Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman iç istihbaratı, aşırı sağcı AfD Partisi’ni incelemeye aldı

Almanya’da aşırı sağ, popülist, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle öne çıkan Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD), iç istihbarat görevi yapan Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) tarafından incelemeye alındı.

Anayasayı Koruma Dairesi’nin attığı bu adım, partinin iç istihbarat tarafından gözetim altına alınmasından bir önceki aşama sayılıyor ve AfD’nin Almanya genelindeki teşkilatlanması ve faaliyetlerini kapsıyor. AfD’nin bazı bölgesel teşkilatları, daha önceden BfV’nin gözetimi altına alınmıştı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; “incelenen vaka” kategorisi, partiye dair kamuoyuna ve açık kaynaklara yansıyan yazı ve ifadelerin sistematik bir şekilde değerlendirmeye alınması anlamına geliyor. Bu kategori, parti veya kurumların anayasaya aykırı amaçlar taşıdığına dair güçlü belirtiler olduğunda uygulanıyor. Öte yandan; partinin “Genç Alternatifler” (JA) isimli gençlik kuruluşu ve “Flügel” (Kanat) isimli radikal milliyetçi fraksiyonu, “şüpheli vaka” kategorisine alındı. Bu kategori ise açık kaynakların kullanımının ötesine geçilip, daha yakın istihbarat takibini mümkün kılıyor.


Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan BfV Başkanı Thomas Haldenwang ise, partinin, daha üst bir izleme kategorisi olan ve parti yetkililerinin telekomünikasyon araçlarıyla dinlenip izlenmesi ve partinin içerisine muhbir sokulmasına kadar varan “gözetim altına alınan vaka” kategorisine dahil edilmesi için elde henüz yeterli delil olmadığını söyledi. Haldenwang, partinin bazı yöneticilerinin kullandığı ifadelerin anayasaya aykırı olabileceğini ancak bunların partinin yazılı programına yansımadığını da sözlerine ekledi.

Hükümet kararın arkasında

BfV’nin “incelemeye alma” kararı beklenildiği gibi AfD’de tepki yarattı. Kararın siyasi olduğunu savunan partinin meclis grup başkanı Alice Weidel, kararın bu yıl üç eyalette düzenlenecek seçimlerin öncesine denk getirilmesine işaret ederek, inceleme kararıyla vatandaşların “korkutulmaya çalışıldığını” ileri sürdü.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise kararın siyasi olduğu iddialarına karşı çıkarak, objektif bir karar alındığını ve kararın arkasında olduklarını söyledi.


Karar çok sayıda belge incelendikten sonra hayata geçirilmiş

AfD’nin BfV’nin incelemesine alınması uzun zamandır gündemdeydi. Der Spiegel’in haberine göre BfV, çeşitli eyaletlerdeki temsilcilikleri vasıtasıyla ekim ayından bu yana partiyle ilgili çeşitli dokümanları bir araya getiriyordu. Habere göre BfV, bu süre içerisinde partinin 50 temsilcisinin 182 konuşmasını ve 80 saatlik video materyalini inceledi.

2013 yılında kurulan AfD, 2017 Eylül ayında yapılan genel seçimlerde federal parlamentoda 94 sandalye kazanarak Almanya’nın üçüncü partisi haline gelmiş ve anamuhalefet görevini üstlenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.