Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hatırlamayı kolaylaştırmak için zor okunan yazı karakteri: “Sans Forgetica”

21. yüzyılda insanlık bugüne kadar ürettiği bilginin katbekat fazlasını üretir hale gelse de dijital çağda kullandığımız cihazlar ve yoğun veri bombardımanı yüzünden öğrendiklerimizi çok daha hızlı unutabiliyoruz. Bu soruna çare bulmak isteyen bir grup bilim insanı “zor okunan ama kalay hatırlanan” bir yazı karakteri geliştirdi.

Avustralya’nın Melbourne şehri üniversitelerinden RMIT Üniversitesi, hatırlamayı kolaylaştırmak için tasarlanan yazı karakteriyle ilgili çalışmalarını tamamladı. “Sans Forgetica” ismi verilen yeni harf karakterleri okumak için diğer karakterlere göre daha fazla dikkat gerektiriyor.

Bilişsel psikoloji prensipleri ile hazırlanan “Sans Forgetica”yı geliştirmek için RMIT Üniversitesi Davranışsal İktisat Labaratuvarı’ndan Dr. Janneke Blijlevens ve Dr. Jo Peryman, tasarım ve tipografi bölümlerinden öğretim görevlileri ile biraraya gelerek okuması zor ancak daha akılda kalıcı şekilde tasarlamışlar.

RMIT’de “Sans Forgetica”nın yaratımına yardım eden tipografi öğretim görevlisi Stephen Banham, San Forgetica’nın tartışmak için iyi bir font olduğunu, çünkü oldukça kavramsal bir temelde tasarlandığını söylüyor.

Banham, “Sans Forgetica’nın özellikle meyilli harflerin içindeki küçük boşluklar gibi detaylarla tasarlanmış bir yazı biçimi olduğunu, beklenmeyen unsurların, okuyucuyu daha fazla dikkat etmeye teşvik ettiğini ve metnin işlenmesi için gerekli çaba nedeniyle belleği tetiklediğini” söylüyor.

“Sans Forgetica” yazı karakterini buradan yükleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.