Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (33): DİSK’in asgari ücret talebi, 3 aydır maaş alamayan Eti Gümüş işçileri, Çemaş Döküm’de grev kararı

DİSK: “Asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalı” 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),  İstanbul Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) önünde düzenlediği basın açıklamasıyla, “Asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalı” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, ikinci toplantısı öncesinde DİSK , “Asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalı” talebi ve “Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket istiyoruz!” sloganıyla basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket istiyoruz” yazılı pankart açılırken basın metnini Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu okudu.

Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun tüm işçi konfederasyonlarının içinde yer almadığı anti demokratik yapısını eleştirerek DİSK’in taleplerini şu ifadelerle sıraladı: 

“-Türkiye’de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.

– İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.

– Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

– Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

– İşveren ve hükümetin ittifakıyla asgari ücretin belirlenmesi demokratik değildir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. 

-Uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır.”

Elsel Armatür fabrikasında eylemler devam ediyor

 Türk Metal Sendikası, Elsel Armatür fabrikasında işten atılan işçiler için eylemlerine devam ediyor.

İstanbul Kartal’da bulunan Elsel Armatür fabrikasında Türk Metal Sendikası’na üye olan 9 işçi işten atıldı. İşten atmalarla ilgili süreç arabulucuda görüşülürken Türk Metal Sendikası da fabrikada yetki aldığını açıkladı.

Sendika mesai çıkışı fabrika önünde eylem düzenledi.  Arçelik, Siemens ve Stoyer fabrikalarından işyeri temsilcileri ve işçiler eyleme destek verdi. 

İşçiler fabrika önünde, ‘Sendika haktır engellenemez’, ‘İş ekmek yoksa barış da yok’, ‘Elsel işçisi direnişi simgesi’ sloganlarını atarak işvereni protesto etti.

Eti Gümüş işçileri 3 aydır maaş alamıyor

Kütahya’da bulunan Eti Gümüş maden işleme fabrikasındaki işçiler, ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı. İşletme içinde üretim merkezinden, idari ofise yürüyen 300’den fazla işçi, üç aydır maaşlarını alamıyor.

İşçiler, fabrika yetkililerinin açıklama yapmamalarını protesto etti. İşçiler eylemlerinin temposunu arttıracaklarını dile getirdiler. 

Çemaş Döküm’de grev kararı

Kırşehir Çemaş Döküm Fabrikası’nda toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı

Kırşehir’de kurulu bulunan 370’e yakın işçinin çalıştığı Çemaş Döküm Fabrikası’nda DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında yürütülen toplu sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı.

Taraflar arasında  uzlaşma olmazsa 3 Ocak 2019 tarihinde grev başlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.