Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da uyuşturucu çetelerinin şiddetiyle ilintili ölümler 1997’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı

Deutche Welle’nin haberine göre, Meksika’da geçen yıl uyuşturucuyla ilintili suçlar ve çete şiddeti sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 1997 yılında ölenleri geçti. Resmî rakamlar, 130 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl söz konusu nedenlerle gerçekleşen ölümlerle ilgili 33.341 soruşturmanın açıldığını ortaya koydu.

Haberde ayrıca, bu sayı bir önceki yılla mukayese edildiğinde, ölümlerin yüzde 15.5 oranında artış gösterdiğinin görüldüğü belirtildi.
Ölenlerin büyük çoğunluğunu erkekler oluştururken kadın kurbanların sayısı ise 861.  

Haberde FBI’ın verileri baz alınarak, 326 milyon nüfuslu ABD’de 2018’de cinayet ve şiddet olayları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 17.284 olduğu belirtildi. Meksika’nın nüfusu ise 130 milyon.

Gazeteci, devlet korumasında öldürüldü

Haberde, Meksika hükümetinin son yıllarda uyuşturucu çetelerine karşı aldığı sert önlemlerin, Latin Amerika’daki organize suçların önüne geçmekte başarısız kaldığı, uyuşturucu kaçakçılığı yapan çetelerin devlet görevlilerine rüşvet vermesinin bunda büyük payı olduğu yorumuna yer verildi. 

Hükümetin, uyuşturucu ticareti yapanlarla mücadele etmek üzere orduyu görevlendirdiği 2006 yılından bu yana 200 binden fazla kişi hayatını kaybetti; bunların yüzde 90’ından fazlası ise cezasız kaldı. Ölenler arasında siyasetçiler, gazeteciler ve yasama üyeleri de var.

Geçen pazartesi günü öldürüldüğü açıklanan, yerel radyo istasyonu direktörü Rafael Murua gazeteci kurbanların sonuncusuydu. Aldığı tehditler dolayısıyla devlet koruması altında olan 34 yaşındaki Murua’nın cansız bedeni bir hendeğin içinde bulundu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.