Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD BM Büyükelçisi Haley’in istifası: Neden ayrıldı, bundan sonra ne yapacak?

Başkan Donald Trump geçen salı günü, ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley’in istifasını verdiğini ve yıl sonu görevden ayrılacağını duyurdu. Oval Ofis’te ağırladığı Haley’i öven Trump, “O işini çok iyi yaptı, beraber çok iyi işler başardık. Birçok problemi beraber çözdük ve çözmeye de devam edeceğiz” dedi ve ekledi: “Haley bana altı ay önce kadar, sene sonunda ara vermek istediğini söyledi.”

CNN’de yer alan habere göre ise, Beyaz Saray’a yakın kaynaklardan alınan bilgiler Haley’in Trump’a istifasını altı ay önce değil, geçen hafta sunduğu ve istifadan Dışişleri Bakanı Pompeo’yu ve Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton’u da haberdar etmediği yönünde. Ayrıca Pompeo ve Bolton dahil birçok Beyaz Saray yetkilisi de ara seçimlerden birkaç hafta önce gelen bu istifanın zamanlamasını sorguluyor.

Trump, Haley’i başka bir zamanda hükümetin başka bir pozisyonunda da görmek istediğini söylerken, Beyaz Saray’a yakın kaynaklardan alınan bilgiler Haley’in istifasının Trump’la yakın çalışma koşullarının değişmesinden kaynaklandığı yönünde. Rex Tillerson’ın dışişleri bakanlığı zamanında Trump’ın birçok konuda danıştığı Haley’in, Pompeo ve Bolton göreve başladıktan sonra Trump’tan uzaklaştığı ve istifanın da bundan kaynaklandığı da söylenenler arasında.

Yeni büyükelçi kim olacak?   

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın Haley’in yerine birçok ismi değerlendiği belirtiliyor. İsmi geçenlerden biri de Başkan Trump’ın kızı Ivanka Trump. Ancak Trump, bu ihtimal kendisine sorulduğunda, “Ivanka bu iş için çok iyi olurdu fakat onu seçersem herkes beni kayırmacılıkla suçlar” karşılığını verdi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Twitter’dan açıklama yapan Ivanka Trump da, “Çalışma arkadaşlarımla birlikte Beyaz Saray’a hizmet etmek büyük bir onur ve eminim ki Başkan da BM büyükelçiliği için etkili adaylar gösterecek. Ben adaylardan biri olmayacağım” dedi.

Haley neden ayrıldı?

ABD’nin BM Büyükelçiliği görevini “hayatının onuru” olarak nitelendiren Haley ise artık bırakma zamanının geldiğini açıkladı. Peki, Haley neden bıraktı? “Kişisel bir sebebim yok, hükümet yetkililerinin bırakmaları gereken zamanı iyi bilmeleri çok önemli” diyen Haley’in istifasında ekonomik sebeplerin de etkili olabileceği konuşuluyor. CNN’in kaynaklarından alınan bilgilere göre, iki çocuğu da koleje başlayan Haley’in “para kazanmasının zamanı geldi.” Haley, istifa mektubunda da “8 yıllık yoğun bir çalışma dönemi”nin ardından özel sektöre dönmek istediğini belirtti.

2020’de aday mı olacak?

İstifasının ardından, 2020’deki başkanlık seçimlerinde Trump’a karşı aday olacağı spekülasyonlarının çıkması üzerine Haley, iddiaları yalanlayarak “Tek yapacağım, kampanyada yine Trump için çalışmak” açıklamasında bulundu.

Haley, önseçimlerde önce Florida Senatörü Marco Rubio, daha sonra ise Ted Cruz’u desteklemesine rağmen, Trump başkan olduktan sonra büyükelçi olarak atandı. CNN’e 2017’de verdiği bir mülakatta Haley, Trump’la olan bir konuşmasını hatırlatarak şunları söylemişti: “Ona en başta söyledim, ben bir politika kadınıyım ve karar mekanizmalarında yer almak istiyorum. Verilen kararları duyurmak değil, kendi fikirlerimi söylemek istiyorum. Bana tüm bunları sağlayacağını sanmıyordum ama sağladı.” İstifa mektubunda Haley, Trump’a kendisine sağladığı bu şartlar için de teşekkür etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.