Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eşitsizlik raporu: 26 zenginin serveti, 3,8 milyar yoksulun servetine eşit

Le Monde’un haberleştirdiği İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın 20 Ocak günü yayınlanan raporuna göre, dünyanın en zengin 26 kişisinin serveti dünyanın en fakir yüzde 43’ünün sahip olduğu servete eşit durumda. Bu durumda yaklaşık 3,8 milyar kişinin serveti sadece 26 kişinin servetine eşit oluyor.

Oxfam yayınladığı raporda, hükümetleri zengin kişilerin daha fazla vergilendirilmesi konusunda harekete geçmeye çağırıyor. Rapora göre zenginlerin serveti 2018 yılında 900 milyar dolar daha arttı.

Oxfam’ın baş direktörü Winnie Byanyima, zenginler ve fakirler arasındaki uçurumun giderek genişlediğini ve bu durumun dünyada öfkeyi arttırdığını belirtti. Byanyima hükümetlerin zenginlerden ve iş yerlerinden daha fazla vergi alması gerektiğinin de altını çizdi.

Oxfam eşitsizlik üzerine raporlarını her yıl Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınlıyor. Forbes dergisi ve Credit Suisse verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyanın en zengin 26 kişisinin serveti dünya üzerindeki 3,8 milyar insanın servetine eşit.

Dünyanın en zengin kişisi ise 112 milyar dolarlık servetiyle Amazon sitesinin sahibi Jeff Bezos oldu. Bu servetin yüzde 1’i, 105 milyon nüfuslu Etiyopya’nın sağlığa ayırdığı bütçeye eşit. Oxfam ayrıca, dünyadaki milyarder sayısının 2008 finansal krizinden bu yana iki katına çıktığını da söylüyor. Raporda zenginlerin ve zenginliğin yeterince vergilendirilmediği ve yeterince vergilendirilme olsaydı hükümetlerin kamusal hizmetleri yerine getirebilecekleri belirtiliyor.

Rapor ayrıca, Brezilya ve İngiltere gibi bazı ülkelerde en fakir yüzde 10’luk kesimin bütçelerine oranla zenginlere göre daha fazla vergi verdikleri bulgusunu da paylaşıyor. Rapor tüm dünyada zenginlerin vergilendirilmesiyle ilgili tartışmalar sürüyorken geldi. Fransa’da Sarı Yelekliler ve ABD’de çeşitli çevrelerde zenginlerin daha fazla vergilendirilmesi meselesi bir süredir dillendiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.