Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (39): Şehir hastanesinde eylem, 556 gün süren direniş, tutuklanan maden işçileri

Tazminatları ödenmeyen işçiler patronun villası önünde eylem yaptı

Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Gülsan işçileri, fabrika patronunun Sarıyer’de bulunan villasının önüne giderek eylem yaptı.

Tazminatları ödenmeden işten çıkarılan 200’e yakın işçi, 1,5 aydır ödenmeyen maaş alacakları ile kıdem ve ihbar tazminatlarını talep etti. İşçiler patronun villası önünde “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Gülsan işçisi yalnız değildir” sloganları attı.

Göçük altında kalan 4 maden işçisi kurtarıldı

Amasya’nın  Merzifon ilçesindeki Yeni Çeltek Linyit İşletmesi’nde meydana gelen göçükte 4 işçi toprak altında kaldı.  

Göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için bölgeye AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler, toprak altında kalan 4 işçiyi yaralı olarak kurtardı. Yaralı 4 işçi ambulansla Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Genel-İş: “Asgari ücret oranı maaşlara yansıtılmalı”

DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Kadıköy Belediye Binası önünde düzenledikleri kitlesel basın açıklamasıyla, 696 sayılı KHK ile kadroya alınan işçilerin ücretlerine asgari ücrete gelen zammın yansıtılmasını istedi.

İşçiler, 2020’nin Haziran ayına kadar, altı ayda bir yüzde 4 artış alabilecek. İşçiler taşeronda çalışıyor olsaydı, 1 Ocak itibariyle belirlenen asgari ücrete gelen yüzde 26,5 artıştan faydalanacaktı. İşçilerin şu anda aldıkları zam oranı yüzde 4.

556 gün süren direniş kazanımla sonuçlandı: DHL’de TİS imzalandı

Kargo şirketi DHL Ekspress’ten TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan işçilerin direnişi 556 gün sonra kazanımla sonuçlandı. 

İki yıldır süren mücadele sonucu, sendikal örgütlülüğü kabul eden DHL Ekspress’te toplu sözleşme imzalandı.

İki yıllık sözleşmeyle işçi ücretlerine ve sosyal haklara birinci yıl yüzde 21 oranında, ikinci yıl yüzde 17 oranında artış sağlandı. Ayrıca 15’er günlük ücretleri tutarında dört ikramiye ve yemek, yol, evlenme, doğum, bayram, yakacak ve giyim yardımı alındı.

Sendikal nedenlerle işten çıkarılan 7 işçiye de kıdem ve ihbar tazminatlarına ek olarak 20 aylık brüt ücretleri tutarında tazminat ödemesi yapılması sağlandı. Ayrıca disiplin kurulu kararı olmaksızın işçi çıkarılması engellendi.

Üç maden işçisi tutuklandı

Artvin’de Murgul Eti Bakır AŞ’de grev nedeniyle işten atılan ve işe iade davasını kazanan Eti Bakır işçileri patronun verdiği sözleri tutmaması üzerine işletme müdürünün önünü keserek protesto etti. Gözaltına alınan 3 işçi tutuklandı. 

Aydın’da işten çıkarılan 77 işçi eyleme devam ediyor

Aydın Söke’deki SİBAŞ turşu fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için Mart 2018’de işten atılan 77 işçi, fabrika önünde eylemlerine devam ediyor.

SİBAŞ yönetimi dün yaptığı açıklamada işten atmaların sendikal faaliyetler nedeniyle değil, “makineleşme” nedeniyle olduğunu öne sürdü.

İşten çıkarılan Meral Özbek Yıldız işten çıkarılmalarının sendika gerekçesiyle olduğunu söyleyerek, “Sendikalı olarak sadece bir gün çalışma fırsatım oldu, onu da tam çalışamadım” dedi.

TÜRK-İŞ:  “Sendikal örgütlenmeyi engelleyen adaylara oy yok”

TÜRK-İŞ 31 Martta yapılacak seçimlere dair görüşünü açıkladı. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nda konuşan Genel Başkan Ergün Atalay, “Sendikaya karışana oy yok” dedi. Atalay, konfederasyona bağlı sendika genel başkanlarından da her yerde bu çağrıda bulunmalarını istedi.

Atalay, TÜRK-İŞ olarak hangi partinin adayı olursa olsun işçilerin örgütlenmesine engel olan, sendikaya üye olduğu için işçilerin işine son veren, işçileri farklı bir sendikaya geçmeye zorlayan, eylemleri engellemeye çalışmak gibi birçok yöntemle sendikal hakları gasp eden partilere oy verilmemesini istedi.

Lüleburgaz Belediyesi’nde TİS imzalandı: Haftalık çalışma süresi 40 saate indi

Lüleburgaz Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. İşçilerin haftalık çalışma saati 40 saate düşürüldü.

Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen imzası ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere 696 KHK ile kurulmuş bulunan bu ve buna benzer belediye şirketlerinde toplu sözleşme süreci sancılı yürümektedir. Her şeye rağmen yürütülen görüşmeler sonucunda asgari müştereklerde buluşulmuş ve Lüleburgaz Belediyesi Personel A.Ş. ile sendikamız arasında bir Toplu-İş Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu anlaşma ile üyelerimizin kıymetli kazanımları olmuştur. Her şeyden önce bundan böyle Lüleburgaz Belediyesi Personel A.Ş.’de artık örgütlü bir işçi sınıfı olacaktır. Bu işçi sınıfının bir TİS’i olacak ve bu TİS’te elde ettikleri kazanımlarına bağlı olarak iş güvencesi olacaktır. Haftalık çalışma süresi 40 saate indirilerek çağdaş bir çalışma düzenine kavuşmuşlardır. Bundan böyle geçmişte taşeron sistemden kaynaklı işyerinde yaşanan hak ihlalleri ortadan kalkacak ve süreç içerisinde ekonomik ve sosyal hakları da kadrolu işçilerin seviyesine kavuşturulacaktır.”

Şehir hastanesi işçileri kötü yemeğe isyan etti

İstanbul İkitelli’de yapımı devam eden Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, yemekhanede yaşanan sorunlar nedeniyle eylem gerçekleştirdi.

DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası, eylemle ilgili yaptığı açıklamada, “Şantiyelerde besleyici, doyurucu yemek haktır. 6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği yasasında besleyici, doyurucu sağlıklı yemek hakkı var. Ama bu haklara biz işçiler sahip çıkmaz ise kağıt üzerinde kalıyor. İşçileri kaliteli yemek için direnişe geçti. Hak verilmez alınır. İnsanca yemek insanca barınma ve insanca çalışma koşulları mücadele ile kazanılır. Bu hak mücadele ile kazanılacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.