Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya 1970’ten bu yana vahşi hayvan nüfusunun yüzde 60’ını kaybetti

Franceinfo’nun haberine göre, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen adlı son raporunda, dünyanın 1970’ten bu yana vahşi hayvan nüfusunun yüzde 60’ını kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca, bunun insan kaynaklı bir kayıp olduğuna yönelik kuvvetli bir bulgu da raporda paylaşılanlar arasında. Buna göre, vahşi hayvan türlerinin yok olması hızı, jeolojik zamanlara göre 100 ila 1000 kat daha fazla. Bu ise kayıpların insan kaynaklı olduğuna işaret ediyor.

Bugün yayınlanan raporda söz konusu kayıpların hiçbir zaman bu kadar hızlı olmadığının altı çiziliyor. Vahşi hayvan türlerindeki azalmanın dünyanın her yerinde gerçekleştiği de vurgulanıyor. Ancak Güney ve Merkez Amerika gibi tropikal bölgelerde kaybın yüzde 89’a vardığı belirtiliyor.

Rapor tüm bu kayıpların sebebi konusunda son derece net bir görüş ortaya koyuyor. Biyoçeşitliliğe en büyük tehdidin insan aktiviteleri olduğu ifade ediliyor. 1950’lerden bu yana insan aktivitesi öylesine artmış durumda ki, bilim insanları dünya tarihinin yeni bir döneme ‘antroposen’ (insan çağı) döneme girdiğini söylüyorlar. Antroposen sanayi devriminden bu yana insan etkisinin giderek dünyayı etkilemesi dönemi olarak adlandırılıyor. Uzmanlar insanın ekoloji üzerinde büyük bir iz bıraktığının altını çiziyor.

WWF’nin Fransa direktörü Pascal Canfin ise “Bindiğimiz dalı kesiyoruz” diyor. Uzmanlar ve çevreciler bu konularda hükümetlerden adım atılmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.