Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Bankası, IMF, OECD: Üçünün de baş ekonomisti artık kadın

Gita Gopinath’ın Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) baş ekonomistliğine atanmasının ardından kadınların “büyük patronluğu” bir başka aşamaya geçti. Fonun başında 2011’den bu yana bir başka kadın, Christine Lagarde bulunuyor. Gopinath’ın ataması tam da haziran ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eski ekonomi danışmanlarından Laurence Boone’un OECD’nin, Yale Üniversitesi ekonomi profesörü Pinelopi Koujianou’nun ise nisan ayında Dünya Bankası’nın baş ekonomistliğine atanmalarının ardından gerçekleşti. Böylelikle “kutsal üçlü” kurumların en kilit pozisyonlarında artık kadınlar yer alıyor.
Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan ve uluslararası finans ve makroekonomi alanında uzman olan Gopinath, Hindistan’ın en gelişmiş eyaleti olan ve yarı sosyalizmle yönetilen Kerala’ya ekonomik danışmanlık yapıyordu. 2014’te IMF tarafından en iyi 45 yaş altı 25 ekonomistten biri olarak gösterilen Gopinath, 2011’de Dünya Ekonomik Forumu tarafından “genç küresel lider” ödülüne layık görülmüştü.
Batı’da özellikle ekonomi alanında erkeklerin ağırlığı uzun zamandır tartışılan bir konu. Amerikan üniversitelerdeki ekonomi profesörlerinin sadece yüzde 14’ü kadın. Bu üç kritik koltuğa kadınların oturmasının ekonomi alanında kadınların etkinliğini ve sayısını da artırması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.