Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ara seçimlerinde Demokratlar 8 yıl sonra Temsilciler Meclisi’ni alırken, Cumhuriyetçiler Senato’daki çoğunluğunu korudu

Amerika Birleşik Devletleri’nde halk dün Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tümü ile Senato’nun 100 sandalyesinin 35’ini şekillendirecek ara seçimler için sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu 8 yıl sonra Cumhuriyetçilerden geri almış durumda.

Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar, Senato’da ise Cumhuriyetçiler çoğunlukta

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senato’da 50 sandalyeyi garantilemiş durumda. ABD Anayasası’na göre Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Senato Başkanı sayılması nedeniyle Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunluğu garantilemiş oldu.

Temsilciler Meclisi’nde ise salt çoğunluğu sağlamak için 218 sandalye gerekiyor. NBC Televizyonu ve New York Times’ın projeksiyonuna göre 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Demokratların 229, Cumhuriyetçilerin de 206 sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Trump’tan başarı mesajı

Kampanya boyunca ABD Başkanı Trump, aktif bir biçimde Cumhuriyetçi adayları destekledi. Özellikle senatör adaylarının kampanyalarına verdiği destek sonucunda Trump, Senato’nun cumhuriyetçi çoğunluğun elinde kalması sebebiyle Twitter’dan, “Bu akşam muazzam bir başarı elde ettik, herkese teşekkürler” diyerek partisini kutladı.

Trump’ın bahsettiği başarı ise büyük ölçüde Senato seçimlerini ilgilendiriyor. Indiana, Kuzey Dakota ve Missouri’de Demokrat senatörler Cumhuriyetçi rakiplerine yenik düştü. Teksas eyaletinde Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz, dişli rakibi Beto O’Rourke’u mağlup etmeyi başardı. Florida’da ise Demokrat aday Andrew Gillum, Trump’ın seçilmesi için canla başla çalıştığı Cumhuriyetçi aday Ron De Santis karşısında yarışı kazanamadı.

Bundan sonra ne olacak?

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders resmi olmayan sonuçları “Başkan’ın gündemini değiştirecek bir tehlike yok” şeklinde yorumlasa da Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Demokratlara geçmesinin Trump’ın gündeminin yasama ile ilgili bölümünü etkilemesi bekleniyor. Demokratların özellikle Meksika sınırına örülen duvara ayrılan mali kaynağa karşı çıkması bekleniyor. Bunun dışında, Trump’ı vergi beyannamesini kamuoyuna açıklamaya zorlamaları ve Trump yönetimin çalışmalarını soruşturma komisyonları kurarak sekteye uğratmaları da Demokrat çoğunluklu Temsilciler Meclisi’nin atacağı ilk adımlar olarak tahmin ediliyor.

Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu ele geçirecek Demokratlar, 2020’deki başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump’ın işini zorlaştırabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.