Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışma yaratan ABD’li Kongre üyesi Tulsi Gabbard, 2020 için aday adaylığını resmen açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard, 2020’deki başkanlık seçimleri için Demokrat Parti’den aday adaylığını resmen açıkladı. Partisiyle çalkantılı bir ilişkisi olan Gabbard, 2017 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesinin ortaya çıkmasının ardından “pişman olmadığını” açıklamıştı. Gabbard’ın yanı sıra senatörler Elizabeth Warren, Kamala Harris ve Kirsten Gillibrand’in de adaylığını açıklamasıyla Demokrat Parti tarihinde ilk kez dört kadın birden başkanlık yarışına katılmış oldu.

ABD Kongresi’nin ilk Hindu üyesi olan Samoa kökenli Tulsi Gabbard, aday adaylığı kampanyasını 2013 yılından beri temsilcisi olduğu Hawaii’de cumartesi günü resmen başlattı. Konuşmasında “kendi çıkarlarını gözeten güçlü siyasetçilere ve açgözlü şirketlere karşı” aday olduğunu söyleyen Gabbard, “ABD başkanlık makamında itibar, şeref ve saygıyı yeniden tesis etmek” için yola çıktığını vurguladı. 2016 seçimlerinde Hillary Clinton’ın karşısındaki aday adayı Bernie Sanders’ı destekleyen Gabbard’ın, öne çıkan rakipleri Elizabeth Warren ve Kamala Harris karşısında zorlanacağı tahmin ediliyor.

Tulsi Gabbard, 2016’da Demokratlar arasındaki adaylık yarışında Bernie Sanders’ın yanında saf tutmuştu.

Irak savaşına katılmış eski bir asker olan Gabbard, ABD’nin Suriye müdahalesine uzun süredir karşı çıkıyordu. Esad’ın devrilmesine karşı gelmesinin ve 2017 yılında Suriye’de Esad’la gizlice görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından kendi partisindeki isimler tarafından sert bir dille eleştirilmişti. 

37 yaşındaki Gabbard, muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın geçen yıl kasım ayında İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsoluğunda öldürülmesinin ardından “yeterince sert bir tavır takınmadığı” ve Yemen’deki savaşta Suudi yönetimine destek verdiği için Trump’a ateş püskürmüştü. Gabbard ayrıca, 2015 yılında IŞİD militanlarını “aşırı İslamcı” olarak nitelemekten kaçınan eski başkan Obama’yı da eleştirmişti.

2020 başkanlık yarışındaki Demokrat kadın adaylar: Warren, Harris, Gillibrand

Başkanlık yarışı için aday adaylığını ilk açıklayan Demokrat, Elizabeth Warren olmuştu. Harvard Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan ve iflas hukuku üzerine uzmanlaşan Warren, 2013 yılından beri Massachussetts eyaletinin senatörü. 

Warren’ın gündemindeki öncelikli konular arasında sağlık sistemi, gelir eşitsizliği ve vergiler bulunuyor. Warren, ABD’de yüzde 0.1’lik kesimi oluşturan ve 50 milyon dolardan fazla geliri olan haneler için yüzde 2, milyarderler için ise yüzde 3 oranında bir “varlık vergisi” önermişti.
Bir diğer Demokrat kadın aday adayı olan Kaliforniya Senatörü Kamala Harris ise, ABD’nin ilk siyahi başkanı Barack Obama ile şimdiden kıyaslanmaya başlandı. Hint bir anne ile Jamaikalı bir babanın kızı olan ve Kaliforniya Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gören Harris, ABD Senatosu’nun ikinci siyahi üyesi olmuş oldu. Harris, siyahilerin ve azınlıkların haklarına gösterdiği öncelikle dikkat çekiyor.

Soldan sağa: Kamala Harris, Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand

Geçen hafta Kaliforniya’nın Oakland kentinde düzenlediği kampanya mitingine 20 bin kişinin katılmasıyla şimdiden favoriler arasına giren ve “Halk için Kamala Harris” sloganıyla yola çıkan senatörün gündemindeki diğer öncelikli konular tüm vatandaşlar için sağlık sigortası ve iklim değişikliğiyle mücadele.

New York Senatörü Kirsten Gillibrand’in gündeminde ise, öncelikli olarak cinsel saldırı ve taciz mağdurlarının hakları bulunuyor. New York’ta yürüttüğü avukatlık kariyeri boyunca kadın hakları özelinde gönüllü çalışmalar yürüten Gillibrand, başkanlık adaylığı yarışında da kadın hakları savunuculuğunu ön plana çıkarıyor.

Sosyal medyadaki #MeToo hareketinde aktif olarak boy gösteren Gillibrand, Demokrat Partili Minnesota Senatörü Al Franken hakkında çıkan cinsel taciz suçlamalarının ardından Franken’in istifa etmesi konusunda baskı yapan ilk isim olmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.