Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’den Avrupa topraklarında suikast düzenlediği gerekçesiyle İran’a yaptırım

Avrupa Konseyi, bir grup İran gizli servisi ve devlet görevlisine Avrupa topraklarında İran rejim muhaliflerine karşı suikast planladıkları gerekçesiyle yaptırım uygulamaya karar verdi.

Konseyden yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin AB topraklarında suikast düzenledikleri gerekçesiyle mal varlıklarının ve diğer finansal kaynaklarının dondurulmasına karar verildiği belirtildi.

Hollanda ve Danimarka’dan suikastlarda İran bağlantısı iddiası

Hollandalı yetkililer, 2015 ve 2017’de ülkelerinde İran vatandaşlarının uğradığı suikastlarda Tahran bağlantısı olduğuna dair güçlü ipuçları olduğu açıklamıştı. İran’a karşı Avrupa Konseyi’nce alınan yaptırım kararının Hollanda’nın tavsiyesi üzerine alındığı belirtildi.  

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de yaptığı açıklamada, “Avrupa dış politikası için önemli bir zafer. Bu gibi davranışların Avrupa’da kabul edilmeyeceğini göstermek için çok güçlü bir karar” dedi.

Yaptırımların hedefindeki İran ise Hollanda, Danimarka ve Fransa’yı Halkın Mücahitleri’ne, El Ahvaziye örgütü ve diğer silahlı muhalif oluşumlara destek vermek ve himaye etmekle suçluyor.

İran: “Avrupa vatandaşlarımızı öldüren teröristleri himaye ediyor”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Danimarka, Hollanda ve Fransa’nın “12 bin İranlıyı öldüren ve Saddam’ın Irak Kürtlerine karşı işlediği suçlara ortak olan” Halkın Mücahitleri Örgütü ile “masum İranlıları öldüren Avrupa’daki diğer teröristlere ev sahipliği yaptığını” ileri sürdü. Zarif, “İran’ı suçlamak, Avrupa’yı teröristleri barındırma sorumluluğundan kurtarmayacaktır” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.