Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezai Temelli: “Yerellerde oluşan ittifak olanaklarını değerlendireceğiz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin haftalık grup toplantısında konuştu. Yerel seçimlerde Türkiye’nin her yerinde halkın iradesine saygı göstereceklerini belirten Temelli, “Tek önceliğimiz ceberut iktidarı göndermektir. Bunun için yerellerde oluşan ittifak olanaklarını değerlendireceğiz” dedi.

Temelli’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Pazar günü Amed’de gençlik kongremiz vardı. Kongre öncesi birçok genç arkadaşımız gözaltına alınıp tutuklandı. Bu gözaltılarla kongreyi engellemek istediler. Her şeye rağmen gençler büyük bir coşkuyla bir araya geldi. Amed’de o salonu ayağa kaldıran gençler Türkiye’yi de ayağa kaldıracak. Bundan korkan iktidar bir paranoya içinde. Dün sabah yine gözaltılarla kalktık. Eski milletvekilimiz Mülkiye Birtane ve parti yöneticilerimiz, sendikacılar gözaltına alındı. Bu sabah yine gözaltılarla kalktık. Ama biz bu direnişten asla vazgeçmeyeceğiz. Tek bildikleri, bir çete devleti anlayışıyla Türkiye’yi yönetme çabası, buna izin vermeyeceğiz.”

“Selahattin Demirtaş bir an önce serbest kalmalıdır”

“AİHM kararı nettir. AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararı bu ülkeye bir hukuk dersidir. Bu ülkede hukuku tanımayanlara bir derstir. Gecikmiştir, evet. AİHM’nin geçmişte almaya cesaret edemediği kararlar vardır. Sayın Öcalan’la ilgili, KHK’yle ihraç edilenlere ilişkin kararlarda AİHM siyasete yenik düştü. Bugün siyaseten tutsak olan, hukuka, mevcut yasalara rağmen siyasi hakları elinden alınarak tutsak edilmiş tüm arkadaşlarımız için emsal olacak bir karardır. Selahattin Demirtaş bir an önce serbest kalmalıdır. Tutsak olan bütün arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşmalıdır.”

“Yargıçlar olarak gelin mesleğinizin etiği gereği bu karara uyun”

“O kararın alındığı saatlerde Cumhuriyet Başsavcısı, Saray’da talimat alıyordu. Siyasi vesayet bütün mahkeme salonlarını kaplamış durumda. Ama her şeye rağmen bu karar önemli bir fırsattır. Gelin, bu kararı yerine getirin. ‘Bu kararı tanımıyoruz’ diyenlere inat, ‘gereğini yaparız’ diye tehdit edenlere inat, yargıçlar olarak gelin mesleğinizin etiği gereği bu karara uyun. Aksi takdirde gün gelir bu ülkeye demokrasi gelir, bağımsız tarafsız yargı gelir; bilin ki o gün bunun hesabını sizden sorarız.”

“Cezaevlerinde açlık grevleri var”

“Cezaevlerinde açlık grevleri var. Neden? Çünkü bu ülkede tecrit var. Başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevindeki arkadaşlarımız bir çağrıda bulunuyor. Gelin tecriti kaldırın, barışın önünü açın. Bizim de çağrımız budur.” 

“Polis kadınlara saldırıyor”

“İçişleri Bakanlığı’ndaki o vazifeli, 25 Kasım’da sokağa çıkan kadınlar için diyor ki; ‘İlla polise saldıracaklar.’ Görüntülerde görülüyor, polis kadınlara saldırıyor. Cumhurbaşkanı farklı mı? Fransa’daki şiddeti kınayan bir Dışişleri Bakanı var, ama Türkiye’de her saat uygulanan şiddeti görmüyor. Cumhurbaşkanı da diyor ki ‘Kadın ile erkek 100 metreyi beraber koşamaz.’Bunun bakışı böyle, sadece kaba güç üzerinden insanları tartan bir zihniyet. İşte biraz önce belediye başkanlarını açıkladı, listede bir kadın görmedik.”

“Osmaniye’den öteye gidemiyorlar”

“Uzun yıllardır Karadeniz deyince ırkçılık, milliyetçilik ve yoz kültürün öne çıkarıldığını görüyoruz. Bu Karadeniz halkına haksızlıktır. Bir tanesi Trabzon milletvekili, İçişleri Bakanı. Diğeri de Rize’den. Talihsizlik… Madem Osmaniye’den öteye gidemiyorlar, o zaman Karadeniz’e de gelemesinler. Karadeniz devrimci dayanışmayla, Mahir Çayan’larla, Cihan Alptekin’lerle, Kemal Pir’lerle anılmalı.”

“Üretici mağdur, Saray refah içindedir”

“Fındık kadar aklı olanlar iktidarda. Bir de o fındık kadar akılda kurt çıkıyor, kurt. Karadeniz’de hamsi neredeyse tükenecek. Fındık üreten aileler perişan. Fiskobirlik’e devletin desteği kesilmiş. Bu destek Fiskobirlik’e gitmiyor, bize küfreden müteahhite gidiyor. ÇAYKUR’da satış kısmını özelleştiriyorlar. Nerede rant alanı var, oradan kazanmaya çalışıyorlar. Bunlar üreticiye, çiftçiye, emekçiye düşman. Üretici mağdur, Saray refah içindedir.”

“Diyarbakır’da kayyım aday gösterildi”

“Belediye başkanı bulmakta zorlanıyorlar. Diyarbakır’da kayyım aday gösterildi. Ankara’da yolsuzluk dosyasını saklayan kişiyi aday gösteriyorlar. Buradan sormuştum, 26 sayfalık yolsuzluk soruşturman ne oldu diye, şimdi açıkla. İzmir’e ekonomiyi perişan etmiş, cinsiyetçiyi aday yapmışlar. Bu iktidarı faşizmin çöplüğüne süpürüp atacağız. Şimdi süpürgeleri hazırlama zamanıdır. Eşit yurttaşlık temelinde, demokratik cumhuriyeti var edecek bir dönüşü hep birlikte başlatacağız.”

“HDP’li bulamadıklarında soğanları gözaltına alıyorlar”

“HDP Türkiye partisi olmaktan uzaklaşıyor, diyorlar. Bunu söyleyenler coğrafya dersi görmemiş. Osmaniye’den öteye geçemeyenler Hakkari’de vekillerimizi gasp ediyor. Sürekli gözaltına almak için HDP’li arıyorlar; HDP’li bulamadıklarında soğanları gözaltına alıyorlar. Yarın, ‘Terör örgütü kurmaya çalışan soğanlar ele geçirildi’ diye manşet atabilirler. Hastalıklı bir durumla karşı karşıyayız. Artık iktidar hastalıklıdır. Bu ülkeyi hastalıktan kurtarmalıyız. Sadece belediyeyi kazanmak için talip olmuyoruz, yerel demokrasi için yerelden yönetim için talip oluyoruz.”

“Yerellerde oluşan ittifak olanaklarını değerlendireceğiz”

“Biz her yerde halkların adaylarını göstereceğiz. Şimdi temizlik zamanı; süpürgeleri hazırlamalıyız. Türkiye’nin her yerinde halkın iradesine saygı göstereceğiz. Tek önceliğimiz ceberut iktidarı göndermektir. Bunun için yerellerde oluşan ittifak olanaklarını değerlendireceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.