Emek Haberleri (29): Ekim ayında 177 işçi yaşamını yitirdi, Şehir Hastanesi inşaatında iş bırakan işçiler, işçi ailelerinin eylemine yasaklama

Ekim ayında 177 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı Ekim 2018 Raporuna göre sadece ekim ayında yaşanan iş kazalarında en az 177 işçi yaşamını yitirdi. 2018 yılının ilk 10 ayında ise en az 1640 işçi iş cinayetine kurban gitti.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

  • 177 emekçinin 161’i ücretli (işçi ve memur), 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Ölenlerin 10’u kadın işçi, 167’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
  • 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda yaşandı.
  • 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 3’ü Afgan, 2’si Iraklı, 1’i Türkmen ve 1’i Zimbabveli.
  • Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 45’i ücretli. Kayıpların yüzde 55’ini oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizilmekle beraber net olarak bir oran verilemiyor. Bu ay inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 24. Ancak yapı işleri olarak incelediğimizde bu oran yüzde 30’a çıkıyor.
  • En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi. Özellikle kalp krizlerindeki artış uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu.


“Kriz koşullarında işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesi” paneli gerçekleştirildi

DİSK/Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş),“Kriz koşullarında işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesi” panelini Kadıköy Eğitim-Sen 2 No’lu Şube’de düzenledi.

Panel, cezaevinde tutuklu bulunan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un inşaat işçilerine yazdığı mektubunun okunması ile başladı.

Panelist olarak etkinliğe katılan Erkan Aslan (Kimya Yüksek Mühendisi ve İSİG Meclisi Üyesi) ve Erol Önder (İşyeri Hekimi) sunumlarını gerçekleştirdi. Aslan inşaat işçilerinin bir gününü ve hangi şartlarda çalışmak zorunda bırakıldıklarını anlatan bir slayt izletirken, Önder inşaat işçilerinin çalıştığı şantiyelerdeki koşullardan örnekler vererek ve yine karşılıklı sorular, yanıtlar ve katkılarla sunumuna devam etti.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve İSİG Uzmanı Gökhan Turan ise İSİG koşullarının sağlanmaya çalışıldığı şantiyelerde dahi İSİG uzmanlarının görevlerini gerektiği gibi yerine getirmediklerini aktardı.

Amcol Mineral Madencilik’te grev kararı

Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile Amcol Mineral Madencilik San. ve Tic. A.Ş yetkilileri arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı.

Edirne’nin Enez ilçesindeki Amcol fabrikasının önünde sabah saatlerinde bir araya gelen işçiler “İşçiyiz haklıyız”, “Haklıyız kazanacağız” sloganları attı. Eyleme; CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Yasin Karatay, sendika avukatı ve TİS uzmanı ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Eylemde söz alan Maden-İş Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay, “İşverenlerimizle bizim üçüncü dönem toplu sözleşmemiz olacak. İlk iki dönem sosyal yardım artışlarıyla bir şekilde toplu sözleşmelerimizi bitirdik. Bu dönemde de sosyal haklarımızda anlaştığımız maddelerimiz var. Ama asgari ücretle gelen artıştan sonra bizim ücretlerimiz asgari ücrette kaldı. Arkadaşlar da haklı olarak 1604 TL maaşla çalışmak istemiyor. İşveren direniyor, yabancı sermaye topraklar bizim; arkadaşlarımız da haklı olarak çok fazla bir şey değil haklarını istiyorlar. Burada 85 arkadaşın hepsinin kararlı olduğu bir grev bu. Birinin kafasında bile soru işareti yok. Ne olursa olsun sonucuyla gelinen bir şey” dedi.

3. Havalimanı işçileri için iddianame: Sendika faaliyeti suç sayıldı

3. Havalimanı’nda insanlık dışı çalışma ve barınma koşulları ile iş cinayetlerine karşı eylem yaptıkları için tutuklanan sendika yöneticileri ve inşaat işçileri hakkında iddianame hazırlandı.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede işçiler, çalışma şartları ‘bahanesiyle’ toplanarak eylem yapmak, çalışmak isteyen işçilere engel olmak, kolluk güçlerine direnmek, tel örgütlere ve bazı araçlara zarar vermekle suçlanıyor. 31 kişinin tutuklu yargılandığı iddianamede 61 kişi hakkında dava açıldı.

