Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da “Sarı Yelekliler” kazandı: Hükümet akaryakıt vergisi zammını askıya alıyor

Fransa’da hükümet, Sarı Yelekliler hareketinin başını çektiği protestolar karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Başbakan Edouard Philippe akaryakıt zamlarının 6 ay süreyle askıya alındığını, elektrik fiyatlarına da Mayıs 2019’a kadar zam yapılmayacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ekolojik sebepleri öne sürerek uygulamaya sokacağı  akaryakıt vergisi zamlarına karşı protestolar 17 Kasım’da başlamıştı. İsmini, Fransa’da her sürücünün yanında bulundurması zorunlu olan fosforlu yeleklerden alan Sarı Yelekliler hareketi kısa bir zaman zarfında fenomen haline geldi. Sarı yelekli göstericilerin herhangi bir parti veya sendika ile doğrudan bağlantısı yok. Bu durum, hareketin karakterini belirlemeyi zorlaştırıyor. BBC Türkçe’de yer alan bir habere göre, gösterilere katılanların çoğunluğu taşralı ve beyaz olup, orta- üst yaş grubuna mensuplar .

Akaryakıt zamlarına karşı başlayan protestolar zamanla hükümet karşıtı bir karakter kazandı . Üç haftadır süren gösterilerde polis ile göstericiler arasında zaman zaman sert çatışmalar yaşanıyor. Göstericilerin bir kısmı anayolları barikatlarla kapatırken, bazı durumlarda olaylar araba ve işyerlerinin yakılması ile yağmaya kadar varabiliyor. Polis ise göstericilere cop ve biber gazıyla müdahale ediyor.

Fransız polisinin açıklamalarına göre gösterilerin başından beri dört kişi hayatını kaybederken, 363 kişi gözaltına alındı. Ölenlerin arasında Marsilya’da polisin biber gazıyla müdahalesi sırasında kapsüllerden birinin kafasına isabet etmesiyle hayatını kaybeden 80 yaşında bir kadın da bulunuyor.

Gösterilerin devam etmesiyle ilgili olarak bir yorumcu “ne kadar uzun sürerse siyasi faturasının da o kadar yüksek olacağı” tespitinde bulunuyor. Bu ve benzeri uyarıları dikkate alan hükümet, pazartesi günü muhalefet liderleriyle görüştü. Bu liderler arasında aşırı sağcı Marine Le Pen ile radikal solun lideri Jean Luc Melenchon da yer aldı. Le Pen görüşmenin ardından, Macron’a üç haftadır sürdürdüğü çatışmacı tavrını bırakması çağrısında bulundu.

Sarı Yelekliler hareketinin temsilcileri ile Başbakan Edouard Philippe arasında bugün yapılması beklenen görüşmeler güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Hareketin önemli figürlerinden Benjamin Cauchy ile Jacline Mouraud AFP’ye yaptığı açıklamalarda, görüşmeyle ilgili birçok ölüm tehdidi aldıklarını söyledi.

AFP’ye konuşan hükümete yakın kaynaklar ise, hükümetin salı günü yapacağı bir açıklamayla zamlarda bir ertelemeye gidebileceğini duyurmuştu. Ancak Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen Twitter’dan yaptığı açıklamada, ‘bir ertelemenin’ Fransızların beklentilerini karşılamayacağını söyledi.

Zamlar askıda, elektriğe de zam yok

Tansiyonu düşürmesi umulan açıklama bugün öğle saatlerinde Başbakan Edouard Philippe’ten geldi. Akaryakıt zamları dahil üç kalemde altı ay süre ile ertelemeye gidildiğini duyuran Philippe, Mayıs 2019’a kadar herhangi bir elektrik zammına gidilmeyeceğini de sözlerine ekledi. Şimdi gözler, Sarı Yelekliler’in “Bu kararlar huzur ve sakinliği yurda geri getirmeli” diyen Başbakan Philippe’e vereceği yanıta çevrildi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.