Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (31): TOFAŞ’ta işten çıkarılan işçiler, İZBAN 10 Aralık’ta greve gidiyor, Flormar işçilerinin ses aracına yasaklama

TOFAŞ’ta 97 işçi işten çıkarıldı

Bursa’da bulunan TOFAŞ fabrikasında araç park işlerini yapan Mepar Nakliyat’ta çalışan 97 işçi, ekonomik kriz gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşçiler, işten çıkarmalara karşı basın açıklaması yaptı.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, TÜMTİS ile Mepar Nakliyat arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğini belirterek “Ülkedeki kriz bahane edilerek TOFAŞ bu işçilerin çalışma hakkını ortadan kaldırdı. Bu işçiler işten çıkarılarak onların yaptığı işe TOFAŞ’ın kendi bünyesinde çalışan kadrolu işçiler aktarılıyor” dedi.

“Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edilen 2018’in ilk 10 ayında en az 62 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı rapora göre, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 62 çocuk işçi iş cinayetine kurban gitti. Raporda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018 yılını “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan ettiği fakat mücadele yılı denilen 2018’in böyle giderse, en çok çocuk işçinin iş cinayetlerinde öldüğü yıl olacağı vurgulandı.

İSİG Meclisi verilerine göre, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 62 çocuğun 22’si 14 yaş ve altında. 14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaş. Çalışması “yasal” olan 15 yaşın üstündeki çocukların ise kimya, metal gibi ağır ve tehlikeli iş kollarında çalıştırılması kanunen yasak. 


İZBAN 10 Aralık’ta greve gidiyor

İzmir’de yüzde 50’si Büyükşehir Belediyesi, yüzde 50’si de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait olan İZBAN’da süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç elde edilemedi. 338 personelin örgütlü bulunduğu Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) Sendikası İzmir Şubesi, 10 Aralık saat 05.00 itibarıyla İzmir Banliyö Sistemi AŞ’de (İZBAN) greve gidileceğini bildirdi.

126 gün süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar 39 madde üzerinde anlaşmaya varırken, ücret ile ilgili maddelerde anlaşma sağlanamadı. Sendika ile işveren arasında günler süren görüşmeler arabulucu aşamasında da sonuç vermeyince Demiryol-İş, grev kararı aldı.

Süper Pak işçileri grevlerine devam ediyor

Süper Pak Ambalaj fabrikasında işverenin “sıfır zam” dayatmasına karşı greve çıkan işçiler 153 günü geride bıraktı.

İzmir, Karaman ve Gaziantep’te fabrikası bulunan MM Süper Pak Ambalaj, Selüloz-İş Sendikası ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlayamamıştı.

Sendika, 475 liraya karşılık gelen yüzde 28 ücret artışı ve net ücret talebi işveren tarafından reddedilmesi üzerine beş ay önce greve başladı.

Taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirten işçiler, 9 Aralık’ta İzmir Ayrancılar Kapalı Spor Salonu’nda dayanışma etkinliği düzenleyecek.

Flormar işçilerinin ses aracına yasaklama

Sendikaya üye oldukları için işten atılan Flormar işçilerinin ses aracı, direnişin 189. gününde kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Fabrika önüne gelen polisler işçilere, Gebze Kaymakamlığı’nın talimatıyla ateş yakılmasının, müzik çalınmasının ve ses aracından konuşma yapılmasının yasaklandığını ve herhangi bir durumda müdahale edileceğini iletti.

Ses aracının yasaklanmasına tepki gösteren işçiler “Direnişin 189. günü kaymakam bey ses aracını yine yasakladı. Bir kere de işçiden yana olun” dedi.

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, sosyal medya hesabından Flormar işçilerinin videosunu paylaşarak “Videoyu arkadaşlar attı az önce. Bugün ses aracımızdan anons, müzik yapmak, ateş yakmak yasaklanmış mülki idarece. Ekmek ve iş talebi olan bu arkadaşların devlete-millete, ‘huzura’ ne zararı var? İşçi, bu ülkenin esas sahibi değil mi? Hepimizi Silivri’ye tıksanız da yolumuzdan dönmeyiz” dedi.

İşten çıkarılan market işçileri imza kampanyası başlattı

Kayseri’de, Makro-Taze Market’in konkordato ilanından sonra işten atılan yaklaşık 400 işçi, “Mağduriyetimiz giderilsin, bir imza da sen at!” kampanyası başlattı.

Kayseri’de yirminin üzerinde marketi ve 500’ün üzerinde çalışanı olan Makro Market konkordato ilan ederek beş ay önce yola Taze Market olarak devam edeceğini açıkladı. Makro Market adına çalışan işçilere, tüm haklarıyla birlikte Taze Market kadrosuna geçirildikleri bilgisi verildi. Ancak Taze Market, yaklaşık 400 işçiyi haklarını vermeden işten çıkardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.