Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da cehennem sıcakları

Avustralya’nın güneyini etkisi altına alan sıcaklar rekor seviyelere yükseldi. Ülkenin güneyi bugün itibarıyla olağanüstü sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Batı Avustralya’nın Marble Bar kasabasında hava sıcaklığı, dün tüm zamanların rekorunu kırarak 49.3 °C’yi gördü. Avustralya Meteoroloji Merkezi’ne göre bu, 1901’den bu yana görülen en yüksek değer. Merkeze göre Marble Bar’dan yayılan sıcaklık tüm ülkede geniş ölçekli sıcak hava dalgalarına yol açacak.

Penrit için 41 °C, Parramatta için 37 °C, Sydney için 30 °C öngören Meteoroloji Merkezi’ne göre, Sydney bölgesinde önümüzdeki haftanın ortasına kadar sıcaklığın 30 °C’nin altına düşmeyeceği tahmin ediliyor. 

En ciddi uyarı ise Güney Avustralya için yapıldı. Hava sıcaklıklarının Oak Vadisi’nde ve Nullabor’un kuzeyinde 48 °C, Port Augusta’da ise 47 °C’ye çıkması bekleniyor. Meteorolog Diana Eadie’ye göre, bölgede üç yıl önce yine aralık ayında 47 °C’ye ulaşmış olan sıcaklık bu kez daha da yükseğe çıkabilir. 

Yangın uyarısı

Avustralya Meteoroloji Merkezi, güneyden esen rüzgarlar dolayısıyla meydana gelebilecek yangın felaketleri dolayısıyla ülkenin güneyi başta olmak üzere riskli bölgelerde yaşayanlara yangınlara hazırlıklı olmaları yolunda uyarıda bulundu.  

Öte yandan, Güney Avustralya’nın kuzeyindeki Clare Snowton, Burra ve Jamestown kasabalarında ateş yakma yasağı ilan edildi. Batı Yakası, doğudaki Eyre Yarımadası, Flinders, Yorke Yarımadası ve Lofty Sıradağları da, tarihinde yangın vakaları hayli yüksek olduğu için yasak kapsamına alındı. 

Bölgedeki itfaiye hizmetleri de yerel halkı bölgedeki olası yangınlara karşı hazırlıklı olmaları yönünde uyardı. İtfaiye sözcüsü Alison Martin’e göre, belli koşullarda evi terk etmek en doğru seçenek olabilir: “Ülkenin bazı bölgelerinde yerinde kalıp savunmak geçerli bir seçenek olmayacak çünkü koşullar çok kötü olacak.” 

Ülkenin daha güneyinde bulunan Melbourne şehrinde ise hava sıcaklığının en yüksek 34 °C’ye ulaşacağı ve hafta sonu serinleyeceği öngörülüyor. Ancak tahminlere göre, bölgede sıcaklık önümüzdeki hafta yeniden yükselişe geçecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.