Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçen hafta dünyada yaşanan gelişmeler (17 Ekim-23 Ekim 2018): Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın ölümünü kabul etmesi, Güney Çin Denizi’nde ABD-Çin gerilimi, ABD’nin Orta Menzilli Füzeler Anlaşması’ndan çekilmeyi değerlendirmesi

Geçtiğimiz hafta gün gün öne çıkan başlıklar:

17 Ekim 2018

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ankara’nın İdlib mutabakatı çerçevesinde belirlenen sorumlukları tümüyle yerine getirmesini beklediklerini açıkladı.

ABD’li Pastör Andrew Brunson’ın 12 Ekim’de serbest bırakılmasının ardından Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye yönelik, Brunson kaynaklı yaptırımların kaldırılabileceğini söyledi.

Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yaptıktan sonra kaybolmasının ABD’deki yansımaları devam ediyor. ABD’nin Suudi Arabistan’a tüm silah satışlarının ve yardımlarının durdurulmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’ne sunuldu.

IMF Başkanı Christine Lagarde, gelecek hafta Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan yatırım konferansına katılmayacağını açıkladı. Kaşıkçı olayının patlak vermesinin ardından şimdiye kadar JP Morgan Chase, Blackrock, Google Cloud ve Londra Borsası CEO’ları konferansa katılmayacaklarını açıklamıştı.

Washington Post CEO’su Fred Ryan, aynı zamanda gazetesinin yazarı olan Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak bağımsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini ve Suudi Arabistan’ın konuya ilişkin dürüst bir açıklama yapmak zorunda olduğunu söyledi.

ABD’nin New York Times gazetesinde yer alan haberde, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünün kesinleştiğini ve bu cinayetin zanlılarının Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın adamları olduğunu iddia etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, kendilerine Menbiç’teki güvenliği sağlama konusunda verilen sorumluluğu başarılı bir şekilde yerine getirdiklerini söyledi. Dunford, önümüzdeki dönemde, siyasi süreçle ilgili olarak kişileri taramadan geçireceklerini söyledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasını eleştiren ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in kendisi için en büyük tehdit olduğunu söyledi. Trump, Fed’in faizleri çok hızlı artırdığını ve faiz artırmaya devam etmesinin yanlış olacağını belirtti.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Almanya, Fransa ve Türkiye liderlerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek olan dörtlü Suriye zirvesine katılacağı duyuruldu. Rusya geçtiğimiz günlerde dört ülkenin zirvenin yapılması konusunda anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas görevinden istifa etti. Kocyas’ın bu kararı Makedonya’nın ismi konusunda, Savunma Bakanı Panos Kammenos ile yaşanan tartışma sonrasında aldığı ifade ediliyor. Başbakan Aleksis Çipras, Kocyas’ın istifasını kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın 4,5 yıldır yürüttüğü görevini kasım ayı sonu itibarıyla bırakacağı açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova

18 Ekim 2018

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak “Bana öyle geliyor ki Kaşıkçı öldürüldü” diye konuştu. Trump, bu ölümden Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğunun anlaşılması durumunda bunun ağır sonuçları olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak yürütülen soruşturma için Suudi Arabistan’a birkaç gün daha süre verilmesi gerektiğini söyledi. Pompeo, soruşturmanın en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirtti. 

ABD Temsilciler Meclisi’nin çok sayıda üyesi tarafından ABD Başkanı Donald Trump’a gönderilen mektupta, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumunun “Magnitsky Yasası” kapsamında ele alınması gerektiği belirtildi. Bu çerçevede, olayda Suudi Arabistan’ın sorumluluğunun bulunması halinde sert ve kapsamlı bir yaptırım kararı alınması gerektiği ifade edildi.

