Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Gündemi: Jeopolitik Gelişmeler (29 Ekim-4 Kasım 2018)

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, Nisan 2019’da başlayacak olan finansal dönem için bütçe tasarısını sunacak.

Brexit öncesi son bütçe olması sebebiyle Hammond’ın sunacağı bütçe yakından takip edilecek. Ekim ayının başında Muhafazakâr Parti toplantısında konuşan Başbakan Theresa May, ülkedeki kemer sıkma sürecinin sonuna gelindiğini belirtmişti. May ayrıca, bütçe hazırlanırken, bütçe açığının ortadan kaldırılması, borçluluk oranındaki düşüşün sürmesi ve vergi sınırlarının aşağı çekilmesi gibi beklentilerinin karşılanmasını talep ediyor. Bu taleplerin karşılanabilmesi için kamu harcamalarının bütçedeki payında artışa gidilmesinin gerekli olacağı öngörülürken, toplanan vergilerin toplamdaki payında artış beklenmiyor. Bu nedenle beklentileri karşılarken Hammond’ın yeni kaynaklar bulması gerekiyor. Sağlık hizmetlerinde yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde hükümetin daha şimdiden 2023 yılına kadar 20 milyar pound ek kaynak arayışı bulunuyor.

Öte yandan, sunulacak bütçenin, Başbakan May’in üzerinde durduğu Brexit sürecinin getireceği maliyetleri göz önünde tutmaması sebebiyle, önümüzdeki yıllara nasıl yansımaları olacağı bilinmiyor. Normal şartlarda kasım ayında gerçekleşmesi öngörülen bütçe görüşmeleri, önümüzdeki ay gerçekleşecek olan Brexit kapanış toplantıları sebebiyle erkene alındı.

Avrupa Parlamentosu ile Arap Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 3. Avrupa Birliği-Arap Dünyası Zirvesi yapılacak.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilecek olan zirvede devlet başkanları, hükümet temsilcileri, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenler bir araya gelecek. Zirvenin bu seneki amacı “hızla değişen iki dünya arasında etkileşimi artırmak” olarak açıklandı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan da katılımcıların yer alacağı iki günlük zirvede öne çıkacak olan başlıklar; enerji kullanımı, mülteci sorunu ve kültürel etkileşim olacak. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan siyasi çalkantıların, devam eden savaşların ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerin zirve boyunca gündemi belirlemesi bekleniyor.

Facebook ve Apple gibi dünya ekonomisi açısından önem taşıyan birçok şirket üçüncü çeyrek kâr rakamlarını açıklayacak.

Bu hafta üçüncü çeyrek mali sonuçlarını açıklayacak olan şirketler arasında Facebook, Apple ve Bank of China bulunuyor.

Facebook firmasının gelirlerinde, reklam gelirlerine bağlı olarak bir artış olması bekleniyor. Ancak, yatırımcıların takip edeceği bir diğer konu, son dönemde firmayı zor duruma sokan “veri güvenliği” tartışmalarının şirketin finansal performansını etkilemesi olacak.

Apple’ın, yeni IPhone modellerine yönelik talebe bağlı olarak satış gelirleri ve kârlılık oranında bir artış görüleceği tahmin ediliyor. Apple firmasının ayrıca, salı günü New York’ta düzenleyeceği etkinlikte yeni IPad ve Mac modellerini tanıtması bekleniyor.

Bank of China’nın mali tabloları da yatırımcıların yakın takibinde olacak. Özellikle sorunlu kredi portföyündeki değişim ve bankanın faiz gelirleri merak ediliyor. Çin’in içinden geçtiği ekonomik sürecin bankanın kredi yapısını nasıl etkilediği sorusu da cevaplanmayı bekliyor. Takip edilecek bir diğer nokta ise bankanın yabancı ülkelerde yürüttüğü faaliyetlerinden sağladığı gelirlerin faiz ve kâr marjlarının nasıl değiştiği olacak.

ABD ara seçimleri için geri sayım başladı.

