Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek haberleri (28): Üniversitelerde işçi eylemleri, ücretini alamayan işçiler, metro inşaatında göçük

Boğaziçi Üniversitesi’nde artan baskılar protesto edildi

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler ve üniversite emekçileri son dönemde yaşanan mobbing, sürgün ve soruşturmaları kampüs içerisinde düzenlenen yürüyüşle protesto etti.

Üniversite temizlik çalışanlarının örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası örgütlenme uzmanı Gökhan Keskin’in üniversiteye girişi engellendi. Üniversite yönetiminin toplu sözleşmede masaya oturduğu DİSK temsilcisini üniversiteye almaması işçilerin tepkisini çekti.

DİSK’in sendika temsilcisinin hukuksuz bir şekilde okula alınmaması nedeniyle geç başlayan eylemde, basın açıklamasını Eğitim-Sen sözcüsü okumak durumunda kaldı.

Bilgi Üniversitesi çalışanlarından toplu sözleşme eylemi

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’na üye olan Bilgi Üniversitesi emekçileri toplu sözleşme için yeterli sayıya ulaşırken, üniversite yönetimi yetki itirazında bulundu.

Bilgi Üniversitesi çalışanları ve öğrencileri, yönetimin yetki itirazını geri çekmesi için üniversite rektörlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çalışanlar tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

”Bilgi Üniversitesi çalışanları olarak 9 yıldır Sosyal-İş çatısı altında örgütleniyoruz. Birkaç ay öncesine kadar fiili sendikacılık yaparak sorunlarımızı okul yönetimi ile karşılıklı diyalog içinde çözmeye çalıştık. Son olarak da eylül ayı başında toplu sözleşme için yeter çoğunluğu sağladık ve Çalışma Bakanlığı’na başvurduk. Bilgi Üniversitesi çalışanları olarak, üniversite yönetiminin, bu kararını yeniden gözden geçirmesini ve yetki itirazlarını geri çekmelerini istiyoruz. 9 yıllık bir mücadelenin sonucu, basit bir hesaba indirgenemez, başka üniversitelere de örnek olacak bir çalışma yaşamı böyle gerekçelerle engellenemez.

Son olarak, yetki almış bir sendikanın üyeleri olarak, kendi temsilcilerimizi seçeceğiz ve taleplerimizi okul yönetimi ile görüşmeye başlayacağız. Toplu sözleşme yetkimizi alana kadar durmayacağız. 9 yıldır vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.”

 

4 aydır maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı

Karabük-Bartın karayolu yapımında çalışan 30’a yakın taşeron işçi, 4 aydır maaşlarını alamadıkları için, iş bıraktı.

Şantiyeye gelen şirket yetkilisi “Tahsilat yapılır yapılmaz ücretlerin ödeneceği” vaadinde bulunurken, işçiler adına konuşan Ümit Bahadır, “İçimizde evli olan var. Çocuğu yeni dünyaya gelenler var. Sadece kendi haklarını istiyorlar” diyerek kendilerine ücretlerinin ödeneceği günün söylenmesini beklediklerini dile getirdi.

İşçilerin ücretlerini ödemeyen patron fabrikayı boşalttı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan mobilya fabrikasında çalışan işçiler, sabah işyerine geldiklerinde makinelerin götürüldüğünü gördü. Fabrikanın boşaltılmasına tepki gösteren işçiler, duruma engel olmak ve yetkililere ulaşmak istedi ancak sonuç alamadı. Uzun zamandır ücretlerinin ödenmediğini belirten yaklaşık 40 işçi, fabrika önünde eylem yaptı.

İşçilerden Hakan Güngör, “Cuma günü patronlar bizi İstanbul’a gönderdi. Müşterilerle görüştüm. Sabah haber aldık, buraya geldiğimizde makinelerin taşınmakta olduğunu gördük. Buradan kaçıyorlar. Bu kadar insan mağdur oldu. Tedarikçiler ve biz işçiler mağdur olduk. 40’a yakın işçi, mağdur oldu. Gece içerideki tüm ürünleri boşaltmışlar. Bize de cuma gününe kadar izin verdiler. Firma sanırım batmış, kaçmışlar. İşçilerin maaşlarını ödemeleri lazım” dedi.

Ümraniye’de yaşanan göçükte 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul Ümraniye’de metro inşaat sahasının da olduğu caddede göçük meydana geldi. Arama çalışmaları neticesinde göçük altında kalan 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinin de bulunduğu caddede meydana gelen göçük sonucu 10 metre çapında ve 7-8 metre derinliğinde çukur oluştu.

Çöküntünün meydana geldiği yerin yanında bulunan siteye ait güvenlik kulübesi ile şantiyeye ait konteyner de göçük altında kaldı.

Kulübenin içinde 2 kişinin bulunduğunun söylenmesi üzerine drone ile havadan görüntülenen göçük alanında itfaiye, polis ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışma yürüttü. Çevredeki binalar da tedbir amaçlı tahliye edildi.

Arama çalışmaları neticesinde göçükte toprak altında kalan iki güvenlik görevlisinin cansız bedenine ulaşıldı.

 

Yoksulluk sınırındaki artış, asgari ücret artış miktarının 6 katı oldu.

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Eylül 2018 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini hesapladı. Hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük 61.9 TL, aylık 1.857 TL’lik harcama yapması gerekiyor. Buna göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı 15.81, yetişkin bir erkeğin 16.32, 10-18 yaş arası bir çocuğun 17.56, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 12.22 TL.

 

4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 1.857 TL oldu. Aynı hesaplamaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 6 bin 424 TL olarak belirlendi. 2017’nin aynı ayına göre ise yoksulluk sınırı 1181 TL, açlık sınırı 341 TL arttı. Aylık artış açlık sınırında 108, yoksulluk sınırında 374 TL oldu.

Asgari ücret, 2017 Aralık ayında 2018 yılı için 199 TL artış ile 1603 TL olarak belirlenmişti. Buna göre yoksulluk sınırındaki artış asgari ücret artış miktarının yaklaşık 6 katı oldu. Açlık sınırı 2003 yılı Eylül ayında 414 TL idi. Buna göre, açlık sınırı 15 yılda 4.5 kat arttı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.