New York Times’ın haberinden alıntıdır.
Ressam Leonor Fini, 20. yüzyıl boyunca Max Ernst, André Breton ve George Balanchine gibi tanınmış ustaların yanında dur durak bilmeden çalıştı. Resimleri ve tasarımları on yıllar boyunca Londra, Paris ve New York’ta sergilendi. Vahşi kostümlerle maskeli baloların müdavimi, eksantrik bir Avrupalı olan sanatçının portreleri, Life gibi dergilerde düzenli olarak yayınlandı.

Fini’nin üç eseri, 1936’da müzenin kurucusu Alfred H. Barr Jr.’ın küratörlüğünü yaptığı New York Modern Sanat Müzesi’nde “Fantastik Sanat, Dada, Gerçeküstücülük” adlı sergide yer almıştı. Fakat müzenin kalıcı koleksiyonunda Fini’nin hiçbir eseri bulunmuyor ve sanatçı ABD’de çok az tanınıyor.
Manhattan’daki Seks Müzesi’nde açılan yeni bir sergi, bunu telafi etmeyi amaçlıyor. “Leonor Fini: Theater of Desire” (Leonor Fini: Arzu Tiyatrosu), sanatçı adına yapılan ilk retrospektif sergi.
1996’da 87 yaşındayken hayata gözlerini yuman Fini, Breton dahil olmak üzere sürrealistlerle yakındı, hatta sık sık onlarla buluşurdu. Fakat serginin küratörü Lissa Rivera, sanatçının her zaman etiketlerden uzak durduğunu söylüyor: “Çağdaş akımlarla pek de ilgilenmiyordu. Her ne kadar sürrealist gösterilerin bir parçası olsa da André Breton’un misojen (kadın düşmanı) olduğunu düşündüğü için gruba dahil olmak istemedi.”
Arjantin’de doğan Fini İtalya’da, Trieste şehrinde büyüdü ve gençliğinde Paris’e taşındı. Şehrin sanat çevrelerinde kendine bir yer buldu ama (ilham perisi, sevgili, öğrenci gibi) genelde kadınlara verilmek istenen, kendisini sınırlandıracak rollere girmekten hep kaçındı.
Ressamın bu dönem eserleri, cinsiyet rollerini tersine çevirmesiyle diğer sürrealist sanatçılardan ayrılıyor. Fini çıplak erkekleri resmettiği, çift cinsiyetliliği ve “feminen” nitelikleri yücelten eserlere sahip.
Diğer sürrealistler gibi Fini’nin de ilham perileri vardı. Fakat onun sevecen ve şefkatli betimlemeleri, köklerini yaratıcısının modelleriyle kişisel ilişkilerinden alıyor.
Fini ayrıca sadizme ismini veren Fransız yazar Marquis de Sade ve Charles Baudelaire gibi şairlerin kitaplarına illüstrasyonlar da çizmiş.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.