Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA Başkanı’ndan bilgi alan senatörler: “Kaşıkçı cinayetinin arkasında Bin Salman’ın olduğuna eminiz”

CIA Başkanı Gina Haspel, ABD Senatosu’nda düzenlenen kapalı oturumda Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili senatörlere bilgi verdi. Toplantıdan çıkan senatörler, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda işlenen Kaşıkçı cinayetinin arkasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın olduğundan emin olduklarını söyledi.

Reuters’ın aktardığı bilgilere göre Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, cinayetin, Veliaht Prens Bin Salman’ın bilgisi olmadan işlenemeyeceğini söyledi. Bin Salman’ın Kaşıkçı cinayetinde “mümkün olan en üst seviyede suç ortağı” olduğunu düşündüğünü belirten Graham, “Bin Salman’ın ABD’ye güvenilir bir ortak olabileceğini düşünmüyorum” dedi. Graham ayrıca, Kaşıkçı cinayetine karışan herkes adalet önüne çıkarılmadığı müddetçe Suudi Arabistan’a silah satışını desteklemeyeceğini belirtti.

Oturuma katılan bir diğer Cumhuriyetçi senatör olan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker ise, “Eğer Bin Salman mahkemeye çıkarılsaydı, suçlu olduğu 30 dakika içinde belli olurdu” diyerek ABD’nin Bin Salman’ı desteklememesi gerektiğini söyledi.

Senatörlerin, CIA Başkanı Haspel’in kapalı oturumda kendilerine verdiği bilgileri aktarma yetkisi bulunmasa da, ABD basınına göre CIA, yaptığı araştırmada cinayetin arkasında Bin Salman olduğu sonucuna ulaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis geçen haftaki kapalı oturumda senatörlere, cinayet emrinin Prens Salman tarafından verildiğini gösteren kesin bir kanıt bulunmadığını söyleyerek, Kongre üyelerinden Suudi Arabistan ile ilişkilerin düzeyini bu olay yüzünden düşürmemelerini istemişti. Kongre ise Yemen’deki savaşa verilen desteği durduracak ve Suudi Arabistan’a silah satışını durduracak bir yasa taslağı üzerinde çalışıyor. Reuters’a göre iki partide de tasarıyı destekleyenler olsa da, Senato’dan geçebilecek bir tasarının oluşturulmasının bir hayli zor olduğu düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.