Trump yönetiminin, Irak hükümetini, ülke genelinde kurulacak elektrik santralleri için Siemens ile imza aşamasına gelinen 15 milyar dolar değerindeki anlaşmadan çekilerek, General Electric firması ile anlaşma imzalaması konusunda ikna ettiği belirtiliyor.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Hollanda Başbakanı Wopke Hoekstra ve ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, önümüzdeki hafta Riyad’da gerçekleştirilecek yatırım konferansına katılmayacaklarını açıkladı. Bugüne kadar birçok şirket ve uluslararası kurumun temsilcileri Suudi Arabistan için tarihi öneme sahip bu konferansa katılmayacaklarını duyurmuş ve aralarında CNN, Financial Times ve Bloomberg’in de bulunduğu birçok kurum konferansın sponsorluğundan çekilmişti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, 27 üye ülke temsilcisinin katıldığı 2 günlük liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Brexit konusunda yeterli bir ilerleme kaydedilmemesine karşın müzakerelere olumlu şekilde devam etme kararı aldıklarını söyledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Brexit konusunda zamanın daraldığını fakat halen çözüm bulunamadığını söyledi. Merkel, müzakerelerde bir aşama kaydedilmesi halinde yeni bir liderler zirvesi yapabileceklerini de ifade etti.

Afganistan’da ABD’nin Bagram Hava Üssü yakınlarında meydana gelen intihar saldırısında 2 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, ABD’nin Rus bankalarına yönelik yaptırım kararı almasının Rusya’ya karşı bir “ticaret savaşı ilanı” olacağını söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile görüşen Katoliklerin dini lideri Papa Francis, davet gelmesi halinde Kuzey Kore’yi ziyaret edebileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın danışmanı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ile Türkiye arasında imzalanan ve İdlib bölgesinin silahsızlandırılmasını amaçlayan anlaşmanın uzatılacağı belirtildi.

ABD’nin Suriye’deki Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile ABD’nin Suriye’ye ilişkin birçok konuda hemfikir olduğunu belirterek, Menbiç bölgesinde Türkiye ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeminde geçen hafta da Cemal Kaşıkçı cinayeti vardı.

19 Ekim 2018

Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yaptıktan sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk içerisinde yaşanan arbede neticesinde öldüğü belirtildi. Günlerce süren tartışmalardan sonra gelen itirafa karşın, Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu konusunda bilgi verilmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’la ilgili olarak atılacak adımlara Kongre’nin de dahil olacağını ifade ederek, Suudi Arabistan’a yaptırım uygulayabileceklerini söyledi.  Trump yazdığı tweet mesajında ise kendilerine Kaşıkçı ile ilgili bir ses kaydı veya görüntünün verilmediğini açıkladı.

Wall Street Journal yayın kurulu tarafından kaleme alınan makalede, Trump yönetiminin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda ABD’nin çıkarları kadar, Amerikan değerlerini de koruması gerektiği belirtildi.

ABD hükümeti, kendilerine karşı Kremlin destekli bir “bilgi savaşı” yürütülmesi için finansal destek verdiği belirtilen bir Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı. Bilgi savaşı kapsamında önümüzdeki ay düzenlenecek ara seçimlere müdahale edilme girişiminin de bulunduğu belirtildi.

İsrail’in eski Başbakanı Ehud Barak, mevcut hükümeti Hamas ile mücadele ile ilgili olarak “yumuşak” davrandığı gerekçesiyle eleştirdi.

Avrupa Uzay Ajansı ve Japon Uzay Araştırma Ajansı tarafından yapılan ortak açıklamada, 20 Ekim 2018 tarihinde fırlatılacak 5 roket ile Merkür gezegenine gidilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev imzaladıkları anlaşmayla beraber, Özbekistan’ın ilk nükleer santralinin konumunun belirlenmesi için süreci başlattı. Nükleer santral yapımının 2020’de başlaması planlanıyor.

Moldova Parlamentosu, Avrupa Birliği entegrasyonunun anayasaya dahil edilmesini öngören yasa tasarısını reddetti. Parlamento Başkanı Andrian Candu, konuyla ilgili olarak referanduma gidebileceklerini söyledi.

