Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı cinayetinde son gelişmeler: Suudi Arabistan Başsavcısı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’la görüştü

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Suudi Arabistan Başsavcısı Suud El Mucib hafta sonu Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’la görüşmek ve başkonsolosluk binasında inceleme yapmak için İstanbul’a geldi. El Mucib bugün Cumhuriyet Başsavcısı Fidan’la görüştü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan anonim bir kaynak, Suudi savcıya 45 konsolosluk çalışanın sorguları dahil Türk tarafının elindeki dosyaların sunulacağını söyledi. Kaynak ayrıca, cinayetin baş sorumlusu olabilecek dört kişi olduğunu söyledi fakat sadece üç isim dillendirdi: “Başkonsolos Muhammed el Uteybi, adli uzman Salih el Tubeygi ve Türkiye’ye gelen 15 kişilik ekipte bulunan Mahir Abdülaziz Mutreb. Dördüncü ismin yerel bir iş birlikçi olabileceği düşünülüyor.

Anonim kaynak ayrıca, Başsavcı İrfan Fidan’ın, el Mucib’e konsolosun kaldığı evde ortak bir araştırma yapmayı önereceğini söyledi.

HSBC CEO’su: “Kaşıkçı olayının Suudi ekonomisine etkisi kısıtlı olacak”

HSBC CEO’su John Flint, Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan’ın ticaretine ve yatırım akışlarına kısıtlı etkide bulunacağını söyledi. Bugün Reuters’a konuşan Flint, olayın Krallığın uluslararası itibarına zarar verdiğini fakat ticarete olumsuz bir yankısı olmayacağı öngörüsünde bulundu: “Olayın hassasiyetini anlıyorum, fakat Suudi Arabistan gibi enerji piyasasında önemli bir ülkeyle bağları kesmeyi düşünmek çok zor.”

İddia: İngiliz istihbaratı haftalar önce, Kaşıkçı’nın kaçırılma planını öğrendi ve Riyad’ı “yapmayın” diye uyardı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden haftalar önce, rejim tarafından kaçırılıp etkisiz hale getirmek istendiğinin İngiliz istihbaratı tarafından bilindiği iddia edildi. İngiltere’nin sansasyonel haberleri ile ünlü bulvar gazetelerinden Express gazetesinin haberine göre, Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın Yemen’de kimyasal silah kullandığını ifşa etmeye hazırlanıyordu ve buna engel olmak isteyen “Kraliyet mensubu bir kişi” gazetecinin kaçırılıp Suudi Arabistan’a getirilmesi için emir vermişti.

Macron’dan yaptırım çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen cumartesi Kaşıkçı suikastinin sorumlularına yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderlerinin katıldığı dörtlü Suriye zirvesi kapsamında İstanbul’a gelen Macron, gazetecilere şu açıklamalarda bulundu: “Bana göre olay çok açık. Önce, birtakım olgular ortaya çıktı. Bu olguları ve sorumluları etraflıca araştırmamız gerekli. Yaptırımlar bu temelde anlaşılmalıdır ve bu yaptırımlar tutarlı ve eksiksiz, somut ve orantılı olmalı.”

Macron, muhtemel yaptırımların diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte ve koordinasyon halinde uygulanması gerektiğini de ekledi.

Merkel ve Macron’dan ortak tavır

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Macron ile ortak bir tavırda buluştuklarını belirterek gazetecilere şu açıklamayı yaptı: “Daha fazla netliğe sahip olduğumuz konusunda mutabakata vardık. Olayın arkasında kimlerin olduğunu öğrendiğimizde tüm Avrupa Birliği ülkeleriyle, ortak değerler üzerinden müzakere ettiğimizi göstermek için, birleşik bir Avrupa çözümü ya da tepkisi bulmaya çalışacağız.”

Erdoğan: “Cinayetin detaylarını paylaştık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dörtlü Suriye Zirvesi sonrasındaki basın toplantısında şunları söyledi: “Merhum Kaşıkçı ile ilgili olarak gerekli bilgileri verdim. Daha önce de çeşitli bilgilendirmeler olmuştu. Bugün yaptığımız ikili görüşmelerle detaya girmiş bulunuyoruz. Şu anda uluslararası medyanın burada olması nedeniyle böyle bir cevap vermeliyim. İçeride 18 tutuklu var, bunlar ülkemize gelen kişilerdir. Bu 18 kişiyi Türkiye’ye kimler gönderdi, bunun cevabını Suudi yetkililer vermeli. Suudi yetkililer, Türkiye’deki yerli işbirlikçilerden bahsetti. O zaman bu yerli işbirlikçi kimdir, bunu da yine bu açıklamayı yapan kişilerin ortaya koyması gerekmektedir. Suçun işlendiği yer İstanbul’dur. Suudi Arabistan bu yargılamayı yapmayacaksa, bu yargılamayı bizim yapmaya hazır olduğumuzu dün bu çağrıyı resmi kanallardan yapmış bulunuyoruz. Bunun yanında Suudi Arabistan, başsavcısını yarın buraya gönderiyor. Başsavcı kendi heyetiyle görüşmelerini yapacak. Bu süreç içerisinde emniyet teşkilatımız, istihbaratımız çalışmalarını yapmıştır.”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: “Kaşıkçı olayı histerikleşti”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili küresel tepkilerin “histerik” olduğunu söyleyerek Türkiye’nin şüphelileri iade etme talebini reddetti.

Cübeyr geçen cumartesi yaptığı açıklamada “Konu oldukça histerik hale geldi” diyerek, soruşturmanın zaman aldığını ve araştırmalar ilerledikçe gerçeklerin ortaya çıkacağını sözlerine ekledi. El Cübeyir ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şüphelilerin Türkiye’ye gönderilmesi çağrısına cevap olarak “Kişiler Suudi vatandaşları, Suudi Arabistan’da gözaltına alındılar, soruşturma Suudi Arabistan’da gerçekleştiriliyor ve davaları Suudi Arabistan’da devam edecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.