Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (30): İZBAN’da grev kararı, Aydın’da belediye işçilerinin direnişi, Samsun’da Macro Market işçilerinin yürüyüşü

İZBAN’da grev kararı asıldı

İzmir’de yüzde 50’si Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50’si de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait olan İZBAN’da süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç elde edilemedi. 338 personelin örgütlü bulunduğu Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) Sendikası İzmir Şubesi, grev ilanını Alsancak Tren Garı’na astı.

126 gün süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde taraflar 39 madde üzerinde anlaşmaya varırken, ücret ile ilgili maddelerde anlaşma sağlanamadı. Sendika ile işveren arasında günler süren görüşmeler arabulucu aşamasında da sonuç vermeyince Demiryol-İş, grev kararı aldı.

Sendika, Alsancak Garı’nda açıklama yaptıktan sonra grev ilanını astı. Tarafların görüşme yapmaları için 60 günlük yasal süreleri bulunuyor. Sendika, iki ay içerisinde uzlaşma olmaması halinde, istediği herhangi bir tarihte greve çıkabilecek.

Kamu-Sen üyelerinden Cumhurbaşkanı’na ek zam mektubu

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen), Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklamaları düzenleyerek, enflasyona endeksli maaş artış tekliflerinden vazgeçilmesini, ücretlerin belirlenmesinde büyüme ve refah payının temel alınmasını talep etti.

Sendik üyeleri, yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında memur ve emeklilerin kayıplarının telafisi için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ek zam talebini içeren mektuplar gönderdi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi işçileri direnişe devam ediyor

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi işçileri direnişlerinin 128. gününde basın açıklaması düzenledi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi önündeki basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, DİSK üyesi sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri, çok sayıda emek ve meslek örgütü, demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi katıldı.

Açıklamanın ardından bir konuşma yapan Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, işçilerin anayasal haklarını kullandığı için işten çıkarıldığının altını çizerek, 128 gündür barışçıl bir biçimde mücadelelerini sürdürdüklerini, Sosyal-İş’in diyalog ile sorunun çözümü için çaba gösterdiğini ancak Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu ayıbı sona erdirmek için herhangi bir adım atmadığını ifade etti.

İşçilerin 128 gündür sürdürdüğü direnişe destek vermek için Aydın’a gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin DİSK üyesi oldukları için işten çıkarıldığını söyledi. Çerkezoğlu konuşmasının devamında, “Emeğin haklarının olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Demokrasi işçinin ekmeğidir. DİSK olarak 128 gündür burada direnen işçi arkadaşlarımızın yanındayız. Bu arkadaşlarımız işbaşı yapana kadar demokrasi, hak, hukuk, çocuklarımızın geleceği için koşullar ne olursa olsun DİSK olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradan belediye yönetimine çağrımız açık ve nettir. 128 gündür burada direnişe devam eden 9 arkadaşımıza derhal işbaşı yaptırılmalıdır” dedi.

İşçiler değil sorumlular yargılansın

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Gaziosmanpaşa Adliyesi önünde, tutuklu işçiler ve sendikacılar için basın açıklaması yaptı. Havalimanı inşaatındaki çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan işçilerin serbest bırakılmasının talep edildiği eylemde basın açıklamasını İnşaat-İş Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu okudu.

Sorumluların suçunu itiraf ettiğini belirten Acu, “İGA’ya bağlı şirketlerin patronları, yatakhane, yemekhane ve servislerdeki sorunlardan haberdar olmadıklarını belirterek suçlarını itiraf ettiler” dedi.

Açıklamada söz alan 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu Üyesi Bahadır Altan, “38 işçi katledildi ve sorumlulardan bir kişi bile tutuklanmadı ama 31 arkadaşımız 56 gündür tutuklu” diye konuştu.

Tutuklular arasındaki Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un eşi Ayla Gümüş Karabulut da eşinin işçilerle görüştüğü için tutuklandığını belirterek, “Bir sendika yöneticisinin işçilerle konuştuğu için tutuklanması akla aykırı bir durum” dedi.

Samsun Macro Market işçileri haklarını istiyor

Samsun’da,  Migros’a devredildikten sonra tazminatlarını ve yasal hakları ödenmeden işten çıkarılan Makro Market işçileri yürüyüş düzenledi.

Eylemde işçiler Süleymaniye Geçidi’nden Gazi Makro Market önüne kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Tazminat hakkımız söke söke alırız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Samsun uyuma işine sahip çık”, “Makro’dan alma suça ortak olma” sloganları atıldı. Makro Market önüne gelen işçiler, ağızlarını bantlayıp oturma eylemi yaptı.

İşçiler adına söz alan Hasan Kaya şöyle konuştu: “Evine odun, kömür alamayan; çevresinden aldığı borç paralarla çocuklarını okula gönderen arkadaşlarımız var. Bizim davamız, ekmek davası. Haklı davamızda boyun eğmediğimiz için bu eylemleri yapıyoruz. 3 aydır eylem yapıyoruz ama Meclis’teki hiçbir siyasi lider bize sahip çıkmıyor. Halkın Makro Market’ten alışveriş yapmamasını istiyoruz. Burada Makro olarak görünen firma Taze Market’tir. Maliyenin bu marketi mühürlemesi gerek. Burada yasadışı satış işlemi yapılıyor. Çocuğuna harçlık veremediği için bir babanın intihar ettiğini basından okuduk. Hakkımızı almamız için bizden de bir işçinin intihar etmesi mi gerekiyor?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.