Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP-İYİ Parti ittifakı olacak mı? – Konuk: Rıfat Başaran

Cumhuriyet Halk Partisi 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti ile ittifak yapacak mı? Mansur Yavaş Ankara’dan aday olacak mı? Antalya ve Manisa ittifak pazarlıklarının neresinde? CHP İstanbul’dan kimi aday gösterecek? Hürriyet gazetesi siyaset muhabiri Rıfat Başaran’a sorduk.

Burak Tatari: İyi günler, Medyascope.tv özel yayınından merhaba. Konumuz CHP-İYİ Parti ittifakı olacak mı, konuğumuz Hürriyet gazetesi siyaset muhabiri Rıfat Başaran. Rıfat Bey hoşgeldiniz.

Rıfat Başaran: Merhaba, hoşbulduk.

Burak: Uzun süredir Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olacağı düşünülen Mansur Yavaş üzerinden giden bir pazarlık olduğu konuşuluyor. Ama bir türlü neticelenemedi. Şu an pazarlıklarda nerede partiler ve nerede tıkanıyor bu iş?

Başaran: Dün akşam saatlerinde, gece 12’ye yakındı, görüşmeler bitti. Her iki parti de köprüleri atma noktasına gelmişti. Ama sabah yeniden umut doğdu, yeniden görüşme trafiği başladı. Nerelerde tıkanıyor? Aslına bakarsanız Ankara’da tıkanıyor her şeyden önce. Ankara’da yapılacak ittifak biraz daha çetrefilli. Çünkü Ankara her iki parti için de önemli bir kent. Ve Ankara’da CHP seçmenine mahcup olmamak için İYİ Parti’den bir CHP’li adayın seçimlere girmesi konusunda yeni bir formülle ortaya çıkmıştı. İYİ Parti’nin de kendi göstereceği CHP’li adayın kim olacağı konusunda hassasiyetleri var. Bu hassasiyetlerle ilgili bir anlaşmazlık söz konusu.

Burak: “Mansur Yavaş isminden tamamen uzaklaşıldı” diyebilir miyiz?

Başaran: İttifakla ilgili Mansur Yavaş isminden uzaklaşıldı. Ama Mansur Yavaş’ın açıklamasına dikkat ederseniz Mansur Yavaş “CHP’nin desteklediği İYİ Parti’den aday olmak istemiyorum” diyor. “CHP’nin adayı olabilirim” diyor. Ankara’nın ittifak dışına çıkarıldığı noktada Mansur Yavaş isminin yeniden gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Öteki taraftan süregelen toplantılarda yeniden bu isim masaya gelebilir ve Mansur Yavaş ikna edilmeye çalışılabilir. Ama eminim şu an başka isimler üzerinde tartışıyorlar.

Burak: Peki, başka sorun noktaları hangi şehirlerde? Hangi büyükşehirler için pazarlıklar yoğunlaşıyor?

Başaran: Aslında büyük oranda aşılmıştı. Sadece Balıkesir’le ilgili sorun var. Balıkesir’de CHP ittifak görüşmeleri başlar başlamaz ilk açıkladığı adaylar arasında bir belediye başkanı adayı açıkladı: Balıkesir milletvekili Ahmet Akın. Akın’ın aday olacağı 1.5 yıldır kulislerde konuşuluyordu. Önceden hazırlanmış bir adaydı. Balıkesir’de ittifak söz konusu olduğu zaman İYİ Parti’den Kemal Kılıçdaroğlu adayını çekmesini istemiş baş başa görüşmede. Ancak Meral Akşener buna da razı olmamış. Bu Balıkesir sorunu yan cepte duruyor. Ankara çözüldüğü zaman Balıkesir daha hızlı çözülebilecek. Balıkesir’in çözümü CHP’nin Ankara’da alacağı pozisyona bağlı. Aynı şekilde Antalya’yla ilgili anlaşmazlık vardı. Burada da baş başa görüşmede Kılıçdaroğlu Antalya için uzun süredir bir ismi hazırladıklarını, bu ismin uzun süredir sahada çalıştığını söyleyip Antalya’dan kendi adaylarının gösterilmesini istemiş, Akşener de buna itiraz etmemiş. Şimdilik Antalya’da CHP’nin adayıyla seçime girilecek, İYİ Parti destek verecek. Ama Antalya da aynı şekilde Ankara’dan çıkacak sonuca bağlı.

Burak: Peki, üzerinde mutabakata varılan şehirler hangileri?

Başaran: Mersin’de her iki parti de adayını çıkaracak. Manisa’da en başından beri İYİ Parti’nin adayıyla seçime girileceği konuşuluyor. CHP burada İYİ Parti’yi destekleyecek. Bursa’da CHP’nin adayı seçimlere girecek. Nilüfer Belediye Başkanı’nın adı kulislerde konuşuluyor. Uzun süredir onun da hazırlandığı söyleniyor. Aslına bakarsanız çok fazla şehir üzerine yapılan görüşme de yok. Ama sorunlu olan Ankara.

Burak: Bu iki partinin olası ittifakına Saadet Partisi’nin bir şekilde dahil olmasının imkânı var mı?

Başaran: Bildiğim kadarıyla Saadet Partisi’yle genel merkezler nezdinde değil ama yerel örgütlerde Saadet Partisi örgütleriyle görüşmeler sürdürülüyor. Belediye başkanı desteklemekle, belediye meclisi üyesi desteklemekle olur, ama bazı yerlerde özellikle de İstanbul’da Saadet Partisi’nin sürece dahil edileceğini düşünüyorum. Çünkü Saadet Partisi’nin İstanbul’da belirleyici olabilecek oyu var. CHP’nin de İstanbul’da bu oya ihtiyacı var.

Burak: Sizce CHP İstanbul’da hangi adaya yönelebilir? Adaylar ikiye düşmüş durumda mı?

Başaran: Genel Merkez’de konuşulan tek bir aday var: Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı. Ama ben İstanbul’un da sürprizlere gebe olduğunu düşünüyorum.

Burak: Rıfat Başaran çok teşekkür ederiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.