Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El-Şebab’ın Kenya’daki otel saldırısında 15 kişi yaşamını yitirdi

Silahlı militanlar salı günü Kenya’nın başkenti Nairobi’de ofis ve otel kompleksine saldırdı. En az 15 insanın öldürüldüğü saldırıyı Somali kökenli İslamist grup El-Şebab üstlendi.

Nairobi’deki lüks Riverside Drive Kompleksinde gerçekleşen saldırıdan 12 saat sonra silah ve patlama seslerinin duyulması hükümetin her şey kontrol altında açıklamasına duyulan güveni sarstı.

Reuters’a konuşan biri, bir binaya sığınan 150 işçinin, silah sesleri gece yerel saatle 03.30’da duyulmasıyla birlikte dışarı çıkarıldığını bildirdi. Sığınanlardan birçoğu ise vurulmalarından dolayı ilkyardıma ihtiyaçları olduğu için içeride kaldı.

Yerel saate göre gece 1’de 15 ceset Chiromo Morgu’na vardı. Reuters’e konuşan bir yetkili daha fazlasını beklediklerini söyledi.

Kimlik belgelerine göre ölenlerden 11’i Kenyalı, 1’i Amerikan ve 1’i de İngiliz. Ölenlerden diğer ikisine ait kimlik belgesi henüz bulunamadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ölenlerden birinin Amerikan vatandaşı olduğunu doğruladı.

 “Saldırıda ölenlerden birinin ABD vatandaşı olduğu doğru” diyen yetkili daha fazla bilgi vermedi.

Gece 11’de açıklama yapan Kenya İçişleri Bakanı Fred Matiang’i olay yerindeki bütün binaların güvenlik altına alındığını ve çok sayıda insanın tahliye edildiğini söyledi. Bakan, saldırganların nereden geldiklerini konusunda bir yorum yapmazken güvenlik görevlilerinin halen “temizlik” yapmakta olduğunu söyledi.

 “Otelin ana kapısı havaya uçmuştu ve yerde omuzdan kopmuş bir kol vardı” dedi, İsviçreli bir güvenlik şirketinin sahibi olan Serge Medic.

Kenya birçok defa El-Şebab’ın hedefinde oldu. 2013’de Westgate Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşen saldırıda 67 insan öldürülürken 2015’de Garissa Üniversitesi’nde gerçekleşen saldırıda ise 150 öğrenci öldürülmüştü. El-Şebab yaptıklarının Somali içinde konuşlanan Kenya güçlerine karşılık bir intikam olduğunu söylüyor. Somali’de 1991’de beri iç savaş sürüyor.

Aynı gün tahliyeden önce bazı çalışanlar kompleksten kaçarken camdan atlamıştı. Güvenlik güçleri insanları ortalığın sakinleşmesiyle küçük gruplar halinde dışarı çıkarmıştı.

Yabancı güvenlik danışmanları müşterilerinin güvende olduğunu görmek için olay yerine akın ettiler.

Kenya Polis Şefi Joseph Boinnet saldırının öğleden sonra saat 3’de dışarıdaki arabaları hedef alan bir patlamayla başladığını söyledi. Patlamayı otel lobisindeki bir intihar bombacısının saldırısı takip etti.

Gizli kameradan alınan görüntülere göre siyah giyinen üç saldırgan saat 03.30 sıralarında otoparktan koşarak geldi. Kısa bir süre sonraysa dört kişiden oluşan bir grup onları takip etti. En az ikisi yeşil eşarp giyen saldırganlardan birinin üstüne el bombaları asılı yeşil bir kemer giydiği rapor edildi.

Bir İspanyol’un da yaralananlar arasında olduğunu Reuters’e konuşan bir İspanyol diplomat doğruladı.

Kompleksteki bir güzellik salonunda çalışan Geoffrey Otieno önce bir patlama sesi duyduğunu ve sonrasındaysa camların kırıldığını gördüğünü söyledi.

 “Kurtulana kadar saklandık” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen şu anki güçsüz Somali Hükümetini devirmek isteyen ve İslami hukuku yürürlüğe koymak isteyen El-Şebab saldırıyı hemen üstlendi. Örgütün askeri harekât sözcüsü Abdiaziz Ebu Musab, “Nairobi’deki saldırının arkasında biz varız. Harekât hala devam ediyor” açıklamasını yaptı. Kenya Doğu Afrika’da faaliyet gösteren yüzlerce diplomata, iş insanına ve insanı yardım kuruluşu çalışanına ev sahipliği yapıyor.

Avustralya Büyükelçiliği olayların gerçekleştiği kompleksin karşı tarafında yer alıyor.

Kenya Televizyonu hastanelerin kan ihtiyacını yayınladı. Yaralıları Kızıl Haç ambulansları hastaneye taşıdı.

Somali’nin güneyinde konuşlanan Kenya güçleri ülkeye sınırda bir tampon bölge oluşturmak için girmişti. Ülke, şimdi Afrika Birliğinin Barış Gücü’nün bir parçası.

Saldırı, Kenya mahkemelerinin Westgate Alışveriş Merkezi saldırısına yardım ettiği şüphesiyle dört kişiyi yargılamaya hazırlandığı sırada gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.