Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Gündemi: Jeopolitik Gelişmeler (8 Ekim – 14 Ekim 2018)

Bu hafta dünya, IMF ile Dünya Bankası’nın yıllık olağan toplantısını, İngiltere’nin ekonomik verilerini ve Bosna Hersek’te seçim sonrası yaşanan tartışmaları takip edecek.

8 Ekim – 14 Ekim 2018

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası’nın yıllık olağan toplantısı Endonezya’nın Bali adasında gerçekleştirilecek. ABD ve Çin hattında artan ticaret geriliminin küresel ekonominin geleceğine etkileri toplantının ana gündem maddesini oluşturacak. Toplantıda öne çıkması beklenen diğer konular ise gelişmekte olan piyasalarda artan finansal kırılganlık ve gelişmiş ülke merkez bankalarının uygulamaya başladığı parasal sıkılaşma politikalarının küresel ekonomiye etkileri olacak. G20 ülkeleri maliye bakanlarının da hazır bulunacağı toplantıda küresel ekonominin geleceğine dair artan endişelerin yüksek sesle dillendirilmesi bekleniyor. Başta IMF tarafından hazırlanacak teknik raporlarda ise ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünde artan ticaret gerilimin ekonomik yansımalarına vurgu yapılacağı belirtiliyor.  

İngiltere ekonomisinin ağustos ayı GSYH büyüme rakamları ve sektörel verileri açıklanacak. Brexit tartışmalarının gölgesinde açıklanacak büyüme, hizmet sektörü, sanayi sektörü ve inşaat sektörüne ilişkin  verilerin İngiltere ekonomisinin haziran-ağustos dönemindeki performansına ilişkin bilgi sunması ve ekonominin mevcut durumu hakkında açık sinyaller vermesi bekleniyor. Yılın ilk yarısında açıklanan veriler İngiltere ekonomisinin beklentilerin ötesinde büyüdüğünü ortaya koymuştu. Ancak beklentiler, güncel verilerde kısmi bir yavaşlamanın meydana geleceği yönünde. Açıklanacak veriler, iç ve dış kamuoyunda devam eden Brexit tartışmaları karşısında zor günler geçiren Başbakan Theresa May’in bundan sonra atacağı adımları da yakından ilgilendiriyor. May bir yandan partisi içerisinde kendisine yöneltilen Brexit ve liderlik tartışmaları ile mücadele ederken, diğer yandan İşçi Partisi tarafından dillendirilen seçim taleplerini göğüslemeye çalışıyor.

Bosna Hersek’te seçim sonuçları izlenecek. Bosna Hersek, pazar günü sandık başına gitti. Dünyanın en karmaşık siyasi yapılarından biri olarak kabul edilen ülkede seçim sonuçları hem ülke hem de bölge için büyük önem taşıyor. Özellikle son dönemde bölgede artan milliyetçi söylemlerin seçimlere yansıyıp yansımayacağı merak konusu. Bosna Hersek, Avrupa Birliği’ne ve NATO’ya katılım için yoğun çaba gösteriyor. Ancak, ülkenin karmaşık siyasi yapısı içerisinde yükselen milliyetçi partiler savaş dönemlerine dönük söylemler kullandı. Seçim sonuçlarının ekonomik olarak da zor günler geçiren ülkede ve bölgede yeni bir kaos yaratmasından endişe ediliyor.

Diğer önemli gelişmeler:

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Uzakdoğu ziyareti kapsamında, Tokyo ve Pyongyang’ın ardından Pekin’i ziyaret edecek. ABD ile Kuzey Kore görüşmelerine ilişkin verilecek mesajlar izlenecek.

İran’a uygulanacak yaptırımlarla doğacak petrol arzı açığının kapatılması için Rusya ile Suudi Arabistan arasında devam eden enerji diplomasisi yakından izlenecek. İki ülkenin arası geçen hafta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın açıklamarıyla gerilmişti.

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair iddiaların Türkiye ile Suudi Arabistan diplomasi hattına yansımaları izlenecek.

İngiltere’de Muhafazakâr Parti’nin geçen hafta yapılan kongresinin yankıları bu hafta da devam edecek. Başbakan Theresa May’in Brexit tutumu izlenmeye devam edecek. Öte yandan, parti içerisinde May’e karşı yükselen eleştiri dalgasının devam edip etmeyeceği ve liderlik spekülasyonlarının boyutları takip edilecek. 

İran’a yönelik ikinci yaptırım paketinin uygulanmasına bir ay kısa süre kala, İran ile dünya ülkeleri arasında diplomasi trafiği devam ediyor. İran-Avrupa Birliği hattından ve başta Çin, Hindistan olmak üzere İran’dan enerji ithal eden ülkeler cephesinden gelecek mesajlar yakından izlenecek.

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelecek.

Brezilya’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için sandığa gidildi. Gerilimli geçen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda hiçbir aday seçilmek için yeterli  oya ulaşamadı. İkinci turda yarış Jair Bolsonaro (%46)  ile Fernando Haddad (%29)  arasında geçecek.

Kanada’nın Quebec bölgesinde yapılan seçimleri kazanan merkez sağ koalisyonu, 50 yıllık sürecin sonunda bölgesel yönetimi ilk defa Liberal Parti ve ayrılıkçı Québécois partisinden devraldı. Kanada’da yaşanan siyasi değişim tüm dünyanın yakından takip ettiği bir konu olacak. 

Çin piyasaları 1 haftalık ulusal bayram tatilinin ardından pazartesi günü tekrar açılıyor. Piyasaların ABD ile devam eden ticaret gerilimine tepkisi yakından izlenecek.

Geçen hafta Çin ile ABD deniz kuvvetlerinin Güney Çin Denizi’nde karşı karşıya gelmesiyle artan tansiyon bu hafta da takip edilecek. Bölgede, Çin ile ABD arasında bir gerilimin çıkmasından endişe ediliyor.

Makedonya’da geçen hafta yapılan ve ülkenin ismini değiştirilmesini öngören referandumda %90 oranında evet oyu çıkmasına karşın katılım gerekli olan %50’nin altında kaldı. Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği katılım sürecini etkileyecek olan referandumun tehlikeye girebileceği belirtiliyor.

İtalya’nın 2019 senesi için bütçe açığını %2,4 olarak hedeflemesi, İtalya ile Avrupa Komisyonu arasında tartışma yarattı. Bu oranın İtalya’nın dış borcunda artış anlamına geleceği belirtiliyor. İtalya ile Komisyon yetkilileri arasında tartışma bu hafta da izlenmeye devam edecek.

Irak’ta Barham Salih’in cumhurbaşkanı seçilmesi ve başbakan atamasını yapmasının ardından ülkede mayıs ayından itibaren devam eden siyasi belirsizlik sona erdi. Ancak, ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve toplumsal tepkiler devam ediyor. Ülkedeki ABD-İran çekişmesi ile birlikte, siyaseten atılacak adımlar ve bu adımların toplumsal yansımaları takip edilecek.

Kanada’nın, ABD ve Meksika ile NAFTA serbest ticaret anlaşmasının revize edilmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından, Kanada ve ABD cephelerinden yapılacak açıklamalar bu hafta da izlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.