Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (35): DİSK’in asgari ücret açıklaması, Tezcan Galvaniz’de işten çıkarmalar, Süperpak işçilerinin zaferi

Ürosan’da grev anlaşma ile sonuçlandı

Tekirdağ Çorlu’da bulunan Ürosan Kimya Sanayi’de grev, anlaşma ile sonuçlandı. 

Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada, işverenin enflasyon oranının altında zam önerisine karşı greve çıkılmıştı. Grevin yedinci gününde anlaşma sağlandı. 

İmzalanan sözleşmeye göre, ücretlere brüt seyyanen 650 lira, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 1 zam yapıldı. Bayram ve izin ikramiyesi 600 liraya, aile yardımı 125 liraya ve gıda çeki de toplam 880 liraya yükseldi.

Tezcan Galvaniz’de işçi çıkarma

Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tezcan Galvaniz fabrikasında, 20’den fazla işçi ekonomik daralma ve üretimin azalması gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Aynı fabrikada, geçen haziran ayında da 22 işçi işten çıkartılmıştı.

Bir kişinin yaşama maliyeti: 2.393 TL

TÜRK-İŞ’in Aralık ayı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.941 TL, yoksulluk sınırı ise 6.323 TL. 

Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 2.393 TL olarak hesaplandı. 

TÜRK-İŞ’in hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarında bu ay önemli bir değişiklik olmadı. Bu gelişmede, özellikle marketlerde sürdürülen kampanya çerçevesinde uygulanan fiyat indirimleri etkili oldu. 

Son bir yılda -sadece mutfak harcaması için- 333 TL daha fazla harcama yapma gereği ortaya çıktı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre 1.085 TL artış gösterdi.  

DİSK: “2019 asgari ücreti yaşanabilir bir ücret değildir!”

DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, 2019 asgari ücreti ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. 

TÜİK tarafında belirtilen fiyatın altında belirlenen ücrete tepki gösteren Çerkezoğlu, işçilerin büyümeden pay alamadığını belirtti. 

Çerkezoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

“Nüfusunun dörtte üçünün ücret gelirleriyle yaşadığı bir ülkede, işçilerin yararına olanın ülkenin de yararına olduğunu, yaşanabilir bir memleketin ancak ve ancak yaşanabilir bir ücret ile mümkün olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. 2019 asgari ücreti yaşanabilir bir ücret değildir!”

186 gün süren Süperpak grevi kazanımla sonuçlandı

Süperpak Ambalaj Sanayii fabrikalarında, işverenin sıfır zam önermesi üzerine 186 gündür devam eden grev işçilerin kazanımıyla sona erdi. 

Zam talepleri işveren tarafından kabul edilen işçiler, 2 Ocak’ta fabrikalarda üretime başlayacak.

İmzalanan 3 yıllık yeni sözleşmeye göre işçiler, 2018 için 280 TL brüt zam alacak. 2019’un ilk altı ayı için 300 TL brüt zam, ikinci altı ayı için enflasyon ve 2020 için de enflasyon oranında zam yapılacak.

Ayrıca, sosyal haklarda da işçilerin taleplerine yakın bir şekilde artış sağlandı. En çıplak maaş 2 bin 150 TL olurken, en yüksek çıplak maaş 3 bin 700 TL’ye yükseldi.

Karabük’te altı işçi direnişe başladı

Karabük’teki Yolbulan Demir Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 6 işçi, işten atılmaları ve iş yerine alınmamaları üzerine, kapı önünde eylem başlattı.

Yolbulan demir fabrikasında çalışan işçiler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olarak örgütlenmeye başladı. İş yerinde çoğunluğu sağlayan Birleşik Metal-İş, 20 Ağustos’ta Çalışma Bakanlığı’na başvurarak yetki istedi. Bunun üzerine harekete geçen patronlar, işçileri baskı ve tehditle Birleşik Metal-İş’ten istifaya zorladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.