Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (37): Gümüşhane’de maden işçilerinin eylemi, Vitra’da işçilerin protestosu, Akça Kontrplak’ta işten atılan işçiler

Gümüşhane’de maden işçilerinin eylemi

Gümüşhane’deki bir özel maden şirketinde çalışan 150 işçi, 3 aydır ücretlerini alamadıkları için Fatih Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan maden şirketi çalışanı Ernail Karson, üç aylık ücretlerini alamadıklarını belirterek, “Bizlere ücretsiz izne çıkmamız talebinde bulundular. Biz de bunu kabul etmedik. Ücretsiz izni kabul etmediğimiz için de bizlere işten çıkış vermek için kâğıt gönderdiler. Kâğıtta sadece ücretsiz izni kabul edip etmediğimiz soruluyor. Bizlere çıkış vermek istiyorlar ama herhangi bir haktan yararlanamıyoruz. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz, kredi kartı borçlarımız var, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Herhangi bir yetkilinin ilgilendiği de yok” dedi.

Kütahya’da işten çıkarılan 900 işçi eylem yaptı

Kütahya’da kurulu Eti Gümüş fabrikasında işten çıkarılan yüzlerce işçi kent merkezinde eylem yaptı.

Sevgi Yolu üzerinde toplanan işçiler, üç aylık ücretleri ve özlük hakları gasp edilerek işten çıkarıldıklarını belirtti.  Eyleme CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ve siyasi partilerin il başkanları da destek verdi.

İşçiler adına açıklama yapan Ahmet Dal, “Çalıştığımız fabrikada hiçbir sebep gösterilmeden, haksız yere ve zorla birtakım kağıtlar imzalatılarak yaklaşık 900 işçi arkadaşımın işine son verildi. İşçi arkadaşlarımız aylardır evlerine ekmek götüremiyor. Her bir arkadaşımızın fabrikadan üç aylık maaş alacakğı var” dedi.

2018’de en az 13 bin 190 kişi zehirlendi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Beslenme Çalışma Grubu’nun hazırladığı 2018 yılı “Gıda Zehirlenmeleri Raporu” yayınlandı. Gıda zehirlenmelerinden en çok işçi ve emekçilerin etkilendiğinin belirtildiği raporda, 2018 yılında en az 104 olayın meydana geldiği ve bu olaylarda en az 13 bin 190 kişinin gıda zehirlenmesinden etkilendiği, 18 kişinin ise hayatını kaybettiği tespit edildi.

İzmir’de metro ve tramvayda TİS imzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Demiryol-İş Sendikası uzlaşmaya vararak Toplu İş Sözleşmesi’ni (TİS) imzaladı.

449 işçiyi kapsayan TİS sonucu, maaşlara yüzde 25 zam yapıldı. Seyyanen 700 TL ve 106 gün ikramiye konusunda anlaşıldı.

Eksen Makina’da kadın işçiler direnişte

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Tahincioğlu Grubu’na bağlı Eksen Makina’da ücretleri ödenmeyen kadın işçiler eylem başlattı.

Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı fabrikada, “işlerin kötü gittiği” gerekçesiyle üretime ara verildi.

Üretimin durduğu fabrikada, işçilerin son üç aylık ücretleri ise ödenmedi. İşçilerin çıkışlarını yapan işveren, tazminatları ödeyeceğini söylemesine rağmen herhangi bir adım atmayınca, işçiler tüm engellemeleri aşarak fabrika alanına girdi ve eylem kararı aldı.

EGO işçileri eylem yaptı

Ankara’da EGO Genel Müdürlüğü 3. Bölge Mamak şantiyesinde, taşeron firmadan ücretlerini alamayan işçiler eylem yaptı.

Şantiyenin önünde toplanan 27 işçi, 6 ay çalıştıklarını, eylül, ekim ve kasım aylarında ücretlerini alamadıkları için işten ayrıldıklarını söyledi.  İşçilerden Mehmet Efiloğlu, nisan ayında şantiyede çalışmaya başlamalarına rağmen 15 Mayıs 2018 tarihinde sigortalarının yapıldığını belirtti.

Vitra’da işçiler, fabrika yönetimi ve sendikayı protesto etti.

