Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı başkonsoloslukta öldürüldü mü?

2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünden şüpheleniliyor.

Washington Post gazetesinde köşe yazıları yazan Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim günü İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdi. Evlilikle ilgili belge almak üzere konsolosluğa giren ve nişanlısının kendisini kapıda beklediği Kaşıkçı’dan dört gündür haber alınamıyor.

Reuters: “Türk yetkililer Kaşıkçı’nın başkonsoloslukta öldürüldüğüne inanıyor”

Reuters’a konuşan ve isimleri açıklanmayan iki Türk yetkili, polisin, Cemal Kaşıkçı’nın başkonsoloslukta planlı bir şekilde öldürüldüğüne ve sonrasında cansız bedeninin dışarı çıkarıldığına inandığını anlattı. Anadolu Ajansı’nın da haberine göre, aralarında yetkili kişiler de bulunan 15 Suudi Arabistan vatandaşı, iki uçakla İstanbul’a geldi. Kaşıkçı’nın randevu saatinde başkonsoloslukta bulunan bu kişiler, daha sonra ülkelerine geri döndü.

Suudi yetkililer: “Kaşıkçı binadan ayrıldı”

Kaşıkçı’nın kaybolmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci, Kaşıkçı’nın nerede olduğunu bilmediklerini söyledi. Reuters’a konuşan Suudi bir yetkili ise, olayı soruşturmak için Suudi Arabistan’dan bir ekibin dün İstanbul’a geldiği bilgisini aktardı. Suudi Arabistan’ın bu iddialarının karşısında Ankara, gazetecinin başkonsolosluktan çıktığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Reuters’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, olaya ilişkin daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını, haberleri doğrulamak için yetkili olmadıklarını fakat durumu yakından takip ettiklerini söyledi.

Nişanlısı, Kaşıkçı’yı kapıda bekliyordu

Olay günü Cemal Kaşıkçı’nın yanında nişanlısı Hatice Cengiz de bulunuyordu. Cengiz, Kaşıkçı’yı başkonsolosluğun dışında bekledi. Cengiz o gün yaşananlara ilişkin, Cemal Kaşıkçı’nın kendisine telefonunu verdiğini, bir şey olursa AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve Türk Arap Medya Derneği’ne haber vermesini söylediğini anlattı. Nişanlısından haber alamayınca Yasin Aktay’a, ardından da Türk Arap Medya Derneği’ne haber veren Hatice Cengiz, konsolosluktan ise Kaşıkçı’nın binadan çıktığı bilgisini aldı.

Suudi Arabistan yönetiminin politikalarına muhalif olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, tutuklanma endişesiyle bir süredir ABD’de yaşıyor ve Washington Post gazetesi için köşe yazıları yazıyordu. Olay, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla emniyet yetkilileri tarafından soruşturulmaya devam ediyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.