Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı’nın son sözleri, arkadan gelen testere sesleri ve çığlıklar

CNN International, Cemal Kaşıkçı’nın son sözlerini içeren bir ses kaydının tam deşifresini okumuş bir kaynağa ulaştı. Kaynağa göre Kaşıkçı’nın son sözleri “Nefes alamıyorum” olmuş. Kayıtta ayrıca üst düzey Suudi yetkililerle gerçekleştirildiği düşünülen telefon görüşmeleri, çığlıklar ve “testere,” “kesmek” gibi kelimeler de bulunmakta.

Türk yetkililer tarafından hazırlanan deşifrede, Kaşıkçı’nın konsolosluğa girdiğinde karşısına çıkan tanıdık birine orada ne yaptığını sorduğu, Muhammed bin Selman için çalışan eski diplomat ve istihbaratçı Mahir Abdülaziz Mutreb olduğu tespit edilen kişinin ise “Geri dönüyorsun” diye cevap verdiği anlaşılıyor.

Kaşıkçı “Bunu yapamazsınız. İnsanlar dışarda bekliyor” diye cevap verse de, diyaloğu boğuşma sesleri takip ediyor. Kaşıkçı’nın gürültüler arasından kurtulmayı başaran son sözleri, “Nefes alamıyorum” oluyor.

Sonrasında çığlıklar, nefes alıp vermeler, testere ile kesme sesleri…

Katillerin kendi aralarında “Sizinkilere söyleyin iş tamamlandı” diye konuştuğu da kayıtta. Kaynağa göre, kayıtta cinayet hakkında Riyad’daki üst düzey yetkilileri bilgilendirmek amacıyla yapılan telefon görüşmelerine dair sesler de bulunuyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: “Şüphelileri Türkiye’ye iade etmeyeceğiz”

Bakan Adil bin Ahmed el-Cübeyr, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının 2 şüpheli için yaptığı iade başvurusunu reddederek Suudi Arabistan’ın herhangi bir iade politikasının olmadığını söyledi.

Bakan ayrıca Türk makamlarını “yeterince açık sözlü olmamakla” suçladı.

Riyad makamları hala, cinayetin Veliaht Prens’in bilgisi dışında gerçekleştirildiğini savunuyor.

Prens’in Beyaz Saray’daki has adamı: Jared Kushner

New York Times’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Ortadoğu Danışmanı Jared Kushner’in Suudilerle olan ilişkisine dair bir yazı kaleme alındı.


Kushner, Muhammed bin Salman ile

Gazeteye konuşan üç eski ABD’li yetkili, Kushner’in siyasi deneyimsizliğinin onu Suudilerin manipülasyonuna açık hale getirdiğini söyledi. Beyaz Saray Genel Sekreterliği, çoktandır uygulanagelen Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin yabancı liderlerle olan tüm görüşmelere katılması kuralını yeniden uygulamaya çalıştı. Fakat 37 yaşındak Kushner ve 33 yaşındaki Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ikili görüşmelere devam etti. İkili, birbirlerine isimleriyle hitap edecek kadar samimi.

Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra Kushner, Beyaz Saray’da Prens’in bir numaralı savunucusu haline geldi.

New York Times’ın incelediği belgeler, mailler ve mesajlaşmalar, Prens ve Kushner ilişkisinin birden gelişmediğini, Prens ve danışmanlarının Ortadoğu’daki Suudi politikalarına ABD desteğini sağlama almak için iki yıldır Kushner’le iletişim halinde olduğunu gösteriyor.

Belgelere göre bir Suudi delegasyonu, Trump’ın ilk seçildiği ay ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirerek Kushner’i gözlerine kestiriyor. Delegasyon Kushner’in bölgeye dair bilgisinin yetersiz olduğunu, Trump’ın yakın çevresinin siyasetten ve kurumların işleyişinden habersiz, pragmatik insanlar olduğunu not etmiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.