ABD’de siyasi kutuplaşma yükseliyor. Amerikan kamuoyu Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerine bombalı paketlerin gönderilmesi hadisesinin arkasından Pittsburgh’da bir sinagoga yapılan saldırıyı konuşuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Kasım’daki ara seçimler öncesi atacağı adımlar izlenecek.

Diğer Önemli Gelişmeler:

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Hindistan’ı ziyaret ederek Başbakan Narandra Modi ile görüşecek. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 70. yıldönümü çerçevesinde yürütülen bir dizi etkinliğin devamı olarak görülen bu ziyarette Başbakan Conte, iki ülke arasında ticaret ve havacılık işbirliklerini geliştirmeyi amaçlıyor.  

Hindistan Başbakanı Narandra Modi, Japonya’yı ziyaret ediyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Çin ziyaretinden günler sonra gerçekleşecek olan bu görüşmede verilecek mesajlar bölge ve dünya için önem taşıyor.

Pakistan Başbakanı İmran Han, önce Malezya’yı ardından Çin’i ziyaret edecek.

Görüşmeler sırasında İmran Han’ın bölgedeki gelişmelerle ilgili vereceği mesajlar izlenecek. Pakistan liderinin Pekin ziyaretinde ise iki ülke arasındaki ekonomik, askeri ve politik işbirliklerinde yeni gelişmelerin olup olmayacağı takip edilecek. Ekonomik olarak zor durumda olan Pakistan’ın Çin’den yeni yatırımlar alıp almayacağı da cevabını bekleyen bir soru olarak duruyor.

Brezilya’da pazar günü yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, seçimi sağcı aday Jair Bolsonaro kazandı.

Seçim sonrasında yaşanacak siyasi tartışmalar, dünyadan gelen ilk tepkiler ve yatırımcıların vereceği mesajlar izlenecek. Seçim sonuçlarının dünyanın en kalabalık 5. ülkesi ve 9. büyük ekonomisi olan Brezilya’ya, Latin Amerika’ya ve dünyanın geri kalanına etkisi takip edilecek.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

Toplantılar sonrasında merkez bankaları ekim ayı için geçerli olacak politika faizlerini açıklayacak. Her iki toplantıdan da faiz oranlarının sabit tutulması kararı çıkması bekleniyor.

Hakkında açılan dava ile ilgili olarak İngiltere’de mahkeme karşısına çıkacak UBER, iş modelini savunacak.

UBER temsilcilerinin, şoförlerinin çalışma modellerini savunması beklenirken, işçi sendikaları önderliğinde düzenlenecek eylemde firmanın protesto edilmesi bekleniyor.

Meksika’da yeni Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksiko kentinde yapılmakta olan havalananı projesinin geleceği ile ilgili olarak halk oylaması sonuçlarını açıklayacak.

Bugüne kadar 10 milyar dolar yatırım yapılan projenin iptal edilmesinin yabancı yatırımcılar için olumsuz bir süreci tetiklemesinden endişe ediliyor.

ABD’nin İran’ın enerji sektörünü hedef alacak 2. paket yaptırımları devreye girmeden önce son bir hafta.

Hafta boyunca İran’ın yeni yaptırımları engellemek için yürüttüğü temaslar takip edilecek. Özellikle Avrupa Birliği cephesinden gelen mesajlar önem taşıyor. ABD cephesinin ise İran’ın hamlelerini etkisiz kılmak için yürüttüğü çalışmalar izlenecek. Hazine Bakanı Steven Mnuchin, geçtiğimiz günlerde İran’ı SWIFT kapsamı dışında bırakmak istediklerini açıklamıştı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel Moskova’yı ziyaret ediyor. İki ülke arasında verilecek mesajlar takip edilecek.

Gürcistan’da 25 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçları, ikinci tur seçimlerine işaret ediyor.  Seçim sonuçları ve ülkede yaşanan tartışmalar hafta boyunca izlenecek.

İsrail’de yerel yönetim seçimleri salı günü gerçekleştirilecek. Seçim sonuçları, katılım ve seçim sonrası tartışmalar izlenecek.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.