Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (26): PTT’den atılan işçiler, sendikaların asgari ücret talebi, fırın işçilerinin eylemi

PTT Posta İşleme Merkezi’nde 14 işçi işten atıldı

İstanbul Topkapı’da bulunan  PTT Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezi’nde taşeron olarak çalışan 14 işçi işten atıldı.

DİSK/İletişim-İş Sendikası, işletme önünde düzenlediği basın açıklamasıyla, hukuksuz işten çıkarmaları protesto etti. İşçiler adına yapılan açıklamada; “Daha az insanla daha az paraya, daha çok iş yaptırmayı çalışma sistemi haline getiren bir anlayış kurumda hâkim olmuştur. Bu anlayışın işleyişte aksaklıklara neden olması sonucu fatura yine taşeron işçilere kesiliyor” denildi.

Fırın işçileri: “Ortada bir zulüm var ve bizler bu zulümün altında eziliyoruz”

İzmir Fırın İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, fırında çalışan işçilerin yaşadığı problemleri paylaşmak ve sorunlarının çözümü için eylem yaptı. İşçiler, “Uykusuzluk, yorgunluk, kimsesizlik kaderimiz olamaz”, “Kayıt dışı işçiye hayır”, “Sigorta primlerim tam olarak ödensin” yazılı pankartlar taşıdı.

Eylemde söz alan Dernek Başkanı Mehmet Deniz, fırınlarda çalışan işçilerin sayısının Türkiye’de 400 bini bulduğunu ve yaşanan sorunların tüm toplumu ilgilendirdiğini söyledi. Ekmek gibi önemli bir ihtiyaç maddesinin üretiminde yer alan işçilerin kötü koşullar altında çalışmasının, aynı zamanda o ekmeklerin de kötü koşullar altında üretildiğini göstereceğini söyleyen Deniz şöyle devam etti:

“Kalitesiz üretim ortamı kalitesiz ürünler üretir. Fırınlar, hijyen konusunda en titiz olunması gereken yerlerden birisidir. Maalesef bilinçli birkaç fırını dışarıda tutarsak pek çok fırında yapılması gereken haftalık temizlikler yapılamamaktadır. Maliyetleri düşürme ve daha çok para kazanma baskısıyla şimdi de fırınlarda, ucuz işgücü olarak göçmen işçilerin çalıştırılmaya başlandığı görülmektedir. Herhangi bir ustalık belgesi, hijyen eğitimi gibi kriterler göz önüne alınmadan ekmek üretimi yapılmaktadır.”

Uzun süreli çalışmanın en büyük sorunlarından biri olduğunu söyleyen Deniz, “Günlük ortalama 12 saatlik çalışma sürelerimizin sonlarına doğru ciddi fiziksel problemler yaşıyoruz. Üstelik bu ağır ve zor çalışma koşullarında çalışırken ek mesai ücreti, SGK priminin tam yatırılması ve diğer sosyal haklar çoğumuz için hayal. Kısaca ortada bir zulüm vardır ve bizler bu zulüm altında eziliyoruz. Fırın işçileri olarak sadece devletimizin biz çalışanlara verdiği hakları talep ediyoruz” dedi.

Türk-İş: “Asgari ücret 2 bin liranın üzerinde olmalı”

Yaşanan ekonomik kriz ile beraber asgari ücret alan işçiler enflasyon karşısında alım gücünü kaybetti. Sendikalar asgari ücrette gerçekleştirilecek artış için komisyonun aralık ayını beklemeden, bir an önce toplanması talebinde bulundu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, katıldığı bir toplantıda, aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerinin öne alınmasını istiyeceklerini belirtti.

