Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Gazze sınırında tansiyon yükseliyor: Hava saldırısında bir Filistinli hayatını kaybetti

Gazze’den İsrail’e düzenlenen roket saldırılarının ardından, İsrail ordusu bugün Gazze’de 20 hedefi vurdu. İsrail’in hava saldırılarında bir Filistinli öldü, üç Filistinli yaralandı.

Çarşamba gece yarısı Gazze sınırı yakınlarındaki Negev çölündeki Beerşaba kentindeki bir yerleşim yerine düşen roketler sonucunda altı İsrailli hafif yaralandı. Bir başka roket ise Tel Aviv kentine düştü. Roket saldırılarının ardından İsrail Güvenlik Konseyi olağanüstü toplandı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “İsrail, Gazze sınırındaki Beerşeba kentine düzenlenen saldırıyı son derece ciddiye almaktadır” dedi ve Gazze’den yapılan roket saldırılarına son verilmemesi halinde saldırıların güç kullanılarak durdurulacağını belirtti.

 

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conrius “saldırının tüm sorumluluğunun Hamas’ta olduğunu” ifade ederken, Savunma Bakanı Avigdor Liberman da “kırmızı çizginin aşıldığını” ve “çok sert karşılık verileceğini” söyledi. Avidor, “İsrail bu hafta gördüğümüze benzer seviyede bir şiddeti daha fazla kabul etmeyecektir (…) diğer tüm seçenekler ve olasılıklar tüketildi, şimdi artık karar verme zamanı” dedi. İsrail’in hava saldırıları bu açıklamaların ardından geldi.

BM: “Tehlikeli bir tırmanış”

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov gelişmeleri “tehlikeli bir tırmanış” olarak nitelendirdi ve “Ne yazık ki, bu gibi provokasyonlar, İsrail ve Gazze’nin yeniden ölümcül bir çatışmaya girmesi riskini tetikliyor” diye konuştu. Çatışmadan kaçınmak için iki tarafın da elinden geleni yapması yönünde çağrıda bulunan Mladenov, “olası bir savaşın Gazze halkı ve sınırda yaşayan İsrailliler için yıkıcı sonuçları olacağını” söyledi.

Öte yandan Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil öncülüğündeki heyet, saldırının hemen ardından bölgeye yapacağı ziyareti ertelediğini açıkladı. Üst düzey bir Hamas sözcüsüne göre ziyaret gelecek hafta yapılacak.

Hamas: “Mısır’ın arabuluculuk çabaları sabote ediliyor”

Hamas ve Filistinli silahlı gruplar ise roket saldırılarından sorumlu olmadıklarını savundu ve eylemlerle ilgili olarak Mısır’ın arabuluculuk çabalarını sabote etmek isteyen küçük bir silahlı hizbi işaret etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı geçen cuma, 7 Filistinlinin İsrail güçlerince öldürüldüğünü açıklamıştı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise sınırı geçen kalabalık bir eylemci grubunun öldürüldüğü belirtilmişti. Geçen pazartesi günü de sınırı geçmeye çalışan bir Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son altı ayda Gazze sınırında yapılan protestolara İsrail tarafından verilen karşılıklar sonucunda 200’ün üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ise sınırda yapılan protestoları, Gazze yakınında yaşayan sivillerin güvenliğine yönelik korsan eylemler olarak görüyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.