Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (21): İsviçre mahkemesi dilenmeyi yasaklıyor – İngiltere Polis Teşkilatı artık dövmelileri kabul ediyor

6 yaşındaki kız çocuğu gölde Vikinglerden de eski bir kılıç buldu

İsveç’in güneyindeki Tanno yerleşkesi yakınlarındaki bir gölde eski bir kılıç bulan küçük kız yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Göl kenarında oyun oynuyor, suya çalı çırpı ve taş atıyordum. Suya atmak üzere yerden aldığım şeyin normalden ağır olduğunu hissedince dönüp baktım ve paslı kılıcı gördüm. Babama seslendim, o da ne kadar paslı ve keskin olduğunu görünce gerçek bir tarihi parça olabileceğini söyledi.”

Yaz başında Saga Vanecek isimli küçük kızın bulduğu kılıcın tarihi bir eser olduğu Jönköping Müzesi tarafından teyit edildi. Kılıcı inceleyen uzmanlar, kılıcın İskandinavya’da henüz Viking döneminin başlamadığı 5 veya 6. yüzyıla ait olabileceğini düşünüyor. Ülkede bu sene yaşanan istisnai kuraklığın göldeki suların çekilmesine yol açtığını belirten yetkililer, yüzyıllardır sessizce gölde saklanan kılıcın muhtemelen bu nedenle ortaya çıktığını söylüyor.

Japonya’nın tek kadın bakanına kıyafet uyarısı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe hükümetinin kabine değişikliğinin ardından, ülkenin tek kadın bakanı az kalsın kıyafeti yüzünden yemin törenine alınmıyordu. Törenden önce uyarılan Satsuki Katayama, sekreteriyle hükümet sarayından koşarak çıktı ve alışveriş poşetleriyle döndü. Yeni kıyafetleriyle yemin eden Katayama artık çiçeği burnunda bir bakan.

Başbakan Abe’nin seçim vaadlerinden biri “kadınların parladığı bir Japonya yaratmak”tı. Hem taze bakanın bu olayda tecrübe ettiği gibi hem de politik sahnedeki kadın sayısının düşüklüğü göz önüne alındığında erkek egemen siyaset bu vaadin çok uzağında.

İsviçre’de Vaud Kantonu Federal Mahkemesi dilenmeyi yasakladı

İsviçre’nin Vaud Kantonu bölge savcıları dilenciliğin Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na aykırı olduğuna karar verdi ve yasama önerisine itiraz eden sekiz dilencinin itirazını haksız buldu.

Mahkeme, uluslararası örgütlerin elinde haksız kazanç sağlayan dilencileri mafyadan korumanın gerekliliğine dikkat çekti. Ayrıca kantonun güvenliği, düzeni ve refah standartlarının yüksek olması için toplumda dilencilerin yerinin olmadığı tekrar edildi.

Berlin’deki KitKatClub’da ölümcül bakteri korkusu

Haftasonu Berlin’in hedonistik gece kulubüKitKatClub’a gidenlere yetkililerden tıbbi danışmanlık almaları konusunda uyarı geldi. Kulubü ziyaret eden bir müşterinin menenjit belirtileri göstermesinin ardından adeta kırmızı alarm verildi. Müşterinin hastaneye kaldırıldığı belirtilirken, hastanın kulüpte girdiği ilişki hakkında bilgi verilmedi.

KitKatClub yetkilileri ise, yapılan muayeneler sonrası çalışanlarda herhangi bir hastalığa sebep olan bakteri bulunmadığını ancak tedbir amacıyla antibiyotik tedavisine başlanıldığını açıkladı.

Menenjit hastalığının bulaştığı kişide vücutta ölüme sebep olabilecek etkiler birkaç saat içinde gelişebiliyor. Hastalarda baş ağrısı, yüksek ateş, titreme ve baş dönmesi görülüyor.

Berlin’in en ünlü parti mekanlarından biri olan ve dünyanın her yerinden turist çeken mekanda gerçekleşen olay yeteri kadar riskli görülmüş olmalı ki, Alman Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

İngiliz Polis Gücü artık dövmelileri kabul ediyor

2017’de polis teşkilatına yapılan iş başvurusu sahiplerinin en az yüzde 10’unun dövmeli olmaları nedeniyle reddedilmesinin ardından, yeni dönemde dövme kuralının esnetilmesine karar verildi. Her başvurunun kendi içinde değerlendirildiği belirtilirken, yüz ve boyun bölgelerindeki dövmeler halen kesin bir geri çevrilme sebebi.

Diğer yandan esnetilen kural, dövmenin günümüzde toplum açısından artık bir çete veya suç örgütüne aidiyet yerine kişisel bir ifade anlamı taşıdığını gösteriyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.