Asgari ücretlinin dayanma durumunun kalmadığını söyleyen Atalay, “Yönetmelik mi değiştireceğiz, yasaya bir madde mi koyacağız… Çünkü asgari ücretlinin dayanma gücü kalmadı. Önümüzdeki hafta başında randevumuza gideceğiz. Bakanla hafta içinde bu konuyu konuşup kamuoyunu bilgilendiririz. 2 bin lira rakamı, aralık ayına kadar. Aralık ayındaki hükümetle yaptığımız görüşmelerle 2 bin liranın üzerinde olsun. Ama aralık ayındaki görüşmelere kadarki talep bu. Geçen ziyaretimize DİSK başkanı ve heyeti geldi. Sonra yaptıkları açıklamada, ‘2 bin liralık rakam makul, katılıyoruz ve destek veriyoruz’ dediler. Onlara da teşekkür ediyoruz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Edirne’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “2018 yılı son 3 ayı için yeni bir asgari ücret belirlenmeli ve 2019 asgari ücreti de bu rakam üzerinden tartışılmalıdır” diye konuştu.

Bartın’da maaşlarını alamayan işçilerin eylemi devam ediyor

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Hattat Holding’e bağlı Hema maden şirketinde maaşlarını alamayan iki işçi daha 80 metre yüksekliğindeki vince çıktı. Geçen hafta iki işçi 80 metrelik kulede eylem başlatmış, eylem beşinci gününde işçilerin tüm alacaklarının ödenmesiyle sonuçlanmıştı.

Vince çıkan Hüseyin Caner ve Vedat Suna yayınladıkları video ile taleplerini dile getirdi.  İşçiler videoda; “Biz buraya çıkarak ölümü göze aldık. Biz ölürüz, ama en azından çoluk çocuğumuz rahat eder. Rezillik içerisindeyiz. Üç aydır evimize ekmek götüremiyoruz, çocuklarımızı okutamıyoruz. Evimize haciz geldi, hiçbir şeyimiz kalmadı. Sadaka istemiyoruz, hakkımı istiyoruz” dedi.

Konkordato ilan eden market, 400 işçiyi çıkardı

Kayseri Makro Market, konkordato ilan edip Taze Market ismini aldıktan sonra 400 işçiyi işten çıkardı. Makro Market bünyesinde çalışan işçilere, konkordato ilanının ertesinde tüm haklarıyla birlikte Taze Market’e geçirildikleri bilgisi verildi. Taze Market ise 400  işçiyi tazminatlarını vermeden işten çıkardı. İşçiler haklarını alabilmek için marketlerin boşaltılmasına karşı Taze Market önünde bekleyişini sürdürüyor.

Tutuklanan havalimanı işçilerinden 6’sı tahliye edildi

Yeni havalimanı inşaatında kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptıkları için tutuklanan işçilerden altısı tahliye edildi. Gaziosmanpaşa 2. Sulh Ceza Hakimliği aylık tutukluluk incelemesinde, işçiler Bilal Topcu, Birkan Topcu, Hasan Çetin, Mehmet Celal Demir, Musa Karakuş ve Selami Saribuğa’nın haftanın 3 günü karakolda imza atma şartıyla tahliyesine karar verdi.

Hakimlik, diğer 31 işçi hakkında ise, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin olduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Vince çıkan Kocaeli Şehir Hastanesi inşaatı işçilerinin ücreti ödendi

Kocaeli Şehir Hastanesi inşaatında çalışan iki işçi, üç aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle gece yarısı şantiyede bulunan vince çıkarak eylem başlattı. Şirketin üç aydır maaşlarını ödemediğini ve 15 gündür de kendilerini oyaladığını belirten işçiler, ücretleri ödenmeden aşağıya inmeyeceklerini söyledi. Şantiye alanına gelen polis işçileri kamp bölgesine götürmek isterken, işçiler ise arkadaşlarını yalnız bırakmak istemediklerini söyleyerek alandan ayrılmadı. Gece saat 02.30’da alana gelen taşeron şirket yöneticileri, işçilerin alacaklarının yarısını ödediklerini, geri kalanını da gün içinde ödeyeceklerini söyledi. Vinçteki işçiler bunun üzerine eylemlerini sonlandırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.