İddianamede, Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut hakkında şöyle deniyor: “Şüphelinin Dev Yapı-İş Genel Başkanı olduğu, olay günü şantiyeye gelerek işçileri yönlendirdiği, işçilere hitaben konuşma yaparak direnişi bırakmamaları noktasında telkinlerde bulunduğu, işi yavaşlatma ve işçilerin işe gitmemesini sağlamak için sürekli olarak konuşmalar yaptığı ve ‘sendika’ isimli whatsapp grubundan da yazmış olduğu mesajlarda direnişi devam ettirmeye çalışarak işçileri yönlendirdiğinin anlaşıldığı…”

Bilecik’te “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” eylemi

Birleşik Metal-İş, Petrol-İş ve Cam Keramik-İş sendikaları tarafından kurulan Bilecik Sendikalar Birliği ilk ortak eylemini 8 Kasım 2018 Perşembe günü Bilecik Belediye Çay Bahçesi önünde ekonomik kriz, asgari ücret, kıdem tazminatı, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda gerçekleştirdi.

Eylemde işçiler “Krizin bedelini ödemeyeceğiz”, “Saldırılara karşı mücadele edeceğiz!”, “Köle değil işçiyiz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını attı. Eylemde Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da bir konuşma yaptı.

Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler iş bıraktı

Bilkent Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler 2 buçuk aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemi yaptı. 

Aralık ayında açılması planlanan Ankara Şehir Hastanesi Bilkent’in finansmanı için, yerli ve yabancı 8 bankadan 890 milyon euroluk proje finansman kredisi sağlayan CCN Holding işçilere iki buçuk aydır maaşlarını ödemiyordu. Paralarını istedikleri zaman “Bugün git yarın gel” cevabını aldıklarını belirten işçiler, iş bırakarak koğuşlarda beklemeye başladı. Eylemci işçiler bekleyişlerini sürdürürken, basının şantiye alanına girmesine izin verilmiyor.

Bekaert İzmit Fabrikası’nda grev sesleri

DİSK/Birleşik Metal- İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bekaert İzmit Fabrikası’nda Toplu İş Sözleşmesi süreci tıkandı. 60 günlük yasal sürenin başladığı fabrikada, 22 Aralık’a kadar bir anlaşma sağlanamazsa greve çıkılacak.

Belçikalıların sahibi olduğu ve 400 işçinin çalıştığı Bekaert İzmit fabrikasında sendika yüzde 32 zam isterken, işveren ise sosyal haklar dahil yüzde 18 oranında artış için diretiyor.

İşçi ailelerinin eylemine yasaklama

Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri “Vicdan ve Adalet Nöbeti” bu ay da engellendi. İşçi ailelerinin 77’nci nöbeti “kamu güvenliği” gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Yasak kararının ardından aileler, Taksim’de bulunan Bir Umut Derneği’nin önüne geçerek burada nöbetlerini gerçekleştirdi. Aileler, “77’nci Vicdan ve Adalet Nöbeti” pankartını açarak, iş cinayetinde yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Uyum/Makro işçileri kazandı

Gasp edilen haklarını alabilmek için yedi aydır direnen Uyum/Makro işçileri hedeflerine ulaştı.

Uyum/Makro marketlerin Migros’a satılması sonrasında tazminatları ödenmeden işsiz kalan işçilerin, Nakliyat-İş Sendikası önderliğinde Real Market direnişçileriyle birlikte AVM’lerde yaptıkları eylemler kazanımla sonuçlandı.

Makro/Uyum işçileri birlikte aylardır direndikleri Real Market işçileri için mücadeleye devam etme kararı aldı. İşçiler adına yapılan basın açıklamasında, “Her türlü baskıya, güvenlik tehdidine, gözaltı tehdidine, gözaltına, muhatap almak istememelerine, verilen sözlerin tutulmamasına, eylem kırıcılığına rağmen nasıl başarıya ulaşıldığını ve muhatap aldırtıldığını öğrendik ve öğrettik“ denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.