Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ulusaşırı şirketler Suudiler’in parasından vazgeçebilir mi?

Cemal Kaşıkçı olayının ardından, ulusaşırı büyük şirketlerden Suudi Arabistan’dan uzaklaşacaklarına dair ardı ardına açıklamalar geliyor. Bunun yanı sıra birçok Avrupalı ve Amerikalı şirket, 23-25 Ekim günleri arasında Riyad’da yapılacak olan yatırım konferansına katılmayacaklarını duyurdu. Tüm bunlara rağmen, Suudiler’in çeşitli sektörlerdeki büyük yatırımları, şirketlerin onlarla ilişkilerini tamamen kesemeyeceği ihtimalini öne çıkarıyor.  

Suudiler’in son zamanda yaptığı önemli yatırımlar arasında Wallstreet Blackstone Grubu’na yapılan 20 milyar dolar değerindeki yatırım, Fransız petrol şirketi Total ile yapılan 9 milyar euro değerindeki anlaşma ve İngiliz savunma firması BAE Systems’in Riyad’la yaptığı yaklaşık 5 milyon sterlin değerindeki 48 jet satışı anlaşması yer alıyor.

Firmalar, Suudi Arabistan hükümetinden gelen açıklamaları yakından takip etse de ABD, İngiltere ve diğer ülkelerin Suudi Arabistan’la olan ilişkileriyle ilgili net bir politika değişikliği yapmadıkları sürece, firmaların da ilişkileri kesme yoluna gitmeyecekleri öngörülüyor.

Brookings Enstitüsü’nden Suudi Arabistan uzmanı Bruce Riedel de Suudi Arabistan’ın halen büyük bir ekonomik güç olduğunu ve bu gücün görmezden gelinmesinin pek mümkün olmadığını söylüyor. Nitekim askeri, altyapı, teknoloji, petrol ve kimyasal sektöründeki harcamalar düşünüldüğünde, Suudi Arabistan’ın kolayca gözden çıkarılabilecek bir müşteri olmadığı görülüyor.

Suudi Arabistan’ın son on yılda hem Amerikalı hem de Avrupalı savunma firmalarıyla çok büyük anlaşmalar yaptığı biliniyor. ABD’li şirketlerle son yılda yapılan anlaşmalar yaklaşık 140 milyar dolar değerinde iken, Avrupalı şirketlerle 2001-2015 yılları arasında yapılan antlaşmaların değeri ise yaklaşık 60 milyar euroyu buluyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.