Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, Ay’ın uzak ve saklı yüzeyine araç indirmeyi başaran ilk ülke oldu

Çin’in uzay aracı Chang’e-4, Ay’ın Dünya’dan görülemeyen uzak ve saklı yüzeyine, yaygın deyişle karanlık tarafına inmeyi başaran ilk araç oldu.

Le Monde’un Çin devlet medyasına dayandırdığı habere göre, Çin kendi uzay aracı Chang’e-4’ü 3 Ocak Perşembe günü itibariyle Ay’ın karanlık ve uzak yüzeyine indirmeyi başardı. Chang’e-4, 8 Aralık’ta Dünya’dan fırlatılmıştı.

Araç Ay’ın yörüngesindeyken, Dünya’ya Ay’ın uzak yüzeyinin fotoğraflarını yolladı. Fotoğraflar CCTV tarafından yayınlandı.

Bugüne kadar hiçbir araç Ay’ın uzak yüzeyine inmemişti. Fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla, Ay’ın uzak ve saklı yüzeyi dağlık, engebeli ve kraterlerle kaplı. Ay’ın saklı yüzeyindeki araçlarla ilgili en büyük sıkıntı, buradaki Ay modülü ile olan temas. Chang’e-4 ile, Ay’ın Dünya’ya bakmayan öteki yüzüne indiği için doğrudan radyo teması kurulamıyor.

Çin bu durumu aşmak için Ay’ın karanlık yüzeyinin üstünde uçacak bir uyduyu geçen mayıs ayında fırlattı. Queqiao adlı bu uydu Chang’e-4 ile teması sağlayacak. Chang’e-4 ,Ay’ın karanlık yüzeyinde kaynaklar, mineraller, düşük radyo frekansları ve kültür domatesleriyle ilgili araştırmalar gerçekleştirecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.