Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mart ayında ülkesinden kaçmaya çalışırken yakalanan ve o günden beri kayıp olan prensesin belgeseli çekildi

Mart ayında Dubai’den kaçan ve Hint Okyanusu’nda bir yattan dünya basınına gönderdiği videolardan sonra Dubai güvenlik güçlerince yakalanarak ülkeye geri getirilen Dubai Şeyhi El Mektum’un kızı Prenses Latife’nin belgeseli çekildi. BBC 2’de yayınlanacak olan belgeselin içeriğine dair bazı noktaları Guardian gazetesi haber yaptı. Baba baskısından bunalan ‘kayıp prenses’ 17 yaşındayken de kaçmayı denemiş ama başarısız olmuştu.

33 yaşındaki Prenses Latife, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı olan Dubai Başbakanı Muhammed bin Raşid Devlet el Mektum’un 33 çocuğundan biri. İngiliz  BBC 2 kanalında yayınlanacak belgeselde, babası ve ailesinin baskıları sonucu hayatı zindana dönen Latife’nin uğradığı eziyetler ve kaçışını nasıl planladığı anlatılıyor.

Kaçmak için 7 yıl plan yapmış, 400 bin dolar biriktirmiş

Mart ayında yakalanmadan önce yaptığı açıklamalarda Latife, eski bir Fransız ajanı olan Hervé Jaubert’in yardımıyla BAE’den kaçtığını ve Hint Okyanusu’nda bir yatta saklandığını söylüyordu. Latife’nin kaçırılmasının ardından ülkede kriz yaşanmış ancak Şeyh El Mektum dünya basınından gelen soruları cevapsız bırakmıştı.

Prenses Latife’ye (solda) kaçışında Fin Tina Jauhiainen yardım etmiş.

Belgeselde yer alanlardan biri Tina Jauhiainen. Prensesin Fin kapoera hocası olan, daha sonra arkadaşlıkları gelişen ve yakın çevresine giren Jauhiainen, kaçış planının 7 yıl gibi uzun bir süreye yayıldığını söylüyor. Prenses, kaçışı ve sonraki hayatı için 7 yıl boyunca 400 bin dolar biriktirmiş.

Eski Fransız ajanı Hervé Jaubert, Şeyh El Mektum ile birlikte.

Dubai Şeyhi Maktum ise bugüne kadar kızıyla ilgili tüm soruları cevapsız bıraktı. Şeyhe yakın kaynaklar ise prensesin ailesiyle beraber olduğunu ve kendini çok iyi hissettiğini söylüyor.

Latife’nin kardeşlerinden biri daha Londra’da kaçmayı denemiş ancak babasının görevlendirdiği ajanlar tarafından Cambridge’de yakalanmış ve zorla geri götürülmüştü. İngiliz yetkililerin iki ülke arasında krize yol açabilecek bu gelişmeyle ilgili sessiz kalması o dönemde protesto edilmişti. O zamandan beri haberi alınamayan prensesle ilgili de bilgi veren Latife, kardeşinin medikal bir hapishanede tutulduğunu açıklamıştı.

“Dünyanın en turistik ülkelerinden birinin prensesiyim ama ülkemi turistler kadar özgür gezemedim”

Prenses Latife sadece yakalanması durumunda yayınlanmasını istediği bir videoda “Eğer bu videoyu izliyorsanız ya ölmüşümdür ya da durumum çok, çok, çok kötüdür” diyor. Prenses Latife, çektiği videolarda ailesinin ve babasının kendisine uyguladığı baskıları şöyle anlatıyor:

“Annem, babamın 6 eşi arasında en az tanınanı. Üstelik farklı üvey annelerden 32 kardeşim daha var. 3 yıl boyunca hapsedildim, sorun çıkarmayayım diye doktorlar tarafından ilaçlarla uyutuldum. 33 yaşında bir şeyh kızı olmama rağmen sokağa çıkma yasağına sıkı sıkıya bağlı kaldım, dünyanın en turistik ülkelerinden birinin prensesi olmama rağmen kendi ülkemi turistler kadar özgür gezemedim. Şu anda ‘kaçak prenses’ olarak anılıyorum ancak bu benim ilk kaçma girişimim değil. 2002 yılında henüz 17 yaşında bir ergenken bile bunu denedim ancak başaramadım. O zamandan beri de özgür değilim, her hareketim saat saat izleniyor. En sonunda Fransız bir casusla tanıştım, ülkeyi terk etmeme o yardım etti. Hindistan sahillerinde bir yatta barınıyorum, güvendeyim.

Seçme özgürlüğü, sahip olduğumuz bir şey değil. Kendi pasaportumu taşıyamıyor, babam tarafından atanmış şoförüm olmadan seyahat edemiyorum. 2000 yılından beri ülkem içindeki başka bir emirliğe bile gitmedim. Dubai’de kalmak ya da Dubai’ye dönmek için bir nedenim yok. İlk kaçma girişimimde yakalanıp kendi yaşamımın kontrolünü bile sağlayamayacak kadar çok ilaçla uyutulduktan sonra kimseye güvenim kalmadı. Tüm zamanımı hayvanlarla geçirmek istedim ancak hapsedildiğim için onu da yapamadım. Tek umudum hâlâ bir şeyleri değiştirme şansımın bulunması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.