Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşamın İzleri (4): Sezgin Tanrıkulu ile “Adalet Arayışında Siyaset”

Yaşamın İzleri 4. programda İrem Afşin konuğu CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile adalet arayışındaki siyaset anlayışını konuştu.


Diyarbakır’da geçen çocukluğunu ilk kez anlatan Tanrıkulu, küçük yaştan itibaren siyasi mücadele içinde geçen hayat şartları nedeniyle nasıl hukuk okumaya karar verdiğinden, 12 Eylül’den dört gün sonra babası gözaltında, abisi aranıyorken nasıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırdığından bahsetti. 


33 yıllık avukatlık kariyeri boyunca insan hakları ihlalleri, faili meçhuller, işkence, Kürt halkının temel hakları ve namus cinayetleri gibi konularda çalışan Sezgin Tanrıkulu, siyasete atılmadan önce ilk kez 23 yaşında girdiği Diyarbakır Barosu yönetiminde geçirdiği yılları, bölgede yaptıkları çalışmaları,  2002-2008 yılları arasındaki Baro Başkanlığı dönemini anlatırken, “Diyarbakır Barosu’nun devraldığımız bir misyonu var, baro kurumsal olarak toplumsal duyarlılık bakımından sürekli halkın yanında olmuştur. 12 Eylül darbesinden sonra da insan hakları ihlallerine karşı durmuştur. İddia ediyorum, Baro insan hakları açısından Türkiye Barolar Birliği’nden daha öndedir, en büyük bedeli de Tahir Elçi’yi kaybederek ödemiştir.” dedi. 


Meclis tarihinin en aktif vekillerinden biri olarak bilinen Sezgin Tanrıkulu, verdiği çok sayıda soru önergesi ve yasa teklifi ile ilgili olarak, “Soru önergeleriyle parlamentoda bir hafıza oluşsun istedim, rekorumu kimseye bırakmam” açıklamasını yaptı. 
Günümüzde siyasetin ve yargının üzerinde  büyük bir baskı olduğunu belirten Sezgin Tanrıkulu, “Adaletin olmadığı yerde siyaset yapılamaz” diye vurguladı.

Kamera/Yönetmen: Engin Pulat 
Kurgu: Sahra Atila

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.