Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (34): 2018’de yaşamını yitiren mülteci/göçmen işçiler, Ürosan Kimya’da grev, UPS Kargo’da toplu sözleşme imzalandı

Ürosan Kimya’da işçiler greve çıktı

Tekirdağ Çorlu’da bulunan Ürosan Kimya Sanayi Fabrikası ile Petrol-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayınca greve çıkıldı.

Petrol-İş’in 40 yılı aşkın bir süredir örgütlü olduğu ve toplam 55 kişinin çalıştığı fabrikada, ağustos ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde ücretler ve aile zammına ilişkin maddelerde tıkanıklık aşılamadı.

 

2018’de en az 108 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı rapora göre, 2018 yılında en az 108 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla iş cinayetleri raporunu paylaştı. Rapora göre, göçmen/mülteci iş cinayetlerinde artış yaşanıyor. 2013 yılında 22 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirmişti. Bu sayı 2014’te 53’e, 2015’te 67’ye, 2016’da 96’ya yükseldi. 2017 yılında 88’e düşen göçmen iş cinayeti sayısı, bu yıl ise 108’e çıktı.

Bu yıl yaşamını yitiren göçmen/mülteci işçilerin milliyetleri şöyle: Suriye (48) Afganistan (28), Azerbaycan (5), Irak (4), Pakistan (4), Türkmenistan (4), Gürcistan (2), İran (2), Rusya (2), Ukrayna (2), Hindistan (1), Kırgızistan (1). Macaristan (1), Nijerya (1), Özbekistan (1), Tacikistan (1), Zimbabve (1).

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin 35’i tarım-orman, 34’ü inşaat-yol, 7’si belediye/genel işler, 5’i gıda, 5’i kimya, 3’ü madencilik, 3’ü tekstil, 3’ü metal, 3’ü taşımacılık, 3’ü gemi, 3’ü konaklama/eğlence, 2’si enerji, 1’i ticaret ve 1’i de belirlenemeyen bir işkolunda çalışıyordu.

Recticel işçileri eylemlerine devam ediyor

İstanbul Tuzla’da bulunan Recticel Farbikası’ında, Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler, patronun sendika düşmanı tutumuna karşı işyerinde eylemlerine devam ediyor. 

2015 yılında örgütlenen Recticel işçilerinin sendikal mücadelesi, işverenin hukuki girişimleri engellenmek isteniyor. Hukuki sürecin farklı derece mahkemelerin birçoğunda işçiler lehine sonuçlanmış olmasına rağmen işveren, sendikayı engellemeye çalışıyor. 

Yaşanan sürece karşı işçiler, yürüyüş ve yemek boykotuyla fabrikada eylemlerine devam ediyor.

UPS Kargo’da toplu sözleşme imzalandı

TÜMTİS ile UPS Hızlı Kargo Taşımacılığı AŞ arasında sürdürülen 4. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 

Yapılan sözleşmeye göre, ücretlere birinci yıl enflasyon+2 puan, ikinci yıl enflasyon oranında zam alındı. Mevcut olan ikramiyeye bir ikramiye daha ilave edildi.

İki yıl sürecek olan TİS ile ekonomik, sosyal ve idari maddelerde yeni kazanımlar sağlandı. Yemek, yakacak, eğitim ve diğer sosyal yardımlara enflasyon oranında zam artışları yapıldı. Hafta tatili iki güne (cumartesi-pazar) çıkarıldı.

Erciyas Çelik Boru fabrikasında grev kararı

Birleşik Metal-İş Sendikası ile Erciyas Çelik Boru fabrikası patronu arasında süren toplu sözleşme (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Düzce’de bulunan fabrikada 400 işçiyi ilgilendiren sözleşme sürecinde patronun işçilerin taleplerini karşılamaması üzerine alınan grev kararı fabrikaya asıldı.

Grevin uygulama tarihi olarak 9 Ocak belirtilse de sendika bu süreçte de görüşmelere açık olduklarını belirterek taleplerin kabul edilmesini istedi.

İstanbul’da “Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz” mitingi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 22 Aralık’ta İstanbul’da “Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz!” mitingi gerçekleştirecek.

Cumartesi günü saat 14.00’te Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılacak mitingde, örgüt ve sendikalar isteklerini dile getirecek.

Sendika ve meslek örgütlerinin mitinge davet çağrısında işçilerin talepleri şöyle sıralandı:

-Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretlerde ekonomik krizin etkileri telafi edilsin, en az gerçek enflasyon oranında zam yapılsın!

-Temel hizmetler olan doğalgaz, su, elektrik ve ulaşıma zam yapılmasın, yapılan zamlar derhal geri alınsın!

-Şirketlerin krizi fırsata çevirerek işçi çıkarmaları yasaklansın!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.