Vitra’da çalışan işçilerin bir bölümü, istedikleri zammı alamadıklarını öne sürerek fabrika yönetimi ve sendikayı protesto etti.

Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikada, protesto üzerine beş işçinin işine son verildi. Fabrika önünde toplanan çalışanlar karara tepki gösterdi. Çalışanlar istedikleri zammı alamadıklarını belirterek, “Sendika tarafından bize verilen sözler tutulmadı. Biz de buna tepkimizi gösterdik. Sendika fabrika yönetimiyle birlikte oldu ve beş arkadaşımızın işine son verildi. Sendika yetkililerinin bizim yanımızda olması gerekirken, ne yazık ki onlar işverenin yanında oldu” dedi.

Buca Belediyesi’nde TİS imzalandı:  Yüzde 30 maaş zammı, yüzde 40 sosyal haklarda artış

Buca Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında taşeron düzenlemesiyle kadroya geçen 1150 belediye işçisini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

İmzalanan sözleşme ile işçilerin maaşına yüzde 30 zam artışı yapıldı. Sosyal haklar ve yardımlarda ise artış oranı yüzde 40’a kadar çıktı.

Toplu İş Sözleşmesi imza törenine, Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile İzmir şubeleri yönetim kurulu üyeleri ve belediyede çalışan üyeler katıldı.

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesinin sözde değil özde nasıl olması gerektiğini göstermiş olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyerek, “5 yıl boyunca tüm Türkiye’ye kazandırdığımız en güzel işin, emeğin, işverenin bugün burada bu tabloda olması bizim en büyük eserimizdir. Yapılan en büyük hizmet işin, emeğin, işverenin istendiğinde dostça kalabildiğini, tüm şartların zorlanabileceğini, aslında birlik olursak üstünden kalmayacağımız hiçbir yükün olmadığını bugün sizlerle tüm Türkiye’ye göstermiş olduk” dedi.

İmza töreninde konuşan Remzi Çalışkan, Piriştina’ya teşekkür ederek, “Türkiye’de hem demokrasi hem emek anlamında sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimlerde de haktan yana, emekten yana, işçi sınıfından yana olan siyasi partilere destek vereceğiz, tıpkı Levent Piriştina’ya verdiğimiz ve vereceğimiz destek gibi. Çünkü biz aydınlık ülkeden yanayız” diye konuştu.

Dev Yapı-İş’ten belediye önünde kendini yakan işçi için eylem

İstanbul Ataşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron firmada çalışan ve iki aydır maaş alamadığı için belediye binası önünde kendisini ateşe veren işçi Ramazan Karabacak için, belediye önünde basın açıklaması yapıldı.

DİSK/Dev-Yapı-İş Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasında; “Bu ateş sizi de yakacak, krizin bedelini ödemeyeceğiz!” yazılı ozalit açıldı.

Ramazan Karabacak’ın ablası ve eşi de basın açıklamasına katıldı. Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, ekonomik krizi yaratanların krizin faturasını işçilere çıkarmak istediğini söyledi.

Açıklamada; “Krizi fırsat bilen patronlar taşeron sistemini de kullanarak para kazandığı halde ödemeleri yapmıyor. Burada yaşanan bunun en açık halidir. Onlarca işyerinde aynı sorunları yaşamaktayız. Bu kabul edilebilir bir durum değidir. İşçiler taşeronun taşeronu silsilesi ile çözümsüz bırakılmaktadır” denildi.

Konkordato ilan eden Akça Kontrplak’ta, 150 işçi işten atıldı.

Çorum’da kurulu bulunan ve geçtiğimiz aylarda konkordato ilan eden Akça Kontrplak Fabrikası, 150 işçiyi işten attı.

Üç aydır maaşlarını alamayan fabrika işçileri bu duruma tepki olarak işbaşı yapmadı ve fabrika önünde toplanıp işverenle konuşmak istedi.

İşverenin “Çalışan çalışsın, çalışmayan da çıkıp gitsin” diye tepki vermesi üzerine işçiler, “Hakkımız olan ücretleri alana kadar fabrika önünden ayrılmayacağız” dedi.

Jantsa’da TİS imzalandı

Aydın’da Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Jantsa Jant Sanayi ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Ücretlerde yüzde 30, sosyal haklarda ise yüzde 32 oranında artış sağlanmıştır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.