmayla, sistemin çalışmasını engellediğini ortaya çıkardı. Nobel Enstitüsü, “iki bilim insanın ufuk açan çalışmalarının kanserle savaşta bir dönüm noktası olduğunu” söyledi.

Tıp ödülü aslında her yıl verilen Nobel ödüllerinin ilki. Bilim, edebiyat ve barış ödülleri sonradan, dinamitin mucidi ve iş insanı Alfred Nobel’in isteği üzerinde 1901’den itibaren verilmeye başlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.