Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Viktor Orban Macaristan’da paralel yargı sistemi kuruyor

New York Times’ın haberine göre; Macaristan’da dün kabul edilen bir yasa, paralel bir yargı sistemi oluşturulmasını öngörüyor ve yürütmenin yargı üzerindeki yetkisini ciddi ölçüde artırıyor. Yorumculara göre böyle bir yasanın kabul edilmesiyle Macaristan’ı artık bir liberal demokrasi olarak düşünmek imkansız hale geldi.

Başbakan Viktor Orban bu yasayla gücünü ciddi ölçüde tahkim etti. Yasanın önümüzdeki 12 ay içinde yürürlüğe girmesiyle Orban’ın adalet bakanı seçim yasası, yolsuzluk, protesto hakkı gibi “kamu idaresine” dair hassas konulardan sorumlu hakimlerin işe alınması ve terfiinden sorumlu hale gelecek.

Orban hükümetinin baskısı altındaki halihazırdaki Macar yargısı çalışmaya devam edecek -fakat yetkileri azaltılmış bir biçimde ve paralel idari mahkemelerin gözetimi olmadan.

İnsan hakları gözlemcileri yasayı 2010’dan beri erozyon halindeki Macar demokrasisi için son bir darbe olarak görüyor. Orban’ın yaptıkları Polonya gibi demokrasilerde örnek alınırken Fransız, İtalyan, Hollandalı ve ABD’li sağ popülist figürler, Orban’a hayranlıklarını gizlemiyorlar.

Orban sekiz yıldır yargı bağımsızlığına savaş açmış durumda. Eski bir dostunu yargı sisteminin başına atayan Orban, Anayasa Mahkemesi’ni destekçileriyle doldurdu, seçim sistemini kendi partisi lehine değiştirdi, Macar medyasının çoğunu müttefiklerinin eli altında tekelleştirdi ve dostlarıyla partililerini devlet denetleme kurumlarına atadı.

Macar hükümeti yeni yasanın Avrupa normlarına ve Venedik Komisyonu gibi uluslararası kuruluşların önerilerine uygun olduğunu iddia etti. Hatta Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, yeni yasayla yargının daha etkili ve bağımsız olacağını savundu.

Muhalifler ise tam aksini düşünüyor. Georgia Üniversitesi’nden popülizm, aşırı sağ ve çağdaş otoriterlik konularında uzman Profesör Cas Mudde, yeni mahkemelerin seçim yasası üzerindeki yetkisine dikkat çekerek bu yasayla Macaristan’ın liberal demokrasiden “rekabetçi otoriterliğe” geçişinin tamamlandığını söyledi.

Muhalefet milletvekilleri ıslıklarla yasayı protesto ettiler.

Mudde bundan sonraki seçimlerin artık özgür ve adil olmasının mümkün olmadığını ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.