Makedonya Meclisi, ülkenin isminin değiştirilmesini öngören tartışmalı yasaya onay verdi. Bu onayla beraber ülkenin NATO ve Avrupa Birliği üyeliği önünde bir engelin daha kalktığı belirtiliyor.

Moody’s, İtalya’nın kredi notunu Baa2 seviyesinden Baa3 seviyesine düşürdüğünü açıkladı. Bu kararın temel sebebinin İtalya’nın açıkladığı ve Avrupa Birliği ile krize yol açan yüksek bütçe açığı beklentisi olduğu belirtildi.

Facebook, İngiltere’nin eski Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’in, şirketin küresel ilişkilerinden sorumlu olarak 2019 Ocak ayından itibaren göreve başlayacağını açıkladı.

Avrupa Adalet Divanı, Polonya hükümetinin, ülkenin Anayasa Mahkemesinin faaliyetlerini durdurmasına ve işleyişinin “bağımsız” bir yapıya oturtulmak üzere gözden geçirilmesine dair bir karar aldı.

20 Ekim 2018

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile ülkesi arasında imzalanmış olan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekileceklerini açıkladı.  Trump, Rusya’nın anlaşmayı bir süredir ihlal ettiğini iddia etti.

Suudi Arabistan’ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünü kabul etmesinin ardından bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi yetkililere bu konu hakkında sorularının olacağını söyledi. Trump, kendi değerlendirmelerinin henüz bitmediğini ve konu ile ilgili olarak kongre ile beraber çalışacağını söyledi. Trump ayrıca, Suudi Arabistan’la yapılan silah satışı anlaşmasını korumak kaydıyla bir yaptırım uygulamayı tercih edeceğini belirtti. 

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili bir açıklama yayımlayan Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, uluslararası soruşturmanın acil bir şekilde başlatılması gerektiğini söyledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili olayın Suudi Arabistan’ın açıklamalarına karşın halen aydınlatılamadığını belirtti. Merkel, Suudi Arabistan yönetiminden şeffaflık beklediklerini dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise “Soruşturma devam ettiği ve neler yaşandığını öğrenemediğimiz sürece Suudi Arabistan’a silah satışı konusunda olumlu bir adım atılması için bir temel olamaz” dedi.

Londra’da toplanan yüzbinlerce kişi Brexit sürecinin tekrar referanduma götürülmesi için çağrıda bulundu. Parlamento önünde mitinge dönüşen yürüyüş son 10 yılda İngiltere’de düzenlenen en büyük gösteri oldu. Yürüyüşe katılan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Parlamento önünde katılımcılara bir konuşma yaptı.

Afganistan’da parlamento seçimlerinin ilk günü tamamlandı. Ülke genelinde yaşanan çok sayıda saldırıda en az 36 kişi hayatını kaybetti.

Yunanistan’da Nikos Kocyas’ın istifasının ardından boşalan Dışişleri Bakanlığı görevini Başbakan Aleksis Çipras’ın üstleneceği açıklandı.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği toplantısı (ASEAN) ve Diyalog Ortakları Savunma Bakanları Zirvesi, Singapur’da gerçekleştirildi. Toplantılarda güvenlik tehditleri masaya yatırıldı. Toplantı sırasında ayaküstü görüşen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ABD Savunma Bakanı James Mattis ilk defa bir araya gelmiş oldu.

Nijerya’nın Kaduna bölgesinde iki silahlı grup arasında yaşanan çatışmada 55 kişi yaşamını yitirdi ve çok sayıda kişi yaralandı. Olaylarla ilgili 22 kişi gözaltına alınırken, bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Hindistan’ın Pencap eyaletinde bir yolcu trendi raydan çıkarak Dussehra Bayramı için toplanan insanlara çarptı. Kazada en az 58 kişinin yaşamını kaybettiği belirtiliyor.

Ekonomik çalkantıyla boğuşan İran’da, hükümet içinde yaşanan ekonomi odaklı tartışmalar sonucunda Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi görevinden ayrıldı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan

21 Ekim 2018

Reuters’e konuşan ismi açıklanmayan bir Suudi Arabistan yetkilisi, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesine geri dönmeye ikna edilmek istenirken yaşanan gerilim sırasında boğazı sıkılarak öldürüldüğünü iddia etti. 

İngiltere, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları yayımladıkları ortak bildiride, Suudi Arabistan’ın yaptığı açıklamaların inandırıcı olması için somut olgulara ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan’a silah satışının dondurulabileceğinin işaretini veren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın ardından, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Riyad’a yapılan silah satışının daha önce sınırlandırıldığını hatırlatarak bu şartlarda silah ticaretinin yapılamayacağını söyledi.

Almanya’dan gelen açıklamaların ardından, Belçika’nın en büyük silah üreticisi FN Herstal’ın da bulunduğu Valon Bölge Başkanı Willy Borsus, Suudi Arabistan’a silah satışını geçici olarak yasaklayabileceklerini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesini Rusya ile imzalanmış olan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekebileceğini söylemesinin arından Rusya’dan ilk açıklama geldi. Kremlin, ABD’nin anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya’nın bir dizi karşı adım atmak zorunda kalacağını belirtti.

Trump’ın INF’den çekileceğini açıklamasının ardından, Sovyetler Birliği’nin eski lideri Mihail Gorbaçov, Rusya’nın Trump’ın kararı sonrasında yaşanabilecek yıkıcı süreci durdurmak için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Trump’ın INF’den çekileceğini açıklaması üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’ye, nükleer savaşın engellenmesini amaçlayan bu anlaşmadan çekilmesinin sonuçlarını gözden geçirme çağrısı yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, koalisyon kuvvetlerinin Rakka’yı bölgedeki gruplardan temizlemek için yürüttüğü operasyon sırasında kentin büyük bir bölümünün yok edildiği belirtilerek, yapılan eylem “soykırımla eş” olarak tanımlandı.

İran’da hükümette meydana gelen istifalar ve aziller sonrasında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ulaştırtma ve Şehircilik Bakanlığı ve Sanayi ve Maden ve Ticaret Bakanlığı için belirlediği isimleri meclise sundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 30 Eylül’de yapılan seçimin resmi sonuçlarına göre, seçimleri Mesud Barzani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi kazandı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, çocuklara yönelik kurumsal cinsel istismarını önleme konusunda başarısız oldukları için mağdurlardan “ulusal özür” diledi.

İtalya hükümeti, Avrupa Birliği’nden gelen sert tepkilere karşın bütçe düzenlemesinde değişikliğe gitmeyeceğini ancak euro kullanmaya devam edeceğini açıkladı.

Almanya Şansölyesi Merkel’in gündeminde de Kaşıkçı cinayeti ve Riyad’a silah satışı vardı.

22 Ekim 2018

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldüğünü doğruladıkları Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih, Cemal Kaşıkçı cinayeti ardından Riyad üzerinde artan uluslararası baskı karşısında 1973 yılında olduğu gibi bir petrol ambargosu uygulamayacaklarını duyurdu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Görüşmede Cemal Kaşıkçı cinayetinin ve Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı açıklandı.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Suudi Arabistan’a silah ihracatını durdurma yönündeki kararlarına diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de katılmasını beklediklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Riyad ziyareti için hazırlıkların sürdüğünü ve Kremlin’in ziyaretin tarihini kesinleştirmek için Cemal Kaşıkçı soruşturmasının sona ermesini beklediğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin Orta Menzilli Füzeler Anlaşması’ndan (INF) çekilme konusunu yeniden gözden geçirmesi istendi. Açıklamada, tek taraflı olarak anlaşmadan çekilme kararının uluslararası istikrarı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’in ABD’deki ara seçimlere müdahale etmeye çalıştığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Çin’in Güney Amerika ülkelerine yatırımlarının o ülkelerin finansal durumunu daha da kötüleştirdiğine ilişkin ifadesine Pekin’den yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Güney Amerika ülkeleriyle karşılıklı çıkar ve ortak kazanca dayalı işbirliği ilişkilerinin kışkırtmalardan etkilenmeyeceğini ifade etti.

Astana üçlüsü Rusya, Türkiye ve İran’ın Dışişleri Bakan Yardımcılarının yarın Moskova’da bir araya gelecekleri açıklandı.

İran Yargı Başkanı Sadık Laricani, öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan’ın gerçek yüzünü ortaya çıkardığını ifade etti ve Riyad’ı kınadı.

Ürdün, El-Bakura ve El-Gamr tarım arazilerinin İsrail’e kiralanmasını sonlandırma kararı aldı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) sözcülüğü, Irak’ta yeni kurulacak hükümette Kürtlere 4 bakanlık verileceğini açıkladı. Öte yandan, Irak, ülkedeki enerji üretimini artırmak ve altyapıyı geliştirmek için Alman Siemens ve Amerikan General Electric şirketleriyle anlaşma imzaladı

Cumartesi günü gözaltına alınan Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs Valisi Adnan Gays, mahkemeye çıkarıldı. İsrail’i kınayan Filistin Kurtuluş Örgütü tutuklanan yetkililerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

23 Ekim 2018

Suudi Arabistan’da Kral Salman bin Abdulaziz’in başkanlığında toplanan bakanlar kurulu sonrasında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü ve ihmali olan herkesin cezalandırılacağı açıklandı. Kral Salman, Kaşıkçı’nın aile üyelerinden bir kısmını kraliyet sarayında kabul etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin planlı bir şekilde düzenlendiğini gösteren bilgiler paylaştı ve 2 Kasım’da Türkiye’ye gelen 15 kişilik Suudi heyeti ile cinayetin işlenmesinde sorumluluğu bulunduğu düşünülen 3 yetkilinin yargılanmaları için Türkiye’ye verilmesini talep etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayeti hakkında Birleşmiş Milletler’in ya da diğer uluslararası kurumların yasal süreç başlatmaları durumunda Türkiye’nin işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili izleyecekleri yol haritasının Suudi Arabistan’ın atacağı adımlara bağlı olacağını söyledi. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, Kaşıkçı’nın nişanlısının AP’ye başvurduğunu açıkladı; olayda sorumluluğu bulunan herkesin adalet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Çin’e uyarıda bulundu. İki ülkenin nükleer cephaneliklerini geliştirdiklerini ifade eden Trump, Moskova ve Pekin’in bu politikadan vazgeçmemeleri durumunda ABD’nin de nükleer silah kapasitesini geliştirmeye yöneleceğini açıkladı.

ABD’nin USS Curtis Wilbur ve USS Antiteam savaş gemilerini Tayvan Boğazı’ndan geçirdiği bildirildi. Olayın ardından açıklama yapan Çin, ABD’yi uyardı ve Washington’a Taiwan meselesini dikkatli şekilde ele alması yönünde çağrı yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesinin ABD yönetimiyle karşılıklı saygı çerçevesinde müzakereye hazır olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan ve Bahreyn, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani’yi terör listesine aldıklarını açıkladı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la bir araya geldi.

ABD Başkanı Trump, kaçak göçmenlere engel olmadıkları gerekçesiyle Honduras, Guatemala ve El Salvador’a yapılan yardımı durdurmayı gözden geçirdiklerini açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Afganistan’da Taliban üyesi olduğu belirtilen sekiz kişiye yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği Komisyonu, İtalya’nın bütçesini kabul etmedi. İtalya’nın, 2019 yılı bütçesini 3 hafta içerisinde yeniden sunması gerekiyor.

Suudi Arabistan’ın yatırım konferansı, Kaşıkçı cinayetinin gölgesinde başladı. Cinayet sonrasında birçok katılımcı konferansa katılmadı. Toplantının ilk gününde bir kısmı daha önce açıklanan 50 milyar dolar değerinde en az 25 anlaşma imzalandı. Aramco Total, Halliburton ve Hyundai ile çeşitli anlaşmalara